Традиційне спілкування з громадянами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у десятихвилинному форматі цього разу значно більше нагадувало зворотний зв’язок. Розмова грунтувалася на живих зверненнях і актуальних запитаннях дописувачів із мережі Фейсбук.

Підвищення пенсій, заробітних плат і 80 видів різноманітних соціальних виплат, списання і реструктуризації боргів перед іноземними кредиторами Прем’єр очікує після ухвалення відповідного рішення Верховною Радою. Його також очікують майже 12,5 мільйона українських громадян. «Збільшення зарплат, пенсій та інших соціальних виплат іде в середньому на 13%. Для висококваліфікованих працівників заробітна платня збільшиться навіть на 18%», — навів цифри Арсеній Яценюк.

Цього четверга Верховна Рада повинна проголосувати за п’ять законів, які змінюють державний бюджет, підвищують заробітну плату і пенсії згідно з урядовим рішенням. Серед цих законів і той, який дозволяє реструктуризувати і списати борги України. Уряду вдалося списати близько чотирьох мільярдів доларів боргів на чотири роки, які країна винна приватним кредиторам. Брав їх не чинний уряд, але ж питання все одно потребувало вирішення.

Після ухвалення цих законів, розповів Арсеній Яценюк, уряд «або окремою відомістю доплатить до кінця поточного місяця додаткові суми для кожного пенсіонера, або при виплаті пенсії вже в жовтні здійснить додаткову доплату як за вересень, так і за жовтень».

«Але для того, щоб отримати дозвіл на витрачання коштів, які уряд уже акумулював, парламент повинен проголосувати за ці закони, Президент їх підпише, і ми невідкладно дійдемо до кожного пенсіонера, до кожного вчителя, лікаря, працівника освіти, бюджетної сфери, до кожної багатодітної мами, до кожного громадянина», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ слова Прем’єра. Кошти для цього вже накопичено на рахунках у Державному казначействі.

Цікавить людей і ситуація із субсидіями. Так, Кабінет Міністрів закладає в бюджет наступного року 40 мільярдів гривень на виплату субсидій за житлово-комунальні послуги. Це, до слова, передбачено програмою співпраці із ключовим кредитором — Міжнародним валютним фондом.

Цього року в уряду є 24 мільйони гривень на допомогу громадянам заплатити рахунки за комунальні послуги, тож у 2016 році можна буде охопити ще більше людей. Поки що близько дев’яти мільйонів українців, або 2,7 мільйона родин, уже оформили субсидії й отримують пряму допомогу держави. При цьому єдина умова призначення субсидії — низький дохід сім’ї.

На сьогодні повністю спрощено систему надання субсидій. Більше немає 90 запитань, не треба ходити по всілякі довідки. Слід просто заповнити декларацію без додаткових питань і відправити в орган соціального захисту, який призначає субсидію, — якщо в середньому людина або родина сплачує понад 10% місячного доходу.

«Усе понад 10% повністю компенсує держава. Тому субсидія — це шлях допомогти тим, кому треба допомогти, це шлях, як вирівняти несправедливість, коли ті, хто заробляють сотні тисяч і мають будинки по тисячі квадратних метрів, платили так само, як платили люди, що потребують допомоги від держави, які мають низькі життєві стандарти», — наголосив Прем’єр.

Окрім цього, уряд знайшов два мільярди гривень на допомогу тим районам, де бракує коштів на виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Заборгованість із зарплат буде погашено в повному обсязі до кінця поточного місяця, запевнив Арсеній Яценюк. Адже цього тижня уряд ухвалить відповідну постанову.

Це стало відповіддю на звернення однієї з користувачок соцмережі, що працівники дошкільної освіти Путильського району Чернівецької області з червня не отримують заробітної плати. Глава уряду наголосив, що провів відповідну розмову з керівником тамтешньої обласної державної адміністрації і Міністерства фінансів. «У нас справді є в багатьох областях райони, які не мають достатньо коштів, щоб виплатити заробітні плати працівникам дошкільної освіти, адже ресурс для таких виплат у дошкільній освіті йде саме з місцевого бюджету. І в цих місцевих бюджетах не вистачає грошей».

Арсеній Яценюк також назвав неприйнятним, що такі ситуації не вирішують на місцях: «Що б люди робили, якби не було Facebook і це питання не потрапило б до Прем’єр-міністра України? Державна машина повинна працювати, керівники районних і обласних державних адміністрацій мають займатися не політичним піаром, а конкретною роботою. Заборгованості із зарплат, пенсій повинні бути всюди погашені. Субсидії повинні бути оформлені. А той, хто не виконує свою роботу, несе дисциплінарну відповідальність. І таких осіб буде покарано», — оптимістично заявив Арсеній Яценюк.