Попри  негаразди з фінансуванням, присутність українських телерадіомовців як на контрольованій Україною території Донбасу, так і на окупованій його частині істотно збільшилася. Про це на брифінгу заявила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова. Журналістам також  представили результати роботи комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телерадіомовлення в зоні АТО за результатами спільної поїздки  з народними депутатами України.

За словами члена цієї комісії народного депутата Олександра Бригинця, контрольовану Україною територію в зоні АТО умовно можна поділити на три частини. На більшій є змога дивитися українські телеканали без проблем. Друга частина — це прифронтова зона, тут триває боротьба наших і ворожих трансляторів, і перемагає той, чий сигнал сильніший. Вихід із цієї ситуації — активне використання кабельних мереж, адже їх не можна заглушити. І нарешті навколо Станиці Луганської маємо найбільшу біду: через географічні та ландшафтні особливості українське телебачення тут не вдається транслювати (є лише радіо). Тому тут теж треба шукати можливість задіяти кабельні мережі.

Пан Бригинець розповів про завершення проекту із встановлення на ротних опорних пунктах 200 мобільних супутникових антен, щоб бійці мали змогу дивитися українське телебачення та слухати радіо. Така робота  була корисною, але немає сенсу її продовжувати, оскільки завдяки збільшенню зарплат військовослужбовці мають змогу купувати смартфони та планшети. «Щоразу бачу, як бійці дивляться вподобані ними канали або слухають радіо на сучасних гаджетах», — додав народний депутат. 

Тетяна Попова звітувала про 55 встановлених передавачів, що збільшило на 27% загальну кількість ТБ-передавачів, встановлених у зоні АТО на контрольованій Україною території. 

Заступник міністра представила плани Мінінформполітики на 2016 рік. Зокрема готують внесення змін до держбюджету для фінансування збільшення мовлення обласних каналів та суспільного мовлення в АТО, Херсонській та Одеській областях, адже й у прикордонні з анексованим Росією Кримом та поблизу невизнаної Придністровської республіки, де теж розташовані російські війська, так само триває активна боротьба за ефір.

Планують зменшити вартість послуг для телерадіокомпаній, які ведуть мовлення в зоні проведення антитерористичної операції. Це теж буде здійснено через зміни до законодавства. Готують законопроект щодо особливого режиму для мовлення на території АТО та прикордонних з Росією територіях.

Триває робота з добудови у зоні АТО двох телевеж, зокрема на горі Карачун, яку ворог зруйнував ще в 2014 році. Орієнтовний термін добудови — до кінця третього кварталу 2016 року. Розпочато підготовку проекту будівництва третьої вежі.

Ці заходи дадуть змогу транслювати сигнал українських мовців приблизно на 100 кілометрів углиб окупованої території, зокрема і на Донецьк.  А ось для забезпечення мовлення на Луганськ ще доведеться добряче попрацювати. Південь Донеччини покриває сигнал з доволі високої вишки у Маріуполі.

А доки вишки будують, доводиться встановлювати передавачі на непристосованих спорудах: водонапірних вежах, трубах підприємств тощо. Більшість передавачів нам подарували закордонні партнери, передавши здебільшого обладнання, виведене в резерв.

Член Національної ради  з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський повідомив: усе, що можна було зробити за цей рік без бюджетних вливань держави, вже зроблено.

«Фактично вичерпано наявний радіочастотний ресурс для мовлення в регіоні: ми його прорахували та надали мовцям, які погодилися працювати у цих непростих умовах. Завдання, які  обговорювали в межах комісії, — це будівництво нових веж більшої висоти, зменшення навантаження на телерадіоорганізації, які змушені оплачувати електроенергію за  тими самими тарифами, які існують на території, де немає війни; створення окремої програми щодо фінансування НТКУ щодо захисту інформаційного простору», — додав він.