Цьогорічний жовтень побив усі рекорди за кількістю сонячних днів. П’ять із них синоптики визначили надзвичайно теплими для цієї пори року. На столичній вулиці Полярній протягом двох тижнів цвіли каштани, а серед пожовклого листя зазеленіло молоде пагіння. Та й на Покрову Пресвятої Богородиці (за осіннім календарем мав би бути похмурий холодний день зі снігом) температура сягнула 20 градусів тепла. Служба з надзвичайних ситуацій було оголосила про підвищений стан пожежної небезпеки. Перший подих зими ми відчули аж в останні дні місяця. 24 жовтня на високогір’ї Карпат випав сніг.

«Листопад — зими брат», — стверджує при­слів’я. За попередніми прогнозами Укргідрометцентру, погода впродовж місяця буде мінливою, з поступовим зниженням температури до 9—11 вдень і до -2 вночі.

Народні синоптики складають прогнози на останній місяць осені, зиму, весну й літо, спостерігаючи за погодою у дні релігійних свят: Казанської ікони Божої Матері (4), Дмитра Солунського (8), Параскеви П’ятниці (10), Кузьми і Дем’яна (14), архістратига Михаїла (21). За їхніми прадавніми спостереженнями, від свята Казанської ікони Божої Матері починаються нічні заморозки. «З Казанської тепло морозу не указ», «До Казанської не зима, а з Казанської — не осінь», — кажуть старі люди. Цього дня вранці дівчата, які не відзначалися красою, зривали з калини або ясмину листок, вкритий інеєм, дивилися в нього, як у дзеркало, і вірили, що згодом стануть гарними. Шлюби, укладені на Покрову і свято Казанської ікони Божої Матері, вважають щасливими. Якщо святковий день із дощем, а наступного випаде сніг, весна буде ранньою.

На Дмитра Солунського — дідів день, починаються поминальні суботи, що тривають до Різдва Христового. Цей обряд — вияв пошани до роду. За народним повір’ям, Дмитро замикає землю на ключ і надає право господарювати на ній зимі до Юрія Весняного (6.05). Якщо цього дня випаде мокрий сніг, увесь листопад буде холодним; якщо день вітряний, снігу не буде до нового року; якщо день вологий, з відлигою — на теплу зиму та ранню весну.

На Параскеви П’ятниці, за давньою традицією, проводять обряд освячення полотна, рушників. Вважають, що одяг, пошитий із цієї тканини, дає людині здоров’я, оберігає від зурочення. Як свідчить спадщина наших національних старожитностей, одяг, вироблений з тонкого лляного полотна, був головним атрибутом домашнього вжитку українців.

Параскева П’ятниця в особливій пошані в жінок. Протягом року відзначають 12 жіночих п’ятниць: перед Благовіщенням, після Великодня, перед Зеленими святами, Успінням Богородиці, Усікновінням, Воздвиженням, Покровою, Введенням, Різдвом, Водохрещем та дві п’ятниці Великопісні. Цими днями жінкам не можна прясти, шити, ткати, працювати на городі, а лише поститися. Якщо на Параскеви день сонячний, зима буде теплою, а якщо похмурий — у грудні почнуться постійні заморозки.

Святих Кузьму і Дем’яна вважають оборонцями від отруйних плазунів, покровителями ковалів. Цього дня вперше від Юрія Весняного пастухи голили бороди і підстригали чуприни (протягом літа не можна було брати в руки бритви чи ножиць, «щоб худоба не хворіла, а вівці не губили вовни»). Якщо цього дня випаде сніг — до ранньої весни, а якщо день видасться теплим, то й зима буде теплою. «Вітер на Кузьми і Дем’яна — дорога буде санна», — стверджує прислів’я.

Про архістратига Михаїла збереглося багато приповідок: «Михайло мости мостить, зиму в гості просить», «Приїде Михайло на білому коні — привезе звістку від матері-зими», «Михайло справжню зиму веде» та ін. Вони свідчать, що колись зима починалася саме на архістратига Михаїла. Прислів’я завжди мали правдиве підґрунтя. А останніми десятиліттями зима помітно припізнюється. Уже важко й пригадати, коли Михайло приїздив на білому коні. Якщо цього дня хмарно, приморозок, незабаром слід очікувати на снігопад; якщо день теплий, зима з морозами настане на Варвари (17.12).

24 листопада відзначаємо трагічну дату в історії українського народу. Тоталітарний режим колишнього СРСР кримінальними переслідуваннями, знищенням доказів і всіма засобами пропаганди тривалий час намагався приховати геноцид 1933 року проти українського народу. Тільки завдяки здобуттю нашою державою незалежності злочин організованого Голодомору було викрито, його визнала світова демократична спільнота.

Нині зловісний сусід намагається знищити нас засобами збройної агресії. Але тепер у боротьбі проти кремлівської хунти Україну підтримує весь прогресивний світ. Зашморг економічних санкцій на імперії зла затягується дедалі тугіше. Диктаторська зовнішня політика штовхає Росію в ізоляцію від демократичної спільноти. Україна ж завдяки незмінній миролюбній політиці завойовує дедалі більше визнання і підтримку в боротьбі за свою незалежність. Слава Україні!

Цього року листопад виправдовує свою назву і радує різнобарв’ям осіннього листя. Фото з архіву редакції

НАШ КАЛЕНДАР

2 листопада — Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

3 листопада — День інженерних військ; День ракетних військ і артилерії

4 листопада — День залізничника; День працівників соціальної сфери

5—11 листопада — Міжнародний тиждень науки та миру

6 листопада — Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

9 листопада — Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва; День української писемності та мови

10 листопада — Всесвітній день науки задля миру та розвитку

14 листопада — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

15 листопада — Всесвітній день філософії

16 листопада — День морської піхоти; День працівників радіо, телебачення та зв’язку; Міжнародний день, присвячений толерантності

17 листопада — День студента

18 листопада — День працівників сільського господарства; Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод

19 листопада — День скловиробника; День працівників гідрометеорологічної служби

20 листопада — Всесвітній день дитини; День індустріалізації Африки

21 листопада — День гідності та свободи; Всесвітній день телебачення

24 листопада — День пам’яті жертв Голодомору

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

28 листопада — Початок Різдвяного посту. Пилипівка

29 листопада — Міжнародний день солідарності з палестинським народом

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»