Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає зростання захворюваності на рак молочної залози за останні 15 років більш ніж удвічі. Частіше хворіють жінки, що живуть у великих містах та індустріально розвинених районах.

Рак молочної залози — одна з найгостріших проблем жіночого здоров’я. Щорічно у світі виявляють майже мільйон випадків раку молочної залози. Рак молочної залози — головна причина смертності у жінок 35—55 років у країнах Західної Європи й Північної Америки.

В Україні щороку діагностують майже 17 тисяч нових випадків захворювання. Кожні 30 хвилин лікарі виявляють новий випадок раку молочної залози, щогодини від нього помирає жінка. Статистика доводить: від раку молочної залози виліковуються 95% жінок, у яких захворювання виявлено на першій стадії, 80% — у яких виявлено другу стадію захворювання, 50% — із третьою стадією захворювання.

Життя триваєГенеральний директор Людмила Козак керує колективом професіоналів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Якщо вже злоякісна пухлина забрала в жінки груди, її потрібно підтримати. Тому рідні та близькі повинні бути в перші післяопераційні дні поруч із хворою особливо уважні та терплячі. Вони просто зобов’язані переконати маму, дружину, сестру, дочку в тому, що вона може не лише подолати недугу, а й зберегти сім’ю, навіть народити дітей.

У цей період хворим жінкам потрібно допомогти побороти не лише фізичну, а й психологічну травму.

— Цим і займається наш Ортопедичний науково-виробничий реабілітаційний центр «Ортес», — каже його генеральний директор Людмила Козак. — Понад 16 років центр опікується проблемами реабілітації жінок після мастектомії — операції з видалення молочної залози. Наше спеціалізоване підприємство поєднує три напрями роботи: виробництво протезів молочної залози, ліфів та купальників для їх кріплення, компресійних рукавів; протезування жінок та соціально-медичну їх реабілітацію після мастектомії.

Високі стандарти продукції

— Центр «Ортес» у 1999 році створив та розвиває на основі впровадження сучасних технологій виробництво протезів молочної залози із високоякісних силіконів провідних західноєвропейських компаній, — приєднується до розмови директор з виробництва Валерій Романов. — Протези мають широкий діапазон форм та розмірів: трикутну, краплеподібну, серцеподібну та асиметричну форми, різну повноту та вагові характеристики. Протези виробляють стандартні та полегшені, секторальні та післяопераційні. Їх можна використовувати після мастектомії, секторальних резекцій із збереженням грудей та для жінок із вродженими вадами молочних залоз. Вони максимально імітують форми та тканини грудей, мають натуральний вигляд. Правильно підібраний протез компенсує видалену молочну залозу й допомагає жінці запобігти захворюванням хребта. У них жінка почувається впевнено і комфортно.

Цех з виробництва протезів молочної залози. Фото Володимира ЗАЇКИ

Підприємство випускає модельний ряд сучасних елегантних ліфів та купальників для кріплення протезів із сучасних матеріалів вітчизняного та іноземного виробництва. Моделі «Марія», «Тереза», «Ліза», «Вероніка», «Надія», «Діана», «Софія», «Яна», «Юлія», «Зося» розроблено з урахуванням рекомендацій лікарів та побажань жінок, що перенесли мастектомію.

На підприємстві щороку випускають нову колекцію модних купальників з ліфами для кріплення протезів, у яких жінка може займатися спортом, купатися в басейні, річці та морі. Для профілактики і лікування лімфостазу (набряку руки) пропонують компресійні рукави.

У протезному відділенні жінкам після мастектомії пропонують протези з ліфами для їх кріплення, компресійні рукави та купальники. Фото Володимира ЗАЇКИ

Повертають радість буття

— Після операції та курсу хіміо- чи променевої терапії, виписуючись із лікарні, жінка, на жаль, залишається наодинці з бідою. У багатьох з’являється постмастектомічний синдром — набряки рук, сколіоз, психологічний дискомфорт. І в цій ситуації жінкам допоможуть у нашому центрі, — веде далі Людмила Козак. — У 2005 році ми відкрили перший в Україні Центр соціально-медичної реабілітації жінок після мастектомії за сприяння Міністерства праці та соціальної політики і Київської міської держадміністрації. Його метою було надання кваліфікованої допомоги для забезпечення високої якості життя жінок після мастектомії, проведення протезування молочної залози та комплексної реабілітації.

Нині в центрі жінки можуть отримати консультації лікарів: мамолога, терапевта та психотерапевта. Досвідчені фахівці запропонують цілий комплекс відновлювальних процедур із застосуванням методів з арсеналу традиційної та східної медицини. Це курс лікувальної фізкультури, масажу, пневмомасажу і психологічного розвантаження, арома- та фітотерапія, заняття на тренажерах, шведській стінці. Такий комплексний підхід поверне жінці радість буття.

