— Освоєння енергії вітру як екологічно чистого джерела є дуже важливим для майбутнього України, — зазначив, відкриваючи конференцію, відомий учений і автор багатьох розробок у галузі вітроенергетики Олексій Оніпко. Він проаналізував розвиток вітроенергетики в різних країнах світу та розповів про кращі українські розробки у відновлювальній енергетиці.

Зацікавленість викликав бізнес-план проекту, який представив президент асоціації «Укргідроенерго» Семен Поташник. Метою проекту є збільшення на Канівській ГЕС обсягів виробництва електроенергії та потужності, що видається в Об’єднану енергетичну систему України. Це значно підвищить ефективність і надійність її роботи за рахунок приєднання до трансформаторів ГЕС вітряних і сонячних електростанцій. Після створення на базі Канівської ГЕС такого пілотного комбінованого енергооб’єкта (вода, вітер і сонце) сумарною потужністю 900 МВт і відпрацювання параметрів надійної його експлуатації передбачено реконструювати всі інші ГЕС України, насамперед Дніпровського каскаду.

Досягнення цієї мети дасть змогу забезпечити покриття дефіциту Об’єднаної енергосистеми України в маневрових і резервних потужностях, підвищити рівень надійності й безпеки її роботи, скоротити обсяги споживання палива на ТЕС/ТЕЦ і втрат електрики в мережах.

Електрогенеруюча установка «Ротор Оніпка» здобула всесвітнє визнання. Фото надане автором

Цей проект розроблено Українською академією наук разом з німецькими спеціалістами. Представник компанії DEIG-InsummaGmbH із ФРН Вольфганг Лайнвебер після доповіді Семена Поташника підкреслив, що реалізація цього проекту відкриває можливість розв’язання проблеми «пікових» навантажень Об’єднаної енергосистеми України і забезпечить додаткове виробництво 1330 мільйонів кВт-годин екологічно чистої електроенергії.

Про можливий негативний вплив потужних вітропарків на клімат і довколишнє середовище повідомив доктор філософії з Об’єднаних Арабських Еміратів Нізар Аль-Ріфаї. Він зазначив про важливість проведення науково-технічної експертизи проектів для запобігання шкідливим впливам на середовище проживання людини.

Секретар Всеукраїнської ради екологічної безпеки Валерій Цибух, продовжуючи тему, високо оцінив розробки Української академії наук і навів приклади участі академії у спеціальних форумах, які проводила ОБСЄ з цієї тематики.

Роботи приватного підприємства «Світ Вітру» з конструювання і виробництва ефективних вітроенергетичних установок (ВЕУ) представив Юрій Фаворський. Продукцію цього підприємства, яку постачають до багатьох країн світу, визнано однією з кращих, найбільш надійних і ефективних. Цьому сприяють і електронні пристрої  молодого вченого із Київського політехнічного інституту Євгена Коваленка.

Найбільше учасників конференції зацікавила демонстрація ВЕУ, призначених для електрозабезпечення будинків як у сільській місцевості, так і в містах. Особливістю цих ВЕУ є низький шум, малі габарити, робота в широкому діапазоні швидкостей вітру, в тім числі за малих швидкостей вітру, починаючи від 0,3 м/с, порівняно з іншими ВЕУ — з 2,5 м/с. Українські розробки здобули високі нагороди на всесвітніх конкурсах. На жаль, наші конструктори не мають коштів для організації серійного виробництва і сподіваються на допомогу від держави чи приватних інвесторів.

На конференції з доповідями виступили також представник посольства Республіки Узбекистан в Україні Алішер Карімов і член Української академії наук і Асоціації вітроенергетики ФРН Борис Коробко.

Валерій МИХАЙЛЮК
для «Урядового кур’єра»