Україна відкрила понад 300 масивів даних (у США їх 200 тисяч). Прозорість суспільних даних — це інструмент боротьби з корупцією, сприяння інноваціям, забезпечення економічного зростання. Нині в Україні діє проект «1991 Інкубатор1», який допомагає незалежним ІТ-розробникам створювати стартапи та сервіси на основі великих обсягів відкритих державних даних. І той, хто блокує таку відкритість, зазвичай має свій зиск від старого порядку. Про це під час хакатону в Києві щодо відкритих державних даних (своєрідний форум або марафон розробників програмного забезпечення, які працюють над однією проблемою) заявив посол США Джеффрі Пайєтт.

Протягом шести тижнів команди ІТ-ентузіастів разом із 42 менторами, консультантами та експертами з різних галузей створювали бета-версії своїх рішень, які перетворять Україну на цифрову державу. Пілотними партнерами таких сервісів стали міністерства, Київська міська державна адміністрація та інші держустанови. Із дванадцяти стартапів п’ятьом уже вдалося знайти інвестиції та домовитися про подальшу співпрацю з великим бізнесом.

Фото з сайту blogderecursoshumanos.es

Ідеї втілюють у проекти

Результатом проекту розвитку стартапів «1991 Інкубатор» на основі відкритих державних даних стали суспільно корисні сервіси, над якими ІТ-фахівці, державні службовці та інвестори вперше працювали разом. Вони покликані модернізувати взаємодію між громадянами, представниками бізнесу та державою. Наприклад, завдяки сервісу перевірки легальності розміщення рекламних конструкцій Open ADV кожен громадянин зможе впливати на вигляд столиці за допомогою електронного звернення. В результаті реалізації проекту бюджет Києва потенційно може збільшитися на 80 мільйонів гривень завдяки прибиранню нелегальних конструкцій та прозорому отриманню дозволів на розміщення реклами. Це кошти, яких вистачить для того, щоб протягом навчального року (9 місяців) міська влада могла безкоштовно годувати школярів молодших класів.

Цифрова поліція — додаток, який допоможе кожному захистити себе у небезпечному районі, інформуючи близьких та поліцію у надзвичайній ситуації. Він показуватиме, наскільки та чи та місцевість безпечна для життя людей, їхнього майна та автомобілів. У межах інкубатора дві команди працювали над проектами щодо розумного споживання енергії та енергоменеджменту.

Завдяки аналітичним системам 007 та Антикорупційний монітор громадяни мають змогу контролювати діяльність представників влади, сприяють боротьбі з корупцією та допомагають активістам контролювати витрати держустанов. Ці системи будуть корисні і для бізнесу, який зможе планувати свою діяльність, пов’язану з державними тендерами, ефективно.

Ми — другі після Канади

Україна — серед перших із запуску інкубатора відкритих даних для стартапів. «Подібна програма працює лише рік у Канаді. Лише рік минув від створення законодавчої бази для відкриття даних і вироблення методології роботи до створення конкретних стартапів на їхній основі. Рекордний термін — подібних прикладів у світі немає. Це можна пояснити великою кількістю сертифікованих IT-фахівців (серед українців їх понад 100 тисяч), а також громадським попитом на якісні зміни в країні», — каже засновник SocialBoost та 1991 OpenDataIncubator Денис Гурський.

Відкриті дані — це величезний ринок, який дає змогу робити гроші буквально з повітря, створюючи економіку нового типу, економіку знань. Програму реалізують на гранти міжнародних донорів першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ за сприяння Кабінету Міністрів України, окремих міністерств і міжнародних організацій, таких як Microsoft, Open Knowledge Foundation, Open Data Institute.

За словами менеджера Програми місцевого економічного розвитку Ірини Озимок, проект «1991 Open Data Incubator» відповідає трьом основним критеріям фонду WNISEF. По-перше, фонд інвестує в людей, які змінюють країну. По-друге, підтримує будь-які ініціативи, що допомагають створювати продукти, сервіси і стартапи мade in Ukraine і прагне забезпечити такі умови, щоб вони залишалися творити в Україні. І, по-третє, фонд може робити точкові зміни, але вважає, що важливіше забезпечити сталу систему для розвитку проектів. Під час презентації стартапів оголосили конкурс від WNISEF. Найкращі з них пройдуть у другий етап відбору до програми International Zone Fellowship Program від Ryerson University, яка відбудеться у Торонто, Онтаріо, цього літа і триватиме чотири місяці. Всі витрати на переліт, проживання, перебування сплачує фонд для двох стартапів (один представник від кожного).

Дивлячись на молодих людей — учасників проекту «1991 Open Data Incubator», подумала: можливо, саме вони, креативні IT-фахівці, і врятують економіку країни, створюючи нові продукти і нові галузі економіки. Хай їм щастить.