Детективна історія із пошуком лічильника на тепло в моєї знайомої розпочалася ще влітку. Тоді вона як уповноважений представник мешканців будинку почала цікавитися, чи є в їхній 16-поверхівці, що в Києві на вулиці Вірменській, 5-а, цей пристрій. Сантехнік із місцевого ЖЕО-2203 переконував, що лічильник у будинку є, проте песимістично наголошував, що особливо розраховувати на нього не варто. Мовляв, те, що дехто розповідає, що з лічильниками на тепло платити доведеться менше, — неправда. А мешканці будинків, де такі прилади є й не перший рік функціонують, переконували, що завдяки лічильникам вони економлять до 30% коштів порівняно з тим, що платили до встановлення засобу обліку.

Проте повернімося до нашої історії. З наближенням опалювального сезону та появою платіжок на тепло з «оновленими» цифрами історія зі встановленням лічильника починала перетворюватися на детектив. У жовтні уповноважена випадково з’ясувала, що лічильника в будинку все-таки нема, а сантехнік тепер розповідав, що він нічого не казав. Натомість цей самий сантехнік радив радіти з того, що в цьому будинку все підготовлено для встановлення лічильника, адже в інших і цього немає. Сумнівний привід для радощів, від якого цифри у платіжці ніяк не зменшаться.

Після того як знайома звернулася до ЖЕО-2203, головний інженер сказала їй, щоб вона не турбувалась, адже лічильники є, проте встановлять їх згодом – усьому мікрорайону. Адже ще не всі будинки готові до встановлення приладів. На логічне запитання, навіщо чекати, адже можна це зробити вже зараз, щоб люди платили менше, у відповідь знайома почула: встановлюватимуть усім одночасно, і це відбуватиметься за участі представників кількох організацій.

Тобто люди мають платити більше, бо чиновники хочуть… розрізати червону стрічечку?!

Щоб допомогти знайомій у пошуках лічильника, вирішую долучитися до цього розслідування місцевого масштабу. Спочатку намагаюся додзвонитися до начальника ЖЕО-2203, щоб вислухати його версію подій. Щоправда, це зробити виявилося значно складніше, ніж поспілкуватись із чиновником вищого рангу. Це вдалося лише з… восьмої спроби.  Слухавку зняла його секретарка і, вислухавши запитання, порадила подзвонити головному інженерові. За словами секретарки, встановленням лічильників займається не ЖЕО, а інша організація, а хто саме, знає головний інженер.

І знову почалося тривале додзвонювання до головного інженера. Далеко не з першої спроби це вийшло, і пані, яка представилася Валентиною Миколаївною, порадила дзвонити у фірму «Сімпал», яка і встановлює лічильники. А коли в будинку знайомої встановлять цей прилад, Валентина Миколаївна не знає, адже сама на фірму телефонує щодня.

Тож і я дзвоню у фірму, там дивуються і розповідають, що вони справді встановлюють лічильники як безкоштовно (є дві спеціальні міські програми), так і за кошти мешканців. Коли буде встановлено лічильник у конкретному названому будинку, менеджер не зміг відповісти і перемкнув телефон на іншого фахівця. Той порадив подзвонити в організацію «Група впровадження проекту з енергозбереження».

Подзвонивши вже в цю організацію, почула, що в Києві діє дві програми з встановлення лічильників, і знову порадили дзвонити далі.

Розуміючи, що починаю ходити по колу, дзвоню на фірму «Сімпал», щоб там сказали, чи є будинок знайомої бодай в черзі на встановлення лічильника. Дізнаюся, що прилад у цьому будинку вже… тиждень як встановлено. Здивуванню не було меж. Як так, що головний інженер ЖЕО не знає чи вдає, що не знає про вже встановлений лічильник?!

Знайома, почувши приємну новину, дуже здивувалася, проте вирішила перевірити. І вже наступного дня мешканець будинку пішов у ЖЕО-2203 і (о диво!) там теж уже побачили встановлений лічильник. Ось тільки в експлуатацію його не введено.

І тут у моєї знайомої починається нова детективна історія. Адже в ЖЕО знову порадили звертатися у фірму «Сімпал», яка й має ввести в експлуатацію цей лічильник. Проте у фірмі розповідають, що це буде зроблено централізовано в усьому мікрорайоні. Але коли, не можуть сказати. Ось і виходить: лічильник знайшли, але він не функціонує. І вводити його в експлуатацію, схоже, не поспішають.

Після всіх цих тривалих з’ясувань напрошується висновок, що декому дуже не хочеться рахувати гігакалорії, користуючись лічильником. Ось він і шукає різноманітні приводи, щоб засіб обліку не працював.