Із сумної новини про руйнування фасадної стіни з 1-го по 3-й поверх середньої загальноосвітньої школи №6 у місті Васильків, що на Київщині, уряд розпочав своє зібрання. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив комісії з представників Кабміну встановити всі обставини надзвичайної ситуації та її винуватців. Глава уряду повідомив присутніх, що, згідно з даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, жертв і постраждалих немає. Наступного тижня шкільні заняття для учнів відбудуться у сусідній школі. «Я вже направив до Василькова віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, заступника міністра освіти і науки. За результатами роботи комісії з’ясуємо, що сталося», — сказав він. До слова, на місці події працюють чотири одиниці техніки та 20 представників особового складу ДСНС.

Такі надзвичайні ситуації, на думку Прем’єра, відбуваються через байдужість, безвідповідальність і неувагу до важливих речей. Окремо він доручив провести перевірку дошкільних та загальноосвітніх закладів у всіх регіонах країни.

«Місцева влада має приділяти більше уваги місцям, де перебувають діти й люди похилого віку», — сказав він. Сільські, селищні, міські голови та керівники облдержадміністрацій повинні оглянути свої господарства, визначити потенційні загрози та шляхи їх ліквідації.

«Дуже важливо, щоб усі на місцях поїхали та подивилися на своє господарство, встановили, де є потенційні загрози, і зрозуміли, як їх ліквідувати. Усе в житті буває, але безгосподарності допускати не можна», — наголосив Володимир Гройсман.

Зростання можна подвоїти

Опісля Прем’єр порушував стратегічні теми. Він вважає, що цілком можливо досягти за рік удвічі більшого зростання економіки України. Однак перед цим вітчизняна промисловість має перейти від сировинного до інноваційного й технологічного типу розвитку. «У нас є великі можливості. Ми закладаємо тривідсоткове зростання, але його можна подвоїти. Можемо за рік дати імпульс розвитку виробництва, щоб припинити бути сировинним типом економіки, яким є сьогодні», — сказав Прем’єр.

Наступна тема починалася з доручення Міністерству фінансів. Воно має передбачити у змінах до Державного бюджету кошти на закупівлю обладнання Національним агентством з питань запобігання корупції. Міністри з’ясували, що нині все потрібне обладнання орендують. Щомісяця на цю потребу витрачають майже 100 тисяч гривень. До керівника НАЗК Наталії Корчак глава уряду звертався такими словами: «Ви центральний орган виконавчої влади. З іншого боку, ви абсолютно незалежні від Кабінету Міністрів. Вас обирали через конкурсні комісії, тому можемо вам тільки сприяти в цьому питанні. Але хочу наголосити, що станом на кінець дня 31 жовтня у вас має бути все бездоганно заповнено».

Прем’єр доручив апарату уряду проаналізувати роботу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Ця структура не видає нових кредитів і має проблеми з компенсацією відсотків за виданими молодіжними кредитами. Нині нема й програм сприяння молодіжному будівництву в країні.

Декларації потребують заповнення

Міністр юстиції Павло Петренко говорив про потребу провести нараду за участю представників правоохоронних органів для усунення недоліків у системі е-декларування, які стосуються форми декларації. Захід має відбутися за участю представників Національного антикорупційного бюро, Генеральної прокуратури. Мін’юст долучиться до процесу, аби усунути всілякі спекуляції і довести, що декларація, яку заповнюють, не буде підставою для притягнення до кримінальної відповідальності.

Павло Петренко зазначив, що НАБУ має сумніви, чи воно зможе використати декларації, які заповнюють на сайті НАЗК за чинною формою, під час проведення розслідувань. Технічні правки слід вносити невідкладно, адже термін подання декларацій закінчується цього місяця. Прем’єр доручив запросити до участі в нараді представників Міністерства внутрішніх справ.

П’ятнадцять хвилин міністри відвели на розгляд стратегії розвитку промисловості. У цьому розрізі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів нагадала, що промисловість — один із пріоритетних напрямів роботи уряду. Найбільший торговельний партнер України з-поміж європейських країн — Німеччина. Ця країна входить і до трійки найбільших інвесторів в економіку України.

Якщо обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 1 липня 2016 року становив 44,791 мільярда доларів, то обсяг німецьких інвестицій сягав показника 5,4 мільярда доларів.

Окрім цього, Кабінет Міністрів затвердив концепцію популяризації України у світі. За словами заступника міністра інформаційної політики — керівника апарату Артема Біденка, протягом місяця буде розроблено план заходів щодо реалізації концепції, за три — буде створено міжвідомчу комісію за напрямами, проводитимуть відкриті конкурси щодо брендування України та її регіонів.

Урядовці також ухвалили постанову про створення Національного комітету промислового розвитку України. Документ сприятиме розробленню механізмів для виробництва товарів з високою доданою вартістю і розвитку різних галузей промисловості для стимулювання економічного зростання. Голова комітету — Прем’єр-міністр, а виконавчий директор — народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Анатолій Гіршфельд.

У цьому розрізі Володимир Гройсман заявив: «Зараз завдання комітету — стати реальним механізмом діагностики проблем національної промисловості, розроблення механізмів конкретних рішень, які дадуть нам змогу отримати якісний національний продукт».

Затверджено й план заходів з підготовки до проведення міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» у 2017 році в Києві. А наприкінці зібрання міністри підтримали порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning в Україні. Twinning — це інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосередньої технічної співпраці між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів.