Правду кажучи, не очікувала побачити стільки молоді, та ще й переважно не азіатської зовнішності на конкурсі. «Що вас так приваблює у K-POP?» — запитую в дівчат, що готуються до змагань. Кажуть, насамперед корейська культура, сучасна молодіжна музика та поєднання багатьох стилів у танцях.

Посол Республіки Корея вітає Нёхт — переможницю у категорії вокал.

Любов до культури народжується із серіалів

Як з’ясувалося, за чотири роки існування фестивалю кількість прихильників субкультури кей-попу в Україні зросла до 10 тисяч. І все це переважно у великих містах, зокрема Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпропетровську. «УК» спробував з’ясувати, чому сучасні корейські танці й пісні набувають такої популярності в Україні й поза її межами і хто ними за?хоплюється.

«Усе почалося з дитячого захоплення аніме. Потім я «підсіла» на японські і корейські серіали (дорами). Дивилась, як танцюють кей-поп, і пробувала перетанцьовувати. Мені це подобалося. Згодом познайомилася з іншими прихильниками всього корейського. Разом з ними брала участь у різноманітних вечірках і почала вивчати корейську мову», — розповідає студентка Київського політехнічного інституту лідер групи M-STREAM Тетяна Рабчевська.

За словами Тані, вона, як і інші фанати корейської культури, мріє побувати у Кореї, а тому вже втретє бере участь у відборі на K-POP WorldFestival 2015. Адже головний приз там — поїздка до Кореї і можливість виступити на одній сцені із зірками «корейської хвилі». Щоправда, виграти цей конкурс складно, оскільки спочатку треба пройти відбір на національному рівні, потім — увзяти участь в он-лайн голосуванні. І лише після цього корейське професійне журі підбирає фіналістів — 15 найкращих команд з понад 120.

— Уже втретє беру участь у відборі. Цього року на конкурсі ми представляли спільний номер з вокалісткою Нёхт, яка посіла перше місце. У танці переміг колектив Lollipop з Харкова. Наступний етап — он-лайн голосування та рішення професійного корейського журі. Сподіємось, якійсь з українських команд цього разу таки пощастить, — підсумувала вона.

Танцювальний колектив Lollipop.

Успіх — у поєднанні перформансу з вокалом

— На жаль, за чотири роки існування K-POP WorldFestival українські команди ще жодного разу не потрапили до фіналу. Хоч торік мали добрі шанси на вихід у фінал. Адже відео української танцювальної команди пройшло перше он-лайн оцінювання, — розповів Посол Республіки Корея Кьон-Хун СОЛ.

Щоб мати більше шансів на перемогу, він порадив конкурсантам у подальшому поєднувати перформанс із вокалом. Хоч як прикро, спеціалізованих шкіл танцю з K-POP в Україні немає. Тож більшість рухів артистам доводиться вивчати самостійно за допомогою відео, тоді як корейським зіркам хореографію ставлять кращі світові постановники.

Щодо регіонального відбору, то цього року вперше до складу журі увійшли українці. У вокальній частині важливими під час оцінювання були сила голосу і вимова, а в перформансі — хореографія і техніка. А також — реакція публіки.

КОМЕНТАР

Кьон-Хун СОЛ,
Посол Республіки Корея:

— «Корейська хвиля» виникла завдяки популярності корейських серіалів на початку 1990-х та пісень у 2000-му. Вона охопила Європу, Південну Америку, Середній Схід. У K-POP чимало різноманітних жанрів. А музика K-POP поєднала поп, рок-н-рол, хіп-хоп, R&B й електронну музику. Її особливість — легкий і живий ритм, мелодія, під яку легко співати і танцювати.

Перших шанувальників корейська поп-музика знайшла в Азії, а згодом і в США, Західній Європі та Південній Америці. Така хвиля популярності навіть отримала спеціальну назву — «халл» (у перекладі — «корейська хвиля»). Сюди належить не лише музика, а й інші аспекти сучасної корейської культури: популярні телесеріали, відеоігри, національна кухня, одяг, мова.

Ми й надалі популяризуватимемо нашу культуру в Україні. Зокрема у травні 2015-го провели Кубок Посла Республіки Корея в Україні з тхеквондо. У червні запрошуємо вас на «Вікторину про Корею», а восени — на фестиваль корейського кіно.