Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалили резолюцію «Введення санкцій проти парламентаріїв». Ініціатива  проаналізувати легітимність введення санкцій проти депутатів належить російській делегації, і підготовка цієї доповіді  почалася в 2014 році.

Інтерес депутатів Держдуми до такого документа цілком зрозумілий: після того, як внаслідок анексії Криму ЄС уклав візовий «чорний список» російських політиків,  27 депутатів РФ, серед яких і члени російської делегації в ПАРЄ, стали невиїзними. 

Загалом текст резолюції, автором якого став іспанець Аркадіо Діаз Тейшейра (група соціалістів), справляє подвійне враження, його тональність розмита, а висновкам бракує чіткості у визначеннях. У резолюції багато посилань на теорію міжнародного права, і з  неї важко зрозуміти, чи загалом вважає автор санкцій прийнятним методом покарання парламентаріїв за не сумісні з їхнім статусом дії і які саме дії можна  вважати такими.

І вашим і нашим

У резолюції констатовано, що незаконна анексія Криму Росією та розпалювання нею військового конфлікту на сході України  призвели до виникнення взаємної недовіри та породили «війну санкцій». Доповідач переконаний, що обмежувальні заходи щодо парламентаріїв не сумісні із самою суттю парламентаризму, який сповідує підтримання діалогу через взаємні відносини.

Автор доповіді обережно коментує дії тих депутатів ПАРЄ, які незаконно відвідали окуповані території Криму та Донбасу, не маючи мандата ПАРЄ. Він лише зауважує, що дії української влади, яка заборонила в’їзд на територію України кільком таким депутатам ПАРЄ, згідно з оцінкою Венеціанської комісії, «не йдуть у розріз з міжнародними стандартами».

Справі Надії Савченко, яка є представником асамблеї й перебуває під захистом парламентського імунітету,  проте її незаконно утримує в ув’язненні російська влада, у резолюції відведено окремий параграф. «Оскільки компетентні органи влади Росії не надсилали асамблеї прохання зняти з Надії Савченко парламентський імунітет, то  РФ порушила свої зобов’язання у межах міжнародного права», — ідеться у резолюції.

Автор зрештою пропонує запровадити широку дискусію з приводу міжнародного статусу для парламентаріїв у межах міжнародного публічного права і рекомендує державам-членам РЄ уважно вивчити права та обов’язки іноземного парламентарія, який в’їжджає в їхню країну, щоб надати йому «адекватну підтримку для вільного виконання обов’язків». А національним парламентам він радить розробити своєрідний кодекс правил  для депутатів, які подорожують за кордон.

Санкції — не для обраних

Ця резолюція заробила високу оцінку від «лівих» у ПАРЄ. Нідерландський депутат Тіні Кокс, який представляє цю політичну силу, назвав доповідь зваженою і обгрунтованою. Він переконаний, що введення індивідуальних санкцій проти парламентаріїв погано впливає на роботу асамблеї.

Його підтримала і представниця соціалістів сербка Наташа Вуйкович. Вона заявила, що від «війни санкцій», яка розгорнулася в Європі, страждає багато парламентаріїв, і підтримала ідею автора резолюції розширити набір інструментів для захисту діяльності депутатів.

«Меморандумом любові до самих себе» назвав доповідь глава української делегації Володимир Ар’єв. Він переконаний, що парламентарії повинні поважати закони та правила інших держав, не зловживаючи імунітетом. Його підтримав британець консерватор Роджер Гейл, який заявив, що «члени ПАРЄ не наділені божественним мандатом, щоб втручатися у суверенні справи держав».

Візові санкції неприйнятні лише у тому разі, якщо вони діють щодо парламентарія, котрий прибуває до країни у межах місії ПАРЄ. На цій істотній деталі наголосила німецька депутатка від групи лібералів Марілуїзе Бек, чиє ім’я тривалий час було у «чорному списку» влади Білорусі, через що вона не могла відвідувати країну в складі спостережної місії ПАРЄ.

Герої не мовчать. У середу в рамках ПАРЄ пройшло відкрите обговорення тем війни на Донбасі і її наслідків. Українська делегація прибула до Страсбурга разом з групою учасників АТО, котрі пережили полон. Колишні полонені поділилися з депутатами ПАРЄ, журналістами та всіма, хто хотів почути правду,  своїми спогадами про пережите. Серед учасників заходу й український патріот двадцятирічний айдарівець Василь Пелиш, якому терористи відрубали руку, бо на ній було татуювання з тризубом…