Незабаром пролунає останній дзвоник і випускники зі щемом у серці прощатимуться з рідною школою. А поки що юнаки й дівчата активно готуються не лише до державної підсумкової атестації та ЗНО, а й до випускного вечора. Кожен прагне підібрати оригінальне вбрання й аксесуари, ще й незабутньо відсвяткувати таку знаменну в своєму житті подію. Батьки тим часом думають, як за все це заплатити.

Сукня з Інтернету?

Найголовніше для кожної юної леді — прийти на шкільний бал у розкішній сукні. Її дівчата підбирають на власний смак і батьківський гаманець. Значну роль відіграє колір. Приміром, цього року в моді бірюзовий, ніжно-бежевий та насичено-синій. Фасон сукні обирають за принципом: що простіше і скромніше, то краще — якщо довга, має бути пряма, якщо коротка — з пишною спідницею. Модні також баска (волан, пришитий на лінії талії), заокруглений комір, мереживо.

Майбутні випускниці намагаються купувати вбрання, яке можна було б ще хоч раз одягнути, проте далеко не в усіх це виходить. «Їхала купувати коротку сукню — щоб була практична. Та виявилося, що така довжина мені зовсім не личить. Довелося вибирати вбрання аж до підлоги», — розповідає учениця 11 класу з Житомира Наталя Коваленко. Так, за коротку святкову сукню доведеться викласти від 900 гривень, за довгу — від 1,2 до 6 тисяч.

Купуючи сукню в магазині чи на великому ринку, доводиться ризикувати — в ідентичному вбранні на випускний можуть прийти й інші дівчата. Щоб уникнути такого казусу, дехто обирає індивідуальний пошив. Це вимагає більше часу і нервів, але неповторність вам гарантована. «Часто роздивлялася різноманітні фасони суконь в Інтернеті, — ділиться з «УК» випускниця з Київщини Лілія. — Зрештою вирішила пошити сукню, яку побачила в журналі, адже на випуск хочеться одягнути щось оригінальне. Оскільки фасон виявився складним (верх затягується корсетом, низ спускається пишним воланом, декорованим трьома великими квітами), в Україні ніхто не брався за пошиття. Тож довелося замовити в італійському місті Парма. За таке вбрання батьки заплатили понад 5 тисяч гривень, а за пересилку — 2 євро за кілограм. Сервіс дуже порадував, утім, коли отримала замовлення, трішки була розчарована — помилилась із тканиною. Але поміряла, додала аксесуари, яскраві туфлі — і вийшло класно. Тішить те, що в такій сукні буду єдиною в усьому місті!»

Найголовніше для кожної юної леді — створити цілісний образ. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Шпильки»… в руках

Доповнять шикарне вбрання випускниці вдало підібрані взуття та інші аксесуари. Цього року у моді лабутени (з червоною підошвою), проте таке брендове взуття за $800-900 не всім по кишені — навіть підробка коштує понад тисячу гривень. Найчастіше випускниці шукають туфлі або босоніжки бежевого, червоного та класичного чорного кольорів. За пару доведеться викласти від 350 до 900 гривень. Проте випускники минулих років радять молоді звертати увагу на взуття з невисокими підборами, щоб під час випускного не нести взуття на «шпильках» у руках, натомість вільно ходити і танцювати впродовж усього свята. Адже доведеться ще й схід сонця зустрічати! І не забудьте про клатч — в тон туфель (150-400 гривень).

Дівчата намагаються створити цілісний, завершений образ — приміром, під Клеопатру або турецьку принцесу. Тому й зачіску продумують відповідну. «Хоч усі випускниці вже давно позаписувались до перукарень, дехто ще не уявляє, що саме їм потрібно, — розповідає перукарка зі столиці Олена Ємець. — Але побажання вже є: одні хочуть стильну модельну стрижку, інші — красиво заплетену «французьку» косу. Пишні каскади волосся з накрученими пасмами вже відходять у минуле, принаймні у великих містах». За зачіску батькам доведеться заплатити 200-400 гривень залежно від складності. Професійний візаж обійдеться в 100-200 гривень. Класичний французький манікюр коштує приблизно стільки само.

Гривку тримати вгору!

Убрання для хлопців менше витрясе батьківські гаманці. Так, чоловічий костюм можна купити від 800 до 2,5 тисячі гривень, сорочку — за 170-500, краватку — 80-300, взуття — 300-800 гривень. У моді образ англійського джентльмена з відповідною гамою кольорів.

«Виявилося, що костюм купити не так уже й легко: те, що сподобалося, було надто дорогим, а дешеві варіанти — банальними, — розповідає одинадцятикласник чортківської гімназії ім. М. Шашкевича з Тернопільщини Антон Гонтар. — Вибирати доводилося з батьками, а в них власне бачення. Тож шукав вбрання не лише в нашому місті, а й у Чернівцях, Івано-Франківську, Калуші. Зупинив вибір на солідному костюмі темно-коричневого кольору — думаю, він справді вирізнятиметься. Костюм та сорочка обійшлися в 2 тисячі гривень. Краватку підбирав під сорочку — темно-фіолетову».

Випускник Сеньківської школи Бориспільського району, що на Київщині, Антон Левчук переконує: на ринку купувати вбрання на випускний не варто, бо не завжди можна натрапити на високоякісні речі. «Тому я нещодавно купив костюм темно-синього кольору (хамелеон) у столичному магазині. Це й за ціною доступно, і якість чудова, — каже хлопець. — Піджак класичний, брюки донизу завужені. Сорочку підібрав під костюм, але можна було б зупинитись і на класичній білій. Усе це вбрання разом з метеликом обійшлася в 2 тисячі гривень. Залишилось придбати взуття, яке також допоможе вирізнятися з-поміж інших. Адже випускний раз у житті, тому треба бути оригінальним і гарним».

Парубкам не потрібно в урочистий день піклуватися про візаж, манікюр та особливу зачіску. Тож випускники зізнаються, що достатньо мати в арсеналі гель або лак для волосся — у моді вертикально зафіксована гривка. Такий стильний безлад на голові завершить образ справжнього юного джентльмена.

БАТЬКІВСЬКИЙ ГАМАНЕЦЬ

• Випускник (у середньому): дівчина — 4 тисячі гривень, хлопець — 2,5 тисячі

• Відеозйомка свята — 190-250 гривень з людини

• Випускний фотоальбом — 300 гривень з людини

• Ресторан — 350-500 гривень з людини (залежно від регіону)

• Ведучий з музикою — 2-4 тисячі гривень

• Урочисті стрічки, коровай, повітряні кульки, рушники тощо — 450 гривень з людини

• Професійна організація свята — 5-20% загальної суми

А ТИМ ЧАСОМ

Турнір чемпіонів зібрав кращих

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

У Вінниці відбулася ХХІ Всеукраїнська комплексна олімпіада з математики, фізики та інформатики «Турнір чемпіонів», у якій взяли участь 16 команд провідних ліцеїв та гімназій фізико-математичного профілю нашої країни. Для учнів старших класів це добра нагода продемонструвати свої знання. Організували олімпіаду департамент освіти і науки облдержадміністрації, департамент освіти міської ради, Вінницький національний технічний університет та фізико-математична гімназія №17.

— За понад 20 років «Турнір чемпіонів» став відомим не лише в Україні, а й за її межами. Він сприяє розвитку інтелектуальної еліти держави. Цього разу до нас приїхали школярі з Дніпропетровська, Донецька, Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Черкас, Харкова… Загалом — 160 учасників, — зазначив заслужений вчитель України Юрій Пасіхов, який свого часу і започаткував змагання.

Команди складалися з учнів випускних класів, а відбулася олімпіада як багатоборство: кожен учасник виконував завдання з математики, фізики та інформатики. У рамках змагань пройшла і юніорська ліга серед учнів 8-9 класів.

За підсумками переможців нагородили цінними призами — комп’ютерною та оргтехнікою. Традиційно переможців було чимало — понад двадцять.

Переможці у комплексному заліку
старшої ліги:

♦ перше місце — у команди Київського природничо-наукового ліцею №145;

♦ друге — у команди Харківського фізико-математичного ліцею №27;

♦ третє — у команди Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відзначилися й вінничани, зокрема команда фізико-математичної гімназії №17 посіла друге місце з фізики у командному заліку старшої ліги.