Питання кардинальних змін у судовій системі стали наріжним каменем чергового засідання Національної ради реформ, проведеного під головуванням Президента Петра Порошенка. Саме він назвав цю дискусію фінальною, пообіцявши невдовзі внести до Верховної Ради узгоджений проект.

У статті 6 «Справедливий суд» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод записано: «Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного терміну незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обгрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення». На думку глави держави, ця позиція — дороговказ і мета судової реформи в Україні.

Феміда поступово торує шлях до справедливості. Фото Володимира ЗAЇКИ

Адже вона найочікуваніша для нашого суспільства, це — гарантія приходу в країну інвестицій, гарантія ефективної боротьби з корупцією. Тобто судова реформа — це гарантія справедливості.

Президент висловив подяку Конституційній комісії, відзначивши започаткований у вересні інтенсивний обмін думками із залученням великої кількості фахових міжнародних і вітчизняних експертів. Венеціанська комісія двічі надала схвальний висновок стосовно цього проекту. 30 жовтня Конституційна комісія більшістю голосів схвалила проект змін до Конституції в частині правосуддя.

Найважливішими складовими проекту Президент вважає очищення та оновлення суддівського корпусу через персональне оцінювання кожного судді й жорсткий контроль за видатками суддів щодо їхньої відповідності доходам. «Це і боротьба з так званими колядниками, подарунками, які за красиві очі чи за «червоні» дипломи суддям не дарують. Зазвичай, подарунки пов’язані з неправосудними судовими рішеннями», — зазначив він.

Ще одне ключове положення судової реформи — це скасування суддівської недоторканності. «Ми маємо захистити суддів від хабарів і спокус, зокрема й через невідворотність покарання, захистити від тих чи тих політичних діячів, які будуть позбавлені можливості в той чи інший спосіб мотивувати суддів на неправосудні рішення», — цитує слова Президента його прес-служба.

Для вирішення цих питань пропонується створити новий орган — Вищу раду правосуддя, до компетенції якої належатимуть такі важливі питання, як внесення подання про призначення судді, ухвалення рішення про звільнення судді з посади і переведення його з одного суду до іншого.

«Суддя позбавляється того абсолютного імунітету, який він має зараз. Імунітет обмежуватиметься виключно функцією відправлення правосуддя. Суддю не можна притягнути до відповідальності за рішення, яке він приймає. Але скоєння будь-якого іншого правопорушення, починаючи зі створення дорожньо-транспортної пригоди і закінчуючи отриманням хабаря, зумовлює пряме і безпосереднє притягнення його до відповідальності», — наголосив глава держави. Новою підставою для звільнення стала неможливість пояснити легальність джерел походження майна.

Члени Конституційної комісії разом з експертами Венеціанської комісії та представникам громадськості напрацювали дієві способи оновлення суддівського корпусу. Йдеться про процедуру оцінювання всіх без винятку суддів та реорганізацію окремих судів, де це необхідно. При цьому це має відбутися в дуже короткий термін, а процедура оцінювання, тестування має скидатися на те, що ми бачили при створенні нової патрульної поліції і що нині запроваджують під час набору нових працівників місцевих прокуратур. 

«Проект Конституційної комісії несе реальні фундаментальні зміни; схвалений міжнародною експертною спільнотою; врахував суспільні очікування щодо очищення суддівського корпусу; пройшов широке громадське обговорення в Україні», — резюмував глава держави.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»