Нам теж показали все те, що пропонують у центрі жінкам. Провели затишними кімнатами, де проводять протезування та реабілітацію жінок після мастектомії. Особливо вразила доброзичлива аура, що так разюче відрізняється від атмосфери, що нас оточує. Колектив професійний, чуйний та делікатний. І це дарує жінкам відчуття комфорту та спокою.

Центр «Ортес» створено з любов’ю до жінок. Фото Володимира ЗІЇКИ

— Жінки в Україні мають право на безкоштовне протезування після проведеної операції, — розповідає завідуюча протезним відділенням Вікторія Горелова. — Раз на півтора року кожну нашу пацієнтку ми забезпечуємо протезом молочної залози в комплекті із трьома ліфами та компресійним рукавом. Професійні протезисти підбирають жінці протез з урахуванням її анатомічних особливостей та специфіки проведеної операції. Протези й ліфи допомагають жінці мати такий самий вигляд, як і до операції, — гарний і привабливий.

Центр «Ортес» має представництва в усіх регіонах України. Жінки можуть скористатися їхніми послугами, а також скористатися допомогою виїзних медико-технічних бригад із провідних фахівців підприємства.

— Наша пацієнтка Валентина Олексіївна з Сєверодонецька, — додає Вікторія Горелова, — написала нам: «Нещодавно отримала протез молочної залози і хочу висловити велику вдячність. Я була в захваті: весь вечір не відходила від дзеркала, не могла намилуватися — такий природний вигляд усе мало. За 15 років після операції я жодного разу не почувалася так комфортно». Дуже приємно отримувати такі відгуки про свою роботу.

А ще нам у кабінеті традиційної східної медицини провели коротку лекцію про те, як за допомогою су-джок терапії, зокрема масажу долоні (на яку проектується людський організм) можна зняти в домашніх умовах, наприклад, головний та зубний біль, підвищений тиск, біль у суглобах тощо. Я спробував повторити вдома все, про що говорила медсестра Ганна Третяк, й насправді відчув полегшення. «Після наших занять, — запевнила пані Ганна, — більшість пацієнток самостійно справляються з болем без медикаментів».

До речі, жінки ходять до центру «Ортес» не лише для того, щоб отримати новий протез та білизну до нього, а й заради спілкування. У коридорі ми побачили кілька представниць слабкої статі, за зовнішнім виглядом яких не скажеш, що вони нещодавно перенесли операцію. Пані жваво щось обговорювали, не звертаючи на нас уваги. Людмила Козак пізніше сказала, що порожньо в коридорах її установи не буває, бо пацієнтки знаходять тут «подруг по нещастю», які підтримують одна одну.

Центр створювали з любов’ю до жінок: тут усе спрямоване на те, щоб їм було комфортно, зручно та затишно. Атмосфера у центрі «Ортес» світла, доброзичлива, жінки із задоволенням приходять сюди, де на них чекає увага, турбота, душевна теплота. Це підтверджують слова іншої пацієнтки із книги відгуків: «Вражена професіоналізмом, тактовністю, високою красою людської душі цих щирих людей. Вони мають талант, який додає бажання жити. Як добре, що є люди, увага і турбота яких дає надію на те, що можна бути вродливою і після такої операції. Велике спасибі й так тримати».

На заняттях з лікувальної фізкультури. Фото Володимира ЗІЇКИ

Соціально відповідальні

Ортопедичний науково-виробничий реабілітаційний центр «Ортес» сьогодні — це високотехнологічне підприємство, яке стрімко розвивається, підвищує ефективність діяльності та постійно працює над забезпеченням високої якості своєї продукції та послуг із протезування та реабілітації. Центр «Ортес» неодноразово ставав переможцем всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України» в різних номінаціях та переможцем конкурсу «Столичний стандарт якості», який підтвердив високий рівень якості його продукції. Його колектив отримав Подяку Прем’єр-міністра України за високі виробничі досягнення, забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів, підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Центр «Ортес» став також переможцем Всеукраїнського державно-статистичного рейтингу з присвоєнням почесного звання «Лідер економіки України». У 2011 та 2015 роках Державний орган статистики та український оргкомітет Міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих» визнав «Ортес» підприємством року.

Неодноразово підприємство визнавали переможцем Національного бізнес-рейтингу, який проводила Торгово-промислова палата України. Йому присвоєно звання «Лідер галузі». За вагомий внесок у розв’язання проблем соціального захисту жінок, високий професіоналізм його колектив нагороджено Почесною грамотою Міністерства соціальної політики, Почесними грамотами Київського міського голови, Почесною грамотою Головного управління соціального захисту населення м. Києва.