ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд ухвалив "Транспортну стратегію України на період до 2020 року"

Хоч якими б чудовими були ідеї оновлення суспільства та модернізації економіки, але без підгрунтя реальних доріг і чітко закріпленої на документальному рівні кінцевої мети, вони, скоріш за все, приречені на невдачу. Саме тому чинний уряд приділяє серйозну увагу розвиткові транспортної інфраструктури, що, власне, й відбито у "Транспортній стратегії України на період до 2020 року".

Шлях масштабним проектам

Відрадно, що масштабні проекти не очікували свого схвалення на папері. Прем'єр-міністр Микола Азаров нагадав урядовцям і присутнім журналістам про здобутки лише останнього періоду, а саме: відкриття залізничного руху Дарницьким мостовим переходом, відновлення лінії столичного швидкісного трамваю, об'їзні дороги навколо Чернівців і Луганська, відкриття 190-кілометрової ділянки траси Київ - Чоп, спорудження нових терміналів у Харківському аеропорту та аеропорту "Бориспіль", запланований до кінця року пуск поїздів на трьох станціях Оболонсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену.

"За сім місяців ми проклали вдесятеро більше доріг, ніж за весь минулий рік, - з приємністю відзначив глава уряду. - А реалізація Стратегії відкриє шлях поліпшенню рівня комфортності пасажирів та безпеки поїздок, збільшенню пропускної здатності, оновленню рухомого складу, підвищенню якості, доступності, швидкості руху в межах міжнародних транспортних коридорів, зменшивши загальну транспортну енергоємність".

Загалом, із кожного з таких проектів випливає створення тисяч робочих місць, зростання доходів громадян, бюджету й Пенсійного фонду, а також пожвавлення економічної активності десятків підприємств.

Характеризуючи на урядовому брифінгу вказану Стратегію, міністр транспорту і зв`язку Костянтин Єфименко додав, що на її основі буде розроблено низку цільових державних програм розвитку з визначенням конкретних джерел фінансування. Метою документа є модернізація транспортних підприємств, оновлення парку рухомого складу на всіх напрямках роботи галузі.

Одним з перших кроків у цьому напрямку стало ухвалення порядку використання коштів Стабілізаційного фонду на закупівлю літаків. За словами Костянтина Єфименка, сюди буде спрямовано 214 мільйонів гривень, з них 40 мільйонів становитиме черговий лізинговий платіж на закупівлю літака Аеробус-319 для Державного управління справами. Інші кошти поки що не розподілено. Проте, за припущенням урядовця, фінансовий ресурс піде на закупівлю вітчизняних літаків сімейства Ан.

А відлунням марганецької трагедії головний транспортник вважає ініційоване міністерством посилення адміністративної і навіть запровадження кримінальної відповідальності водіїв за нехтування правилами проїзду залізничних переїздів. Йдеться, зокрема, про позбавлення порушників водійських прав на строк від 3 до 5 років.

Ажіотажу і спекуляцій більше не буде

Незаперечним фактом, вважає Микола Азаров, є стабілізація економіки й державних фінансів, зокрема зростання на третину валютних резервів країни, повне фінансування видатків Пенсійного фонду і держбюджету з обумовленим законом дефіцитом.

Не забув Прем'єр і про системні, з 1 травня, підвищення мінімальних зарплат і пенсій, компенсації коштів, неоплачених попереднім урядом через небажання виконувати закон про підвищення соціальних стандартів. Попри неминучі інфляційні процеси, які у вересні були спричинені стрибком цін на світовому продовольчому ринку, середньомісячна заробітна плата зросла майже на 12%. Вперше за останні два роки на 5,2% зріс і внутрішній товарообіг.

Вдавшись до порівняння із сусідами, Микола Азаров навів красномовні цифри: Російська Федерація, скажімо, набагато більше постраждала від цінової кон'юнктури. Порівняно з минулим роком гречка там подорожчала у 2,6 раза, картопля - в 1,6. Набагато більше стали сплачувати росіяни й за молоко, м'ясо тощо.

На думку глави уряду, нині вдалося стабілізувати продовольчу ситуацію. Надано фінансову допомогу постраждалим від посухи господарствам, створено державний та регіональні резерви, постійно відбуваються ярмарки сільгосппродукції за цінами виробника, в інтересах внутрішнього ринку запроваджено квотування зернового експорту і скасування ввізного мита на деякі види харчів.

Справою найближчої перспективи є створення цілісної інфраструктури продовольчого ринку та унормування цивілізованих правил гри на ньому. Кінцевою метою уряду є гарантування гнучкого ринкового регулювання цін і захист споживачів від ажіотажних і спекулятивних атак.

Без відхилень від норм демократії

Саме так, на думку Миколи Азарова, відбувається завершення передвиборчої кампанії до місцевих органів влади. Він укотре нагадав, що уряд не вправі втручатися у цей процес. Однак готовий надати усю необхідну допомогу в межах своєї компетенції, аби забезпечити прозорість і рівноправність усім учасникам перегонів.

Про це свідчить і запрошення іноземних спостерігачів, які, зазвичай, не дуже цікавляться місцевими виборами. Передбачається участь у моніторингу фахівців ОБСЄ, Міжнародної громадської організації "За чесні вибори", Українського конгресового комітету Америки, комітету "За відкриту демократію", а також представників Німеччини, Польщі, Румунії, Чехії.

Крім того, міністр юстиції Олександр Лавринович отримав прем'єрське доручення докладно вивчити всі факти відмови у реєстрації на виборах деяких партійних осередків. Хоча остаточну крапку тут може поставити лише суд.

Техніка здоров'я

Нещодавнє відкриття Центру ядерної медицини, де здійснюватиметься рання діагностика й лікування онкологічних захворювань, засвідчило потребу у спеціальній медтехніці вітчизняного виробництва. Адже уряд прагне відкрити аналогічні установи у всіх обласних центрах країни.

Для цього вчора було ухвалено рішення про розробку нової Програми розвитку і виробництва медичної техніки, про що на брифінгу розповів голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. Новий документ буде підготовлено з розрахунку на період 2012 - 2017 роки.

Нагадавши про результати першої аналогічної програми, що виконувалася у 2000 - 2005 роках, фахівець поінформував, що тоді було створено вітчизняну цифрову рентгенодіагностичну техніку, яка є конкурентоспроможною на ринку, апарат штучної вентиляції легень. Тож нині наявність вітчизняної техніки не потребує її імпортних закупівель. А апарати ультразвукової діагностики, створені в Україні, імпортуються до багатьох країн, створено навіть спільні підприємства з їх виробництва.
 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про приєднання до Схеми сортової сертифікації насіння зернових культур, Схеми сортової сертифікації насіння кукурудзи та сорго Організації економічного співробітництва та розвитку (проект Закону);

►Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" (щодо приведення Митного тарифу України у відповідність до останньої версії (2007 року) Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів) (проект Закону);

►Про встановлення норм харчування на підприємствах, в організаціях та установах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики (Постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження Порядку використання у 2010 році коштів Стабілізаційного фонду для придбання повітряних суден (Постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження плану заходів щодо впровадження принципів Акта з питань малого бізнесу для Європи (розпорядження Кабінету Міністрів);

►Про затвердження проекту реконструкції і розширення державної установи "Національний інститут раку" (розпорядження Кабінету Міністрів).