Як втілюють у життя останні рішення уряду, спрямовані зокрема на наведення ладу в дорожньому господарстві й фармацевтичній галузі, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман особисто перевірив під час робочої поїздки до Одеської області.   

Ремонтами шляхів у нас мало кого налякаєш чи здивуєш — цей процес вічний. Утім, уряд нещодавно поставив перед керівництвом цієї галузі кілька завдань, реалізація яких покликана зрушити справу з мертвої точки. І ось на Одещині глава уряду оглянув перебіг проведення поточних середніх ремонтних робіт на автомобільній дорозі державного значення М-28 Одеса — Южне та ознайомився з роботою й характеристиками пересувного габаритно-вагового комплексу. Він покликаний убезпечити наші дороги від перевантажених автівок і передчасного зношення шляхового покриття.

Фармацевтична галузь — під контролем уряду. Фото з Урядового порталу

Прем’єр усвідомлює, що в умовах браку грошей на капітальне оновлення доріг уся надія покладається на якість ямкового ремонту. Він поспілкувався з дорожниками, поцікавився тим, які проблеми виникають у них у зв’язку з проведеними роботами на цій трасі. Почувши відповідь фахівців, їхні побажання щодо збільшення фінансування загалом, глава уряду підтвердив, що коштів насправді неабияк бракує. Проте це жодним чином не скасовує стратегічних планів уряду саме з капітального відновлення вітчизняних автомобільних трас.

«Після затвердження на посаді Прем’єр-міністра я говорив, що ремонт автомобільних доріг країни стане пріоритетним напрямом діяльності нашого уряду», — цитує УНІАН слова Володимира Гройсмана. Він чудово обізнаний із проблемним станом доріг, зокрема в Одеському регіоні. Це, до речі, пізніше стало предметом докладного обговорення з керівництвом області під час проведення наради з так званим обласним активом.

Там же, на 21-му кілометрі згаданої траси, Прем’єр-міністр сповістив фахівцям оптимістичну новину: спеціальний дорожній фонд запрацює вже із 2017 року. Фонд поповнюватиметься за рахунок різних ресурсів, зокрема залучатимуть міжнародний фінансовий інструмент, акцизи від продажу нафтопродуктів тощо. За рахунок цього фонду можна буде розвивати і проектувати дороги, розширювати транспортні коридори, що принципово важливо для України.

Фінансові ресурси автоматично розподілятимуть на будівництво і ремонт доріг, додаткові кошти надходитимуть для цього і з місцевих бюджетів. Такі дії, на переконання Прем’єра, дадуть змогу за два-три роки істотно поліпшити загальну ситуацію, що склалася в дорожньому господарстві.

Крім того, в Одесі голова облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі передав Володимирові Гройсману кілька чималих течок з «Одеським пакетом реформ» під час урочистої церемонії відкриття лабораторно-виробничого комплексу фармацевтичної компанії «Інтерхім». Очільник області сподівається на інше ставлення до цих важливих пропозицій, ніж те, яке було ще кілька місяців тому. Адже нинішньому Прем’єрові мають бути близькі інтереси малого і середнього бізнесу — цими питаннями він постійно переймався на посаді Вінницького міського голови. Володимир Гройсман із вдячністю прийняв пропозиції, запевнивши, що приєднає його «до загальноукраїнського реформаторського пакета».

Пропозиції спрямовано зокрема й на забезпечення людям вільного доступу до ліків. А нові потужності дають змогу працевлаштувати чимало кваліфікованих фахівців. За словами генерального директора структури Анатолія Редера, реалізацію проекту, зокрема спорудження 8-поверхового лабораторно-виробничого комплексу та логістичного центру, розпочато в 2013 році. Загальний обсяг інвестицій становив 42 мільйони євро.

Робота комплексу вчетверо підвищить обсяг випуску лікарських засобів, а також виробництво фармацевтичних субстанцій відповідно до вимог стандартів GMP (належна виробнича практика), збільшивши обсяг їх експорту, зокрема й до країн ЄС.

У програмі поїздки Прем’єра — ознайомлення з будівництвом нового митного термінала одеського морського вокзалу, з виробничими потужностями Одеського морського торговельного порту, відвідання центру надання адміністративних послуг.