У Миколаївській області реалізують заходи з енергозбереження. Задля цього розроблено проект регіональної та міської програми часткового відшкодування відсоткових ставок за користування кредитами. Зокрема, за даними Ощадбанку, за жовтень 2014 року — серпень 2015-го в області умовами пільгового кредитування вже скористалися 515 власників житла — йдеться про 6,3 мільйона гривень.

Відповідно до Цільової програми підвищення енергоефективності Миколаївської області на 2010—2015 роки передбачено заходи з переведення на електроопалення котелень, які працюють на природному газі, реконструкції електромереж, тепломереж, систем опалення та перехід на альтернативні види палива.

Завдяки Южно-Українській АЕС, що розташована в регіоні, у деякі райони області постачається електрика в нічний час за пільговим тарифом. Фото з сайту atom.gov.ua

В обласному бюджеті на 2015-й визначено понад 20 мільйонів гривень видатків на впровадження енергоефективних проектів. Крім того, за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку цього року буде реалізовано кілька інвестиційних енергоефективних проектів на понад сім мільйонів.

Так, на альтернативному виді палива вже працюють сім котелень в Очакові, а також Миколаївська центральна районна лікарня. У січні завершено роботи з реконструкції котельні ЦРЛ Жовтневого району, яка перейшла з природного газу на роботу з використанням дров та пелетів.

Зважаючи на те, що в Миколаївській області розташований  ВП НАЕК «Енергоатом» «Південно-Українська АЕС» та чинні тарифи на електроенергію для 30-кілометрової зони, в області широко впроваджують переведення об’єктів соціальної сфери на електричне опалення. Майже 95% квартир та приватних житлових будинків у Вознесенську переведено на індивідуальне опалення, а 30% бюджетних установ — на комбіноване: електричною енергією в нічний час за пільговим тарифом і твердим паливом удень

Електричне опалення вже впроваджено у 407 закладах, зокрема у 118 освітянських, 107 охорони здоров’я та 182 інших закладах, а також у 829 квартирах багатоповерхівок та 4116 індивідуальних будинках. Обсяги заміщеного газу становлять 0,7 мільйона кубів вартістю майже три мільйони гривень. Загалом Миколаївщина зменшила споживання газу, зокрема для бюджетних установ та організацій, на 15,5% промислових підприємств — на 10,4%, для комунальних — на 10%.