МЕТА

Уряд стимулюватиме громадян і підприємства економити енергоресурси 

Влада постійно працює над створенням системи стимулів для підвищення енергоефективності економіки та соціальної сфери. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв в інтерв’ю журналістам.

Як приклад він навів нещодавно прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». На думку урядовця, закон стимулюватиме і постачальників газу, і населення встановлювати лічильники. Це буде робитися як за рахунок компаній, що постачають газ, так і за рахунок коштів відповідних бюджетів. Крім зобов’язуючих норм, передбачених в цьому законі, уряд планує реалізувати систему додаткових стимулів. Їх, наприклад, передбачено в прийнятих нещодавно змінах до Податкового кодексу.

Ухвалено також норму, що обумовлює введення в експлуатацію новозбудованих або реконструйованих багатоквартирних житлових будинків або комерційних об’єктів, які оснащені системами газопостачання, виключно за наявності приладів обліку природного газу.

До останнього часу понад 5 млн споживачів платили за газ за нормативами, незалежно від реальних обсягів його споживання — до 40% житла ще не оснащено газовими лічильниками. Іншими словами, майже 4 млрд кубометрів, або близько 20% газу, що споживається населенням, не враховується лічильниками. Багатократно доведено, що наявність лічильника в більшості випадків стимулює до економії та зменшення зловживань, тому країна зобов’язана нарешті роз?в’язати цю проблему. Андрій Клюєв заявив, що до 2018 року 100% споживачів повинні бути оснащені приладами обліку, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.

За словами урядовця, кроки з підвищення енергоефективності країни робляться практично щодня. У прийнятих нещодавно змінах до Податкового кодексу, серед іншого, закладено  стимули для реалізації інвестиційних програм розвитку паливно-енергетичного комплексу — з будівництва або модернізації електромереж, електростанцій, теплоцентралей, газопроводів.

Крім того, документом звільняється від оподаткування прибуток компаній водо- і теплопостачання та водовідведення, який в рамках інвестиційних проектів спрямовується на будівництво, реконструкцію чи модернізацію цих об’єктів комунального господарства. Це лише один з багатьох необхідних кроків для прискорення модернізації інфраструктури ЖКГ, переконаний Андрій Клюєв.

Він також зазначив, що до Податкового кодексу внесено норми, що стимулюють видобуток енергоресурсів на ділянках надр, які характеризуються складними геологічними умовами, а також тих, які раніше вважалися виробленими. Він пояснив, що розвиток технологій з видобутку вуглеводнів дає змогу знову почати видобуток на законсервованих родовищах. Таким чином, уряд розраховує залучити міжнародних інвесторів з новими технологіями.