На початку тижня рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про завершення третього перегляду програми та надання Україні четвертого траншу на 1 мільярд доларів.

Ще в березні після спільної роботи наша сторона й МВФ досягли домовленостей на робочому рівні щодо змісту Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Це стало важливим кроком до завершення третього перегляду програми МВФ — механізм розширеного фінансування (EFF) і надання Україні наступного траншу обсягом 1 мільярд доларів, який буде зараховано до міжнародних резервів НБУ.  Новий меморандум містить виклад політики й стратегії України в межах програм EFF у 2017—2018 роках, спрямованих на забезпечення економічного зростання країни шляхом проведення структурних реформ і створення умов для самодостатнього розвитку.

Надання чергового траншу означає, що обидві сторони дотримуються своїх зобов’язань, а фонд позитивно оцінює реформи, впроваджувані в нашій країні, повідомляє прес-служба Мінфіну. 

Збільшення резервів НБУ позитивно позначиться на стабільності національної валюти. Довіра Міжнародного валютного фонду — одна з необхідних передумов для залучення світових інвесторів до України. Продовження співпраці України та МВФ у межах Механізму розширеного фінансування підтверджує налаштованість України на проведення структурних реформ і перетворень для забезпечення сталого розвитку.

Оперативно відреагував на це Президент Петро Порошенко. У телефонному режимі він подякував директорові-розпоряднику МВФ Крістін Лагард за таке очікуване владою нашої країни рішення, а також за її особистий внесок у нього. Петро Порошенко і Крістін Лагард обговорили стан упровадження структурних реформ, зокрема судової, посилення боротьби з корупцією та здійснення податкової реформи.

Крістін Лагард підтвердила підтримку зусиль влади із забезпечення макрофінансової стабільності держави й подальшого прогресу України на шляху необхідних реформ. Окремо директор-розпорядник МВФ відзначила високопрофесійну роботу голови Національного банку Валерії Гонтаревої та її внесок у результативну співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями.

Пані Лагард підтримала також нещодавнє започаткування в Україні відкритого електронного реєстру відшкодування ПДВ, повідомляє департамент прес-служби АП.

Отримання Україною четвертого траншу Міжнародного валютного фонду — свідчення успіху структурних реформ, правильності курсу на економічне зростання. Воно може привернути великих іноземних інвесторів у країну. «Це підтвердження довіри до України, до нашого курсу на забезпечення економічного зростання шляхом проведення структурних реформ, необхідних для створення передумов для самодостатнього розвитку України», — таку позицію висловив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook. За його словами, ефективні реформи пенсійної системи, медицини, освіти, обороту земель і управління держвласністю потрібні насамперед Україні, а не МВФ.

«Кошти, які ми отримаємо, підуть на збільшення резервів НБУ, що позитивно вплине на стабільність національної валюти. Але ще важливіше те, що підтвердження довіри Міжнародного валютного фонду є однією з необхідних передумов для залучення світових інвесторів до України», — підкреслив Прем’єр.

Отримати кошти Україна, за інформацією УНІАН, зможе впродовж кількох наступних днів. Транш не буде останнім. Наступний, п’ятий за чинною програмою, може надійти у травні, вважає міністр фінансів Олександр Данилюк. Загалом цього року Україна розраховує отримати від МВФ чотири транші.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»