На безпрецедентну акцію в середмісті Тернополя вийшли 15 дівчат. Її ініціаторка — волонтерка Самооборони Майдану Тернопільщини Лілія Мусіхіна й сама назвала такий захід «божевільним». Водночас учасниць охарактеризувала як найсміливіших, найвідданіших і найпатріотичніших. Ідеться про те, що красуні не побоялися осіннього холоду (стовпчик термометра показував 5 градусів тепла) і з’явилися на вулицях та майданах обласного центру в літніх сукнях і капцях. А ось у руках вони тримали спеціальні скриньки для пожертв і написи «Холодно?.. А солдатові в окопі?..», «Холодно? А хлопцям на передовій?» Без зайвих запитань і роз’яснень тернопільці розуміли, що у такий, нехай і екстремальний, спосіб триває доброчинна акція зі збирання коштів на потреби тих, хто на сході боронить від російського агресора Україну. 

Лілія Мусіхіна каже, що отримала від наших вояків прохання допомогти з теплим одягом. Коштів не було. Ось і вдалася до організації такої холодної за погодними мірками, але водночас такої гарячої за станом душі акції. Повідомила про задум в Інтернеті. Зізнається: мало вірила в те, що знайдеться аж п’ятнадцять відчайдушних дівчат, серед яких викладачка університету, студентки, волонтерки Самооборони Майдану Тернопільщини, люди інших професій та соціального стану.

Тернополянок у літніх сукнях гріло прагнення допомогти воїнам. Фото надане автором

Цікаве саме сприйняття акції. Її учасниці не лише ходили вулицями міста, а й заглядали у кав’ярні, бари. Хтось, побачивши у легкому літньому вбранні дівчат, аж здригався, дивувався, дехто біг з іншого кінця вулиці, щоб кинути гроші у скриньку. Багатьом чоловікам, особливо тим, кого заставали за чаркою чи ∂альбою пива, за  спостереженнями Лілії, просто було соромно, тож опускали додолу очі.

Важливо, що нікому не було байдуже, кожен долучився до пожертв. На найбільшу суму  (тисячу гривень) розщедрився відвідувач одного із закладів громадського харчування. А найприкріший випадок трапився в одному з кафе, коли один з його працівників вигнав учасниць із приміщення. Дівчата вважають, мовлять, якщо не зрозуміє сам, що треба принаймні попросити пробачення, то вдадуться до «кампанії пробудження його сумління».

За дві години доброчинного заходу дівчата запевняють, що не застудилися, не захворіли. Але  зібрали 13 791 гривню. Одразу ж після акції один краянин ще приніс 1300 гривень. Цих коштів вистачить на придбання для бійців у зоні АТО 25 комплектів (бушлат і комбінезон). Замовлення волонтери вже зробили, щоправда, на сорок таких теплих комплектів. Отже, вони знову в пошуках пожертв.

Днями звернулися до них наші вояки із проханням привезти мультиварки. Це означає, що незабаром тернополянки можуть знову зорганізувати черговий благодійний захід. Хтозна, може, й з екстримом — скажімо, пектимуть картоплю або варитимуть біля владних чи відомих у місті будівель кашу, щоб продавати, а виторг використати задля доброї й такої потрібної місії. Головне, що волонтери прагнуть допомогти українським героям конкретними справами. А оригінальну форму проведення заходу вони завжди знайдуть.