Мінекономіки допускає введення обмежень на вивезення зернових

Інфляція в Україні за 8 місяців становила 4,3%. Про це повідомив перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта під час брифінгу в клубі Кабміну.
 
- У минулому році вона була 8,2%, а в позаминулому - 14,8%, - додав він. - Тобто показник за 8 місяців є фактично нижчий, ніж середній, який спостерігався за 2002-2009 роки.
 
Разом з тим, на думку А. Максюти, наразі є певні виклики щодо інфляції, особливо на окремі види продовольчих товарів: "Уряд знає про ці проблеми, ми намагаємося зараз задіяти всі можливі інструменти, насамперед економічні, щоб не допустити зростання цін на продовольчі товари. Якщо буде недостатньо економічних - в розпорядженні уряду є адміністративні і регуляторні заходи".
 
На запитання щодо введення квот на вивезення зерна, перший заступник міністра сказав, що не виключає такої можливості.
 
- Ми б не хотіли приймати рішення, які б зашкодили репутації України як експортера зернових культур, - наголосив урядовець. - Разом з тим, якщо побачимо, що рівень продовольчої безпеки перевищує допустимий, такі заходи будуть вжиті, і для цього, в принципі, все готове. По деяких зернових культурах ми бачимо, що вже ті обсяги, які передбачали в прогнозному балансі, досягають граничних рівнів. Тому це питання залишається актуальним і постійно перебуває в полі зору уряду.
 
Перший заступник міністра повідомив також, що нині підготовлені зміни до Закону "Про державні закупівлі", який діє з липня 2010 року. За його словами, цей закон створює проблеми при закупівлі окремих видів товарів, зокрема, зерна в Аграрний фонд. Він також негативно впливає на конкурентоспроможність державних підприємств, бо вони не можуть оперативно реагувати на цінову ситуацію, яка змінюється ледь не щодня, адже процедура закупівлі, приміром, на відкритих торгах передбачає 45-денний термін. Наразі уряд погоджує ці зміни з міжнародними фінансовими організаціями, а також Євросоюзом, зазначив А. Максюта. Після погодження проект закону буде подано у Верховну Раду.