Відволіктися від передвиборної колотнечі та майже річної напруги, в якій живемо з часу, коли постав Євромайдан, а відтак через події в Криму та війну на сході, львів’яни та гості міста мали нагоду на одному з найрейтинговіших гастрономічних фестивалів — на п’ятому святі сиру і вина. Організатори імпрези, а згодом і самі гості не раз вагались: чи доречно в такий складний час проводити подібні святкування?

— А таки потрібно! — переконані ті, хто прийшов на цю вишукану імпрезу, бо від того ступінь патріотизму нітрохи не знизився, а ворог лишень цього прагне, аби країну і кожного з нас затяжна депресія роз’їдала, аби втратили інтерес до життя, стали слабодухими, збайдужілими! Хто прийшов, часу не змарнував, бо саме свято, як виявилося, стало найефективнішим антидепресантом і за три дні на ньому побувало понад 15 тисяч гостей! І це не рекорд — більшу кількість відвідувачів подвір’я Палацу мистецтв, де відбувалося свято, фізично не змогло б умістити! Задля того щоб поринути у його особливу атмосферу, львів’яни готові були у довжелезних чергах вистоювати (від чого давно відвикли) за, здавалося б, традиційними на  столі  в українських родин продуктами, яких не бракує на полицях крамничок і супермаркетів! Але, поділилася враженнями одна з відвідувачок свята, пані Олеся, яка прийшла на свято разом з чоловіком і двома донечками, такого сирно-винного розмаїття місцевого виробництва не у кожному супермаркеті побачиш! Зрештою, не в наїдках-напитках справа — чого варта сама атмосфера  й колорит гастрономічного свята!

Під запальні мелодії чоловіки перечавили майже тонну соковитих сонячних ягід. Фото автора

Прелюдією фестивалю стала велика давильня винограду: у величезній імпровізованій діжці почесні гості свята — дужі молодці — за якусь годину перечавили під запальні мелодії майже тонну соковитих сонячних ягід! Відтак діжки із соком помандрують на Закарпаття, з якого тамтешні винороби, які не лише давніх традицій не розгубили, а вдихнули у занедбане виноробство нове життя, виготовлять  ароматний напій. На відміну від Львова, бо колись із древнього галицького града добре вино діжками возили до цісарської столиці: сонячні грона наливалися соком на південно-західних схилах львівського передмістя  Винник, від якого до наших днів хіба що давня назва залишилась та кілька газдів, що вміють запашні ягоди на добре вино переробляти для власного столу. Але цьогорічним, розповів  директор Свята сиру і вина Андрій Сидор, смакуватимемо лише наступного року, а нинішнього гості мали можливість скуштувати торішнього.

Символічний келишок з ковтком вина дістався кожному дорослому — на нього гості обміняли вхідні квитки. На святі, де вина, як мовиться, було до вибору й до кольору, як розповіла пані Анастасія з Києва, яка вже втретє приїжджає на свято до Львова, хмільним напоєм ніхто не зловживав і треба віддати належне львівським рестораторам, вони за «швидкими грошима» не гнались, намагаючись реалізувати якнайбільше алкогольних напоїв, гостей  «градусами» не спокушали, радше навпаки, вчили культури споживання напою, аби випитий келих доброго настрою додавав, а не  розуму позбавляв та голову дурманив. Зате за кавовим вином довжелезна черга вишикувалась — охочих скуштувати новинку не бракувало. Ось до чого припрошували гостей ресторатори, то до дегустації різних видів сирів — у сирних крамничках було представлено широкий вибір сирних смаколиків: традиційного продукту і пікантних сирів, оцінити смак яких могли справжні гурмани.

Терпке вино і пікантний сир здатні побороти будь-яку депресію

А найнаполегливіші мандрували від однієї сирної крамнички до іншої в пошуках козячого сиру, бо знайти його й справді нелегко — лише один фермер Бернард Вільям із Бельгії таку продукцію за французькими та бельгійськими рецептами виготовляє. На фермі бельгійського господаря 600 кіз, а цього, поділився фермер,  вистачає, аби щодня виготовляти 200 кілограмів вишуканого сиру семи сортів. Проте, додає, планує розширити господарство та виготовляти більше корисної продукції, бо на Львівщині загалом є чудові можливості для  виробництва різних сортів сирної продукції. Як, приміром, у Бельгії та Франції.

Ну і, звісно, яке свято сиру у Львові без короля десерту — знаменитого львівського сирника? У кожного регіону є свої рецепти  його  випікання, і навіть у кожної господині в кулінарній книзі знайдеться кілька переписів популярного десерту. А стокілограмовий сирник, що його приготували спеціально до свята, спечений за традиційним львівським рецептом!