Уперше за історію нашої незалежності Президент перебував з офіційним візитом у Малайзії. Щоб започаткувати дружні відносини з цією країною, Петрові Порошенку знадобилося дві доби. Найголовнішими для пошуку точок дотику стали його зустрічі із Прем’єр-міністром Малайзії Наджибом Тун Разаком та переговори з учасниками українсько-малайзійського бізнес-форуму. Поглиблення співпраці представники делегацій зафіксували в угодах щодо уникнення подвійного оподаткування, правової допомоги та видачі правопорушників.

І про студентів не забули

Офіційна церемонія зустрічі президентського подружжя відбувалася в місті Путраджая. В офісі Прем’єр-міністра Малайзії гостей зустрічав глава малайзійського уряду Наджиб Тун Разак із дружиною. Зустріч високопосадовців у форматі «віч-на-віч» та переговори офіційних делегацій у розширеному форматі були вже після того, як глава Української держави здійснив обхід строю воїнів Почесної варти, як пролунали гімни України та Малайзії.

Про деталі переговорних процесів представники ЗМІ дізналися з перших вуст кількома годинами пізніше.

Зокрема Петро Порошенко подякував Наджибу Тун Разаку за гостинність: «Вражений високими темпами економічного зростання вашої країни. Незважаючи на географічну віддаленість, наші країни мають 25-річну історію взаємовигідних відносин і плідної співпраці. Переконаний, що сьогодні ми відкриваємо новий розділ в особливому партнерстві між Україною та Малайзією». Він підкреслив, що Україна розглядає Малайзію як важливого партнера в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

У ході цієї зустрічі обговорювали теми посилення контактів між людьми, розвиток туризму, можливості відновлення навчання малайзійських студентів в українських вишах. Після того як Президент запросив Прем’єр-міністра Малайзії відвідати Україну, Наджиб Тун Разак висловив сподівання, що відносини держав поглиблюватимуться та зміцнюватимуться: «Упевнений, що ми розпочали нову сторінку у наших відносинах». Він також підтримав позицію Петра Порошенка «щодо існування визначних можливостей в обох країнах» для розвитку співпраці. Він привітав главу Української держави з успішним проведенням реформ і заявив, що перетворення роблять Україну привабливішою для іноземних інвесторів.

Зі столиці Малайзії відкриваються чудові перспективи двостороннього співробітництва. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Потрібен досвід передових інновацій

Виступ перед представниками малайзійського бізнесу Петро Порошенко розпочав словами про те, що бізнес-форуми дають змогу якнайліпше ознайомитися з перспективами та можливостями для співпраці. Від українсько-малайзійського заходу він очікує нової сторінки у двосторонньому економічному співробітництві.

А ще глава держави нагадав, що перший українсько-малайзійський бізнес-форум відбувся у Києві 2003 року. «Багато часу минуло, однак маємо багато можливостей», — цитує його слова департамент прес-служби АП.

Говорив Президент і про те, що одна з цілей його візиту до Малайзії — обговорення перспектив для посилення співпраці між країнами. «Зараз вдалий час для малайзійських інвесторів прийти в Україну, де існують значні можливості в різних секторах економіки, — наголосив він, виокремивши перспективи в розвитку сільського господарства, інформаційних технологій, космічній та авіаційній галузях, оборонно-промисловому комплексі, високотехнологічному виробництві. — Ми плануємо масштабну приватизацію державних підприємств на прозорій і конкурентній основі та реформу корпоративного управління».

Після цих слів Петро Порошенко деталізував, що перелік об’єктів, які держава виставляє на продаж, не обмежується енергетичними, залізничними, транспортними чи авіаційними компаніями, портами та хімічними підприємствами.

Він вважав за потрібне ознайомити представників малайзійського бізнесу зі стратегією реформування України, зокрема з першими результатами реформ. Ішлося про відновлення макроекономічної стабільності, оздоровлення банківської системи, прогрес у проведенні дерегуляції, скорочення кількості податків і зборів, скорочення планових і позапланових перевірок державною податковою службою. Заявив Президент і про те, що з 2012 року Україна піднялася на 56 позицію у рейтингу ведення бізнесу.

«Угода між Україною та ЄС про зону вільної торгівлі відкриває величезні можливості для інвесторів, і ми хотіли б запросити вас скористатися ними. Україна могла б стати воротами для малайзійського бізнесу на ринок ЄС», — сказав глава держави, зауваживши, що і Малайзія може стати воротами для українського бізнесу в регіоні.

Опісля він озвучив малайзійське прислів’я: «Гни бамбук, доки він паросток зелений і росте». Філософія Петра Порошенка полягає в тому, що Україна — «паросток», тож нині саме час інвестувати в неї.

Для нас іще цікаво отримати досвід малайзійських компаній у сфері передових інновацій. Тож Президент сподівається, що найближчим часом почне працювати українсько-малайзійський торговий комітет. Це, на його думку, дасть величезний імпульс для двосторонніх торговельно-економічних відносин. До речі, торік Малайзія посіла 10-те місце серед торгових партнерів України в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

«У нас є хороша стартова позиція, щоб використати весь потенціал наших економічних відносин. Ми зацікавлені у тривалій та плідній співпраці з Малайзією», — наголосив глава держави. А потім він припустив, що Малайзія може увійти в ТОП-3 українських торговельних партнерів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.