Днями у Гарвардському університеті відбулася ювілейна церемонія вручення Шнобелівської  премії. Названу  також Антинобелівською, її присуджують за найсумнівніші, абсурдні і, на перший погляд, даремні наукові досягнення. Утім, винаходи, що спершу викликають  лише усмішку, згодом змушують замислитися. Можливо,  в цьому і полягає  своєрідний престиж пародії на найпрестижнішу міжнародну наукову відзнаку.

Нагороду, засновану у 1991 році Марком Абрахамсом і гумористичним журналом «Аннали неймовірних досліджень», спершу вручали в Массачусетському технологічному інституті. Нині  це відбувається в самому Гарварді напередодні вручення стокгольмської Нобелівської церемонії. А дипломи Нобелівським лауреатам, які здебільшого добираються  на церемонію власним коштом (цього року з шести континентів),  вручають володарі справжніх Нобелівських премій. Зокрема на 25-річчя це були Керол Грейдер (фізіологія, 2009 рік), Ерік Маскін (економіка, 2007 рік), Френк Вільчек (фізика, 2004) і Дадлі Хершбах (хімія, 1986 рік).

25 — срібний привід для оптимізму.

Лауреатів цього року визначали в десяти номінаціях. Кожен з них отримав приз — чек на суму 10 трильйонів зімбабвійських доларів. (Довідково: долар Зімбабве вилучено з обігу 30 червня 2009-го через постійне знецінення. Максимальна грошова купюра на той момент дорівнювала 100 трильйонам, що еквівалентно приблизно 30 доларам США.)

Отож  Шнобелівку-2015 в галузі хімії присуджено науковцеві, який придумав, як уже зварене яйце знову зробити сирим. Група вчених під керівництвом Грегорі Уейса з Каліфорнійського університету продемонструвала свій пристрій на початку року. «Так, ми розробили спосіб «розварити» курячі яйця», —  розповіли тоді науковці, які опублікували свою роботу в журналі ChemBioChem.

Премія з фізики дісталася американському дослідникові, який довів, що розмір ссавців ніяк не пов’язаний із часом їх сечовипускання; нагороду з економіки віддали керівництву поліції Бангкока, яке запропонувало преміювати поліціянтів  за відмову від хабара. А Шнобелівську премію з медицини присуджено авторам чотирьох досліджень, пов’язаних зі шкодою і користю поцілунків.

За історичними джерелами XVII і XVIII століть, султан залишив від чотирьох дружин і понад 500 наложниць тисячу сто сімдесят одну дитину.

Володарями Шнобелівки з математики стали дослідники Елізабет Оберцаухер і Карл Грамм, які опублікували в 2014 році в журналі PLOS ONE статтю, присвячену невгамовному коханцеві марокканському султанові Ісмаїлу. Щоб зачати 888 дітей, йому  потрібно було займатися сексом щодня протягом 32 років.

Нагороду за літературні досягнення вручили групі фахівців, які відкрили, що в десяти  не зв’язаних спорідненістю мовах вигук «а?» використовується, щоб перепитати співрозмовника.

У категорії «медична діагностика» відзначено  дослідників, що відкрили важливий факт: посилення болю в животі під час переїзду через «лежачого поліцейського» свідчить про наявність гострого апендициту.  Ідея цього дослідження виникла як жарт серед хірургів. Однак Хелен Ешдаун, молодший лікар у лікарні «Стоук Мандевілль», встановила:  більшість пацієнтів, у яких пізніше виявили апендицит, таки скаржилися на біль під час долання «лежачих поліцейських». Як додає дослідниця, біль може бути ознакою не лише проблемного апендикса.

У номінації «психологія й ентомологія» всіх перевершили науковці, які зуміли з’ясувати, укуси яких комах найболючіші і які частини людського тіла найвразливіші. Зокрема Майкл Сміт з Корнелльського університету  створив шкалу болю від уколів бджолиним жалом. Дослідження він проводив на різних частинах власного тіла: на голові, пальці ноги, руці (це виявився найменш болючий досвід), ніздрі, верхній губі та дечому більш інтимному.

Однак найвидатніше відкриття зробили біологи зі США та Чилі. Вони з’ясували: якщо курці приробити протез хвоста, вона  ходитиме  як динозавр. За це і стали  лауреатами.

Такі досліди дають змогу  уявити, як колись могли пересуватись давно зниклі тиранозаври. Напевно, про це ніхто не знає, однак палеонтологи робили певні припущення, які тепер були підтверджені ходою курчати зі штучним хвостом: ходою трохи скрадливою, довшими  кроками, адже  центр тяжіння тварини змінено, й вона змушена збалансовувати вагу хвоста, витягуючи шию.

А невгамовний Марк Абрахамс, який вів церемонію, під час її закриття зазначив: «Якщо ви не виграли Шнобелівську премію сьогодні — а особливо якщо виграли, — бажаю вам успіхів  наступного року». Отже, шоу триватиме.