Резонансні корупційні події останнього часу, у центрі уваги яких опинилися деякі особи з керівництва Миколаївської області, змусили Президента Петра Порошенка приділити посилену увагу цьому регіону, вдавшись навіть до певних кадрових рішень. Тож відкриття виробничо-перевалочного комплексу Bunge-Україна на території Миколаївського морського порту стало новим приводом, аби поговорити про наболіле.

Ще напередодні від’їзду глава держави зустрічався з головою Миколаївської обласної держадміністрації Вадимом Меріковим. «Попри певні досягнення, роботу з АТО тощо, після розмови зі мною Вадим Меріков написав заяву про звільнення з посади голови обласної держадміністрації. Це політична відповідальність», — відверто заявив Петро Порошенко.

Утім, на цьому перестановки в керівництві області навряд чи завершаться. На черзі — посада обласного прокурора й начальника поліції Миколаївщини. «Я звертаюся до Генерального прокурора звільнити прокурора Миколаївської області за бездіяльність у боротьбі з корупцією, — цитує УНІАН слова глави держави. — Я звертаюся до міністра внутрішніх справ і шефа Нацполіції звільнити голову поліції області. І думаю, що такими самими рішучими мають бути кроки влади з наведення ладу в країні».

Опісля таких кардинальних планів Петро Порошенко висловився й про конкретний проект, назвавши сільське господарство та інфраструктуру найперспективнішими галузями, які потребують інвестицій та розвитку. Обсяг вкладень у новий перевалочний комплекс становив 280 мільйонів доларів. І відкриття такого комплексу, на думку Президента, — це приклад твердої віри інвестора в добре економічне майбутнє України.

«Це не просто слова, це голосування за Україну грошима — грошима американського інвестора, які створюють нові робочі місця, збільшують податкові відрахування до державного і місцевого бюджетів, збільшують закупівельну ціну для українського фермера і валютну виручку для України, зміцнюють курс національної валюти і є найкращою рекламою інвестиційних можливостей країни», — не стримував позитивних емоцій Петро Порошенко.

А найближчим часом у супрязі з урядом він пообіцяв вирішити питання завищених портових зборів і доступу до причалів як до об’єктів стратегічної інфраструктури та створення умов для передачі їх у користування інвесторів. Адже ці перешкоди стриножують підприємців, відлякують інвесторів, стримують ініціативність, перешкоджають створенню нових робочих місць.

«Запевняю інвесторів у щирих намірах робити все для забезпечення політичної та економічної стабільності в Україні, — провадив Президент. — Попри позитивні тренди в економіці та інвестиційному кліматі, інвестор змушений зустрічатися з перешкодами, наприклад, з надзвичайно високими портовими зборами, що роблять українські порти менш конкурентоспроможними порівняно з іншими портами в басейні Чорного моря».

Поспілкувався глава держави і з молодим поколінням українців. Відбулося це в Чорноморському університеті ім. Петра Могили, якому він надав статус національного. Викладачі й студенти цього вишу з ентузіазмом сприйняли таку ініціативу Президента.

«Знаю, що ви довго цього чекали, але це не подарунок, це визнання ваших заслуг, здобутків, професійного рівня. Цьому сприяла активна громадянська позиція, збереження традицій, міжнародна співпраця, професіоналізм викладачів, висока якість освіти і знань студентів», — так Петро Порошенко аргументував своє рішення.

Теми спілкування стосувалися не лише навчального процесу, а й зачіпали болючі гострі кути сьогодення. Безперечно, йдеться про боротьбу нашого народу за суверенітет і територіальну цілісність.

За словами Президента, прокремлівський проект так званої Новоросії, який мав охопити дев’ять областей України, провалився завдяки спільним діям української влади, волонтерів, війська, громадських організацій та народу загалом.

Адже не таємниця, що колись Путін робив величезну ставку не лише на Харків і Запоріжжя, а й на Одесу, Миколаїв і Херсон у своєму божевільному проекті «Новоросія». І ця мильна булька лопнула завдяки й жителям Миколаєва та області, які сказали своє рішуче «Ні!» злочинним намірам проросійських зайд. Слід також враховувати, що наш народ не вдалося розділити й за мовною ознакою. Символічно, на думку Президента, й те, що на сході України, у зоні АТО, 60% тих, хто воює зі зброєю в руках за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, розмовляє переважно російською мовою.