Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з ухваленням незаконним судовим органом держави-окупанта Автономної Республіки Крим рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу та вимагає від Росії негайно скасувати його. Про це йдеться у заяві МЗС України, оприлюдненій на сайті відомства.

«Заборона Меджлісу — ключового органу національного самоврядування кримських татар, в основі діяльності якого лежить принцип ненасилля, — стало черговим проявом грубого порушення окупаційною владою фундаментальних прав і свобод людини, зокрема й Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», —  зазначили в міністерстві.

Це безпрецедентне репресивне рішення є черговим кричущим доказом системних переслідувань кримськотатарського народу у зв’язку з його принциповою позицією щодо російської окупації Криму. «Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму», — наголосили в МЗС України. Ситуація, що склалася, вкотре  засвідчує нагальну потребу більш активних дій міжнародного співтовариства для захисту прав людини в окупованому Криму та забезпечення безперешкодного доступу міжнародних правозахисних організацій з метою здійснення моніторингу стану дотримання прав людини.

Меджліс нерозривно пов’язаний з прагненням кримських татар відновити свої позиції на півострові після десятиліть вигнання в радянську епоху, вважає Верховний комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс. Він одним з перших  закликав скасувати рішення Верховного суду Криму про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в РФ і анексованому Криму.

У Європейському Союзі, в свою чергу, вважають заборону кримськотатарського Меджлісу в окупованому Росією Криму наступом на права кримських татар і закликали негайно забезпечити повну відповідність міжнародним стандартам у галузі прав людини. Як інформує УНІАН, відповідну заяву речника Зовнішньої дипломатичної служби ЄС було поширено у вівторок у Брюсселі.

«Рішення так званого Верховного суду Криму заборонити діяльність Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, що називає його «екстремістською організацією», є брутальним наступом на права кримських татар у цілому», — йдеться в заяві.

«Без зволікань має бути забезпечено цілковиту відповідність міжнародним стандартам у галузі прав людини та іншим зобов’язанням за міжнародним правом, зокрема у ситуації, що стосується кримськотатарської громади», — наголосили в ЄС.

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд  також закликав скасувати судове рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. У заяві Генсека, яку поширила прес-служба РЄ, зазначається, що у доповіді правозахисної делегації, яку Генсек направляв до Криму, глава делегації, посол Жерар Штудман попередив, що можливе рішення про заборону Меджлісу означатиме новий виток репресій щодо кримських татар.

«Після рішення суду цей ризик є дуже значним. Тому я закликаю відповідні органи вжити необхідних заходів, щоб якнайшвидше скасувати це рішення», —  заявив Ягланд.

Курултай, Меджліс та інші органи самоврядування кримськотатарського народу з 26 квітня діятимуть у надзвичайному режимі, заявив учора на брифінгу голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.

Ухвалення суду у Криму він назвав неправомірним. А в Кримській правозахисній групі заявили, що застосування до Меджлісу кримськотатарського народу норм «антиекстремістського» законодавства Росії загрожує кримінальним переслідуванням не тільки членам організації, а й іншим представникам кримськотатарського народу.

ПРЯМА МОВА 

Рефат ЧУБАРОВ, голова Меджлісу кримськотатарського  народу:

«Я, як голова Меджлісу.., спираючись на рішення Меджлісу від 19 лютого 2016 року, видав розпорядження про запровадження надзвичайного режиму діяльності органів національного самоврядування кримськотатарського народу в умовах тимчасової окупації Криму».