До першого павільйону Міжнародного виставкового центру потрапити майже неможливо. Огорожі, охорона, підвищені заходи безпеки, обмеження в пересуванні територією — це лише крапля з усього, що доведеться пережити за найближчі два тижні 1500 представникам ЗМІ й делегаціям із 42 країн-учасниць пісенного конкурсу Євробачення-2017.

На запитання, чи гідно Україна зустрічатиме світ на своїй землі, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ствердно відповість опівдні. А п’ятничний ранок — це шанс для журналістів розгледіти сцену та перейнятися антуражем. Щоправда, все перенесене на територію першого павільйону ще не забарвлене пісенною енергетикою. Учасники приїжджатимуть до Києва лише відсьогодні. Їхні фанати — ще пізніше.

Вулик вразить розмірами

Перш ніж дістатися до сцени, мусимо минути грін-рум. Там ведучий Тимур Мірошниченко спілкуватиметься з конкурсантами та обмінюватиметься думками з колегами Володимиром Остапчуком і Олександром Скічком. Білі й сині шкіряні довгі крісла ще загорнуто в поліетиленову плівку. На них сидітимуть 9, 11 та 13 травня по десять осіб від кожної з делегацій-учасниць. До півфіналів проходитиме по 18 осіб, у фіналі слухатимемо спів 26 різних за тембрами вокальних композицій. Скрізь монітори, прожектори.

Чорні штори розсуваються, коли всі разом із Прем’єр-міністром переходять до сцени. На ній уже тривають під яскраве світло тренувальні виступи ведучих. Головна мова цими днями — англійська.

У 2017-му Євробачення змінило формат. Окрім традиційних двох півфіналів, більша кількість учасників і принципово інша, модерновіша сцена завважки 30 тонн. Її розробив Флоріан Відер (автор сцен для Євробачення, яке відбувалося в Дюссельдорфі, Баку та Відні). Майданчик для виступів площею 350 квадратних метрів, екран — це конструкція заввишки 11, завдовжки 70 і завглибшки 28 метрів. Такий великий екран сяятиме в Україні вперше. Уперше сцена змінюватиме форми для кожного з виступів, як конструктор. Центральна частина має форму вулика, який то розширятиметься, то стискатиметься.

За дійством спостерігатиме 20 камер, серед яких і 1D, і 2D. Освітлюватимуть сцену 48 вогняних систем, з 50 позицій заплановано запуск піротехніки, посилюватимуть ефект 6 установок важкого диму.

Одне слово, на перетворення порожнього місця в павільйоні МВЦ на повноцінний простір для зони делегацій, гримерних, грін-руму, бекстейджу й сцени організаторам конкурсу довелося витратити 8 тисяч годин.

У підготовці до Євробачення перемогли оптимізм і копітка праця. Фото з Урядового порталу

Головне не гроші, а промоція

На арені копітка робота триватиме в робочій зоні та залі прес-конференцій. Остання розрахована на 500 представників ЗМІ. Щодня з 4 по 13 травня з цього місця публіка матиме змогу спостерігати за перебігом прес-конференцій з усіма учасниками Євробачення-2017.

Із Прем’єр-міністром спілкування відбувається у залі головної арени пісенного конкурсу під яскраві промені частини з 1816 освітлювальних приладів. Він резюмує, що Україна вчасно підготувалася до цього пісенного конкурсу і готова його провести на високому рівні. Про заробіток тут не йдеться. Мета влади — зробити презентацію України. Саме тому під час організації конкурсу не порушували питання забезпечити повернення коштів від проведення Євробачення-2017.

За даними глави уряду, ресурс освоювали «раціонально», інфраструктура якісна. «Це подія для всієї України, промоція нашої прекрасної країни, і ми в це інвестували ресурси, — зазначив Володимир Гройсман, а потім озвучив найголовнішу приємну новину: — Україна готова для проведення Євробачення. Пам’ятаю, як усе починалося з перемоги Джамали. Тоді, можливо, хтось говорив, що Україна не встигне підготуватися. Я пообіцяв, що ми підготуємося. І ви бачите на власні очі, що все, необхідне для підготовки, зроблено. Зразу можу сказати, що було надзвичайно нелегко, але ми працювали щоденно, щоб цей день настав і відбулася ця величезна подія для нашої країни».

Він подякував за якісний рівень роботи представникам уряду, Національної суспільної телерадіокомпанії та міжнародним партнерам і зауважив, що міська влада Києва вчасно виконала заплановане для організації заходу. А наприкінці ознайомлення з ареною Прем’єр вказав на надзвичайно високий рівень безпеки організації дійства.