ІІІ Щорічний круглий стіл міських голів відбувся у столичному готелі «Хілтон». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прибув до конференц-зали «Стамбул» із самісінького ранку, щоб розповісти високопосадовцям з регіонів про користь децентралізаційних змін. Він нагадав про надання регіонам можливостей, фінансової та адміністративної самостійності. Їхній успіх грунтується на розвиткові та посиленні цього процесу, підвищенні рівня відповідальності.

«Дуже знаково, що завдяки децентралізації, розвитку місцевого самоврядування наші міста починають відновлення, і люди це відчувають. І зараз нам треба забезпечити ще один важливий елемент — підвищення відповідальності на місцях для того, щоб інструменти, які має місцеве самоврядування, розвивалися набагато динамічніше, аби ці інструменти були ефективними і люди могли впливати на ухвалення рішень на місцях. Дуже важливо, щоб думки влади збігалися з думками громади», — наголосив глава уряду.

Він відзначив успіх процесу формування об’єднаних територіальних громад. Сказав, що не бачив жодної територіальної громади, в якій після об’єднання справи погіршилися.

Він вважає правильним перехід ОТГ на стратегічне планування та високо оцінює спроби започатковувати стратегічні проекти розвитку на місцях. Реалізації таких проектів сприятиме макроекономічна стабілізація й економічне зростання, яке є стратегічним орієнтиром для уряду.

Крім цього, Володимир Гройсман нагадав про затвердження Кабміном Середньострокового плану роботи. Він складається з п’яти ключових пріоритетів, зокрема з проведення прозорої приватизації, пенсійної, земельної реформ. Остання може сформувати великий середній клас фермерів, провести перетворення в освіті та системі охорони здоров’я.

Наводити лад у власному господарстві — обов’язок кожної територіальної громади. Фото з сайту piwnich.info

Володимир Гройсман переконаний, що п’ять запропонованих урядом реформ для забезпечення економічного зростання таки буде цьогоріч втілено в життя. Саме тому він наголосив: «Я чітко переконаний в тому, що нам потрібно забезпечити стале економічне зростання в нашій країні. Коли нас запитують: а що ж треба зробити, щоб Україна стала на шлях невідворотного сталого розвитку і зростання? Я кажу, що нам потрібно провести низку важливих фундаментальних змін. Сьогодні я хочу підкреслити: є п’ять реформ, які нам потрібно зробити в цьому році. Я гарантую, що після впровадження цих п’яти реформ якість життя людей зміниться на краще, і це буде тільки початок. Макроекономічна стабілізація буде мати довготривалий характер, і стійкість економічного зростання буде абсолютно очевидною».

Він запевнив присутніх, що все можна зробити у стислі терміни. Головне, не гаяти часу. А ще Прем’єр говорив про очікуваний перехід країни «рубікону неповернення в стагнаційне минуле». Його слова цитує УНІАН: «Ми підемо вперед, і цей рух буде успішним».

Запорукою успіху стане виконання плану розвитку країни, досягнення сталого економічного зростання 4—5% ВВП на рік, забезпечення ефективного державного управління, розвиток людського капіталу, верховенство права, розвиток оборонного сектору.

Володимир Гройсман упевнений, що проведення в Україні у 2017 році пенсійної та земельної реформ, публічної приватизації, а також реформ освіти і медицини стане «точкою неповернення» до старої моделі розвитку країни. Він гарантує після реалізації стратегічних змін якісне життя пересічним українцям. «Життя людей зміниться на краще, економічне зростання матиме сталий характер. Якщо ми проведемо ці реформи у 2017 році, Україна пройде точку неповернення до стагнаційного минулого, ми підемо вперед, і цей рух буде успішним», — докладно пояснив він.

Що стосується пенсійної реформи, то вона дасть змогу зробити систему справедливішою, підвищити пенсії. Земельна реформа нарешті створить фермерський клас, приватизація покликана зробити управління держвласністю ефективним, а реформи медицини та освіти цілком здатні підвищити стандарти соціального забезпечення.

Володимир Гройсман говорив з міськими головами про реформи не так уже й довго. Але акценти встиг розставити правильно. Із готелю представники регіональної влади виходили з новим завданням: закладати в життя ОТГ перші щаблини пенсійних, земельних, приватизаційних, освітніх та оздоровчих змін.