«УК» продовжує інформувати читачів про те, якими фінансовими документами цього року в регіонах керуватиметься місцева влада: на що і скільки коштів витрачатимуть. Про те, що саме передбачено бюджетами Сумщини, Полтавщини та міста Полтави, читайте в матеріалах нашихкореспондентів.                

Полтавщина. Кошторис області бездефіцитний і соціально орієнтований     

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

Понад 3 мільярди 307 мільйонів гривень — такий очікується загальний обсяг доходів обласного бюджету в 2014 році. Директор департаменту фінансів Полтавської облдержадміністрації Павло Кропивка прокоментував, що, коли не враховувати субвенції та дотації з державного бюджету, регіон цього року на власні потреби планує заробити 870 мільйонів гривень. 85 відсотків цієї суми становлять податки на доходи від фізичних осіб, а це 667 мільйонів гривень, 77 мільйонів повинно надійти за спеціальне використання природних ресурсів та надр. Ще 22,3 мільйона гривень обласний бюджет отримає за надання адміністративних послуг, 7,7 мільйона надійдуть від податку на прибуток підприємств.

Прогнозують, що до спеціального фонду обласної скарбниці цього року перерахують 33,4 мільйона гривень. Більшість коштів мобілізують завдяки екологічному податку, який очікується в розмірі понад 26 мільйонів гривень. Ще 6 мільйонів сплатять власники автотранспортних засобів за першу їх реєстрацію.

Традиційно чимало грошей піде на медицину 

Головний фінансист Полтавщини зазначив, що нинішній бюджет області буде бездефіцитним і, що важливо, соціально орієнтованим. На соціальні виплати в ньому закладено на 16 відсотків коштів більше, ніж торік. Зокрема передбачено кошти й на поетапне зростання мінімальної заробітної плати, зокрема, з 1січня — до 1218 гривень, з 1 липня — до 1250 гривень, з 1 жовтня — до 1301 гривні. Загалом на соцзахист в області планують витратити 150 мільйонів гривень.

Полтавці, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС,  цього року отримають з обласної скарбниці 1 мільйон 250 тисяч гривень. Ще 31 мільйон гривень мають спрямувати на допомогу з догляду за інвалідами першої та другої груп внаслідок психічного розладу. 900 тисяч бюджетних грошей передбачено на відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій та інвалідів війни; 4,3 мільйона —— на оздоровлення та відпочинок дітей.

Традиційно найбільше коштів з бюджету отримають цього року полтавські медики — понад 644 мільйони гривень. Із яких 327 мільйонів піде на виплату заробітної плати працівникам охорони здоров’я, ще майже 37 мільйонів — на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Уперше в обласному бюджеті передбачено 12,6 мільйона гривень видатків на додаткові виплати працівникам системи екстреної медичної допомоги, 22,6 мільйона направлять на лікування хворих на цукровий та звичайний діабет, 6 мільйонів — на закупівлю медичного обладнання та капітальні ремонти. Крім того, Полтавщина має отримати 4,6 мільйона гривень з держбюджету на виплату полтавським лікарям, які надають первинну медичну допомогу, надбавок «за обсяги та якість виконаної роботи». На субвенцію з обласної скарбниці, як і в попередні роки, можуть розраховувати опікове відділення Кременчуцької ЦРЛ та Харківський обласний медико-генетичний центр, в якому діагностують полтавських немовлят.

Освітяни краю цього року мають вкластися у 488,5 мільйона гривень. Зате вони уперше отримають субвенцію з держбюджету в сумі 19 мільйонів гривень на забезпечення сніданками учнів 5—11 класів.

На культуру та мистецтво в області у 2014-му витратять майже 60 мільйонів гривень, 16 мільйонів спрямують на підтримку бібліотечної мережі Полтавщини, зокрема 900 тисяч гривень — на поповнення бібліотечних фондів. Музеї області отримають на свої потреби 12 мільйонів гривень.

Найскромніше фінансування буде цього року в спортсменів області. На їхні потреби з обласного бюджету виділили 20 мільйонів гривень.

Плюс — краще, ніж мінус

Значно оптимістичніший кошторис міста Полтави на 2014 рік, який депутати міської ради ухвалили на позачерговій 38-й сесії. Так, загальний обсяг його дохідної частини становить 1 мільярд 104 мільйони гривень, що на 59 мільйонів гривень більше фактичних надходжень 2013 року. Така сама за обсягом й видаткова частина.

Освітні заклади мають отримати 307 мільйонів гривень, або на 26 мільйонів більше, ніж торік. На 10 мільйонів гривень більше перепало й закладам охорони здоров’я (184 мільйони), на 2 мільйони більше повинна отримати культура (40 мільйонів), на півмільйона гривень збільшаться видатки на фізкультуру і спорт (11 мільйонів).

На 300 тисяч гривень більше закладено й на реалізацію Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення «Турбота». Видатки на неї цього року місто планує профінансувати на рівні 3,5 мільйона гривень. На 7 відсотків зріс і фонд заробітної плати працівників бюджетних установ. Не образили міські депутати й комунальників, передбачивши на їхні потреби 97 мільйонів гривень, а це, знову ж таки, на 21 мільйон більше, ніж торік. 4,5 мільйона гривень має бути використано на поточний ремонт та утримання житлового фонду (на мільйон більше, ніж торік), на капітальний ремонт житлового фонду видатки передбачені в обсязі 12 мільйонів гривень (на 2 мільйони більше).

На ремонт доріг запланували надати 33 мільйони (10 мільйонів — з державного бюджету). На придбання техніки, обладнання та ремонт приміщень комунальних підприємств у міському бюджеті 2014 року передбачено 13 мільйонів гривень, що на 8 мільйонів перевищує видатки у 2013-му. 

Добре, коли в бібліотеках великий вибір книжок. Фото з сайту varvarivka.blogspot.com

Сумщина. Жити так, як дозволяє кишеня                                          

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Ще до того, як парламент ухвалив головний кошторис країни, на Сумщині чітко окреслили цифрові контури майбутнього обласного бюджету. Цьому передувало активне публічне обговорення документа не лише у профільних депутатських комісіях, а й на радіо, телебаченні, сторінках газет, експертні дискусії. Як результат, всі показники були відомі громаді ще до їх офіційного затвердження.

Коментуючи «УК» ухвалений документ, голова Сумської обласної ради Геннадій Михайленко наголосив: цифри, які має на сьогодні Сумщина,  скромні, а потреби в бюджетних асигнуваннях значно більші. Але, кажуть, жити треба так, як дозволяє кишеня. До того ж  бюджет важливо не тільки затвердити, а й виконувати.

Саме з цією метою ще позаторік в області створили спеціальну робочу групу, яка  постійно і всебічно вивчає всі резерви наповнення місцевих бюджетів, розвитку та підтримки місцевих товаровиробників. До її складу ввійшли представники депутатського корпусу,  керівники профільних управлінь Сумської ОДА. 

За цей час виконано велетенський обсяг аналітичної роботи: опрацьовано динаміку надходжень коштів у розрізі галузей економіки, виявлено проблемні питання щодо сплати окремих податків і зборів, проаналізовано ефективність використання бюджетних коштів, а також посилено практичну увагу до формування та виконання програми підтримки місцевих товаровиробників. Оскільки робоча група виправдала своє призначення, вона працюватиме і протягом цього року.

Обласний бюджет затверджено в сумі 2,7 мільярда гривень, що на 11,2 відсотка більше, ніж торік. До загального фонду заплановано спрямувати 2,6  мільярда гривень. Прогнозні надходження власних та закріплених доходів загального фонду визначено в сумі 421,2  мільйона гривень, що на рівні доведених Міністерством фінансів контрольних показників. Це на 38 мільйонів гривень (9,9%) більше, ніж торік. Основним бюджетоутворюючим джерелом, як і раніше, залишається податок на доходи фізичних осіб — 90,6%.

   Обсяг видатків загального фонду, що спрямовуються на фінансування галузей бюджетної сфери, сягає мільярда гривень. Порівняно з минулим роком у жодній галузі видатки не зменшено. Понад 85 відсотків загальної суми припадають на охорону здоров’я (47,6) та освіту (37,6). Ще 7,2 відсотка — на