СІЛЬГОСПТЕХНІКА 

Продукція вітчизняного машинобудуваннямає попит у зарубіжних партнерів

Понад 260 компаній із 15 країн світу, зокрема Польщі, Угорщини, Болгарії, Росії, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Узбекистану, Білорусі, країн Балтії і навіть Пакистану, з’їхалися до Мелітополя (Запорізька область) на «Міжнародний агрофорум-2011». Ініціаторами заходу виступили місцеві машинобудівні підприємства, що спеціалізуються на виробництві запчастин для сільгосптехніки. 50 з них продемонстрували свою продукцію у рамках агрофоруму. 

— Різноманіття номенклатури і якість наших запчастин для сільгосптехніки добре відомі і в СНД, і в далекому зарубіжжі, тому до нас зазвичай приїжджають багато гостей, — ділиться враженнями підприємець і виконавчий директор громадської організації «Кластер «АгроБУМ» Едуард Орешков. — Більшість з них — представники великих оптових компаній з різних куточків світу — знаходять тут своїх постачальників і партнерів. 

Крім того, під час агрофоруму за «круглим столом» зібралися представники бізнесу та влади, щоб обговорити проблеми і перспективи розвитку вітчизняного сільгоспмашинобудування. Йшлося, насамперед, про потребу оновлення машинно-тракторного парку сільгоспвиробників. На Запоріжжі вирішено реалізувати це завдання шляхом пільгового кредитування і часткового здешевлення вартості складної сільгосптехніки, підвищення ефективності обласної програми розвитку зернового господарства, покращення роботи з підготовки кваліфікованих механізаторів. Учасники заходу акцентували також на потребі широкого  залучення  інвестицій в агросектор.

— По суті, агрофорум - це додаткові інвестиції для Мелітополя, — зазначив заступник міського голови Валерій Говорков. — Чим більше наші компанії реалізують запчастин, тим більше відрахувань отримає місцевий бюджет, у тому числі і у вигляді прибуткового податку.

Факт повернення колишньої слави мелітопольському машинобудуванню і перетворення міста на столицю виробництва запчастин для агро- та іншої техніки, вирішили увічнити новим пам’ятником - «Мелітопольський машинобудівник». Біля справжнього токарно-гвинторізного верстата 1К62, що відслужив свій термін у цехах місцевого держпідприємства «Гідромаш», навічно завмер робітник заввишки 2 метри. Його вилили зі спеціального сплаву, а зверху покрили бронзою. Автори скульптурної групи — завідувач кафедри скульптури Харківської академії мистецтв Олександр Демченко і скульптор-виробник Володимир Гончаров — увічнили образ мелітопольця-трудівника за кошти місцевих бізнесменів. Композиція обійшлась у 130 тис. грн.

 — Мелітопольці недарма пишаються своїми машинобудівниками, — зазначив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. — Їм є що показати і запропонувати не лише нашим аграріям, а й зарубіжним.