СВЯТО ІНТЕЛЕКТУ

Після великої читальні в «Мистецькому Арсеналі» настає «Коронація слова»

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»
Світлана СКРЯБІНА (фото),
«Урядовий кур’єр»

У другій половині останнього весняного місяця інтелектуальне життя в Києві мало книжковий акцент — з 16 травня в Українському домі відбувалася Міжнародна книжкова виставка. Вона загалом стала репетицією книжкового форуму в «Мистецькому Арсеналі», але мала свій приємний нюанс — безкоштовне відвідування.

До речі, 15 травня у Верховній Раді пройшло гостре обговорення ситуації щодо друку та розповсюдження української книжки в країні. Доповідачі зазначали, як мало видають книжок на душу населення (а література й переймається цією душею), і як мало книгарень у центрах навіть великих міст. Знову точилися розмови про квоти та пільги. Досить гнітюче враження від становища з українською книгою оптимізував Міжнародний книжковий форум в «Мистецькому Арсеналі», який тривав з 24 травня по 1 червня. Він запропонував насичену програму, що вирізнялася значимістю запрошених імен, змістовністю професійних розмов і сучасною режисурою організації заходу як шоу. Гадаю, недільний післяобідній час став найвдалішим для відвідувачів.

Ні студентів, ні літніх людей не спинила вартість квитка до «Арсеналу».

Слухайте, як цікаво побудований діалог…

Енергетика зустрічей

Викладач Львівського католицького університету пані Фрік в одному з павільйонів «Арсеналу» проводила зустріч зі всіма зацікавленими розвитком української мови від впровадження кирилиці до сучасної ситуації. Вона вразила не тільки фаховими знаннями, а й вмінням тримати зацікавленість серйозної аудиторії. Знавець не вітає вживання в одному художньому творі суміші розмовної та літературної мови, української та російської в поєднанні з суржиком — це не розвиває літературу, і висловила спірну думку, що суржик використовують для характеристики негативних персонажів. Сьогоднішній читач може й твори Сковороди сприйняти як суржик. Але ж ні: такою була тогочасна норма. В його літературній спадщині професор нарахувала не більш як 30 русизмів. Безспірним є те, що кожній мові притаманна своя енергетика, а вивчення коренів слів дає вражаючий історичний екскурс стосовно народознавства.

У віддаленому павільйоні, до якого треба йти повз численні міжнародні представництва друкарень та книгарень, відбулася зустріч з європейською літературною зіркою Янушем-Леоном Вишневським. Він настільки догоджає своїми творами жіночій аудиторії, що навіть випустив документальну книжку «Навіщо потрібні чоловіки». Автор-учений у творчості спирається на певні наукові теорії, на інтимні відчуття, відкидає міфи та стереотипи заради естетизованої правди.

На автограф-сесію залишилося понад 50 поціновувачів. Ведуча заспокоїла: пан Януш не піде, поки всім не підпише куплені книжки. Вишневський випромінював читацький і комерційний успіх. Поруч у павільйоні розпочався стильний польський фільм «Самотність у мережі» за романом белетриста, який став його першим бестом.

Тієї ж неділі, але пізніше, відбулася зустріч з українською літературною зіркою. Юрій Андрухович, на відміну від поляка, мав не буржуазний, а богемний вигляд. Автор прицільно відслідковує перипетії життя українського суспільства з Німеччини, де нині мешкає і пан Вишневський. З келихом вина Андрухович розкручував спонсорів цієї зустрічі на пригощання й своїх читачів. А їх зібралося чимало.

Книжковий захід організували як шоу.

Кілька секунд — і офорт готовий

Ціни і цінності

Цього разу на виставці ще більше уваги приділили наймолодшим читачам. Вони не тільки рилися з батьками в літературі для малечі, а й самі з олівцем творили її, напевно, в жанрі коміксів.

В оформленні виставки став помітнішим дизайн павільйонів, який принаджував затриматися, зачитатися… І купити. Цінова шкала була не надто демократичною. Я розчув фразу одного з літературних менеджерів: «Дорогих книжок не купують». Але щоб витратитися на ярмаркові книжки на всюдисущі смаки, треба було купити квиток за 20 гривень (пільговий за 10). Ціна не завадила численним відвідувачам, здебільшого студентського статусу. Вони юрмилися біля прилавків, сиділи в кав’ярнях, на численних зустрічах і концертах, навіть нічному. В цій книжковій мережі їм не було самотньо. Людина з книжкою, закохана в літературу, не буває самотньою аж до монологу. Вона в змістовному діалозі: з собою, зі світом людей, з майбутнім. Читайте, панове, і призвичаюйте до читання оточуючих на всіх етапах життя. Це окупається. Науковці пророкують занепад людства, коли зникне повага до читання на будь-якому носії. До речі, електронних книжок було представлено небагато.

Скільки книжок для мене написали!

Своєрідний місячник літератури в столиці буде тривати до 13 червня. Тоді відбудеться чергова «Коронація слова», яка за підтримки подружжя Логушів, є потужним і дієвим популяризатором сучасної української літератури.