ВІЗИТ

Між Україною та Китаєм нарешті встановлено стратегічнe партнерство

Гучна артилерійська канонада у виконанні воїнів Почесної варти на вулиці Банковій засвідчила про приїзд до України із державним візитом Голови Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао. А напередодні Президент Віктор Янукович зустрів свого колегу в Криму словами: Ваш візит є знаковою подією для «нашої країни та українського народу». Він мав на увазі, що нині втілюється у життя рішення про відкриття нової сторінки у відносинах між двома країнами.

З 2010 року глави наших держав зустрічаються втретє. Тож, за словами Ху Цзіньтао, постійні контакти між керівництвом країн є знаком взаємної уваги до розвитку українсько-китайських відносин.

«Сторони здійснюють ефективну співпрацю в політичній, торговельно-економічній, гуманітарній, науково-технічній сферах, а також на міжнародній арені. Все це принесе нам величезні результати», — звернувся до Президента Голова КНР.

Капітал  для інвестицій

Під час двосторонніх переговорів у розширеному складі Віктор Янукович акцентував увагу на тому, що Китай є головним нашим партнером в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Найперше, планується довести показник двосторонньої торгівлі до 10 млрд дол. на рік. «У цьому році йде збільшення товарообігу на рівні 80%, — підкреслив глава держави. — Це є свідченням наявності великого невикористаного потенціалу економічної співпраці».

Для України важливо посилити співробітництво в інвестиційній та банківській сферах, залучивши китайський капітал і технології до масштабних інвестиційних інфраструктурних проектів. Передовсім це спорудження швидкісної залізниці між аеропортом «Бориспіль» та Києвом. Нині триває й технічна підготовка до будівництва парогазової електростанції у місті Щолкіно в Криму.

За словами Віктора Януковича, наша держава має непогані перспективи в галузі авіабудування. У цьому контексті йдеться про співробітництво ДП «Антонов» з авіабудівними підприємствами Китаю. Плідною буде спільна робота в космічній та науково-технічній сфері та у галузі сільського господарства. Окрім цього, для України вкрай важливо активізувати міжрегіональну співпрацю та посилити транскордонні економічні зв’язки. Глави держав не оминули увагою й культурно-гуманітарний аспект, а також питання налагодження співробітництва у тристоронньому форматі між Україною, Китаєм і Росією.

Стратегію встановлено!

Та все-таки ключовим підсумком державного візиту Ху Цзіньтао в Україну стало встановлення відносин на далеку перспективу — глави України та Китаю поставили підписи під Спільною декларацією про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною і КНР. У їхній присутності було також підписано: Міжурядову угоду про надання уряду України безоплатної допомоги (12,3 млн дол.), Протокол між Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством комерції КНР щодо періодичного обміну орієнтовним переліком експортно-імпортних товарів двосторонньої торгівлі, Меморандум про взаєморозуміння в енергетичній сфері між Міністерством  енергетики та вугільної промисловості й Державною адміністрацією енергетики КНР, Кредитну угоду між ДП «Дирекція з будівництва і управління національним проектом «Повітряний експрес» та іншими інфраструктурними об’єктами Київського регіону та Експортно-імпортним банком Китаю. За підрахунками, фінансовий вимір усіх підписаних в рамках цього візиту документів становить майже 3,5 млрд дол.

Сторони домовилися реалізовувати масштабні інвестиційні проекти в енергетичній, промисловій та аграрній сферах. Це будівництво шахти у селі Тяглів на Львівщині, заснування спільного індустріального парку інновацій і створення українсько-китайського Інституту зварювання імені Є.О.Патона. Наступні кроки — імплементація низки проектів будівництва інфраструктурних об’єктів на Київщині та розробка спільної програми святкування у 2012 році 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною і КНР.

Китайська сторона готова дозволити імпорт конкурентоспроможних товарів з України та підтримує прагнення великих китайських компаній щодо налагодження виробництва на її території.

Ухвалено рішення з 2012 по 2013 навчальний рік збільшити квоти для надання стипендій українським студентам. Для українських дітей, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, прозвучало запрошення пройти наступного року лікування та реабілітацію у Китаї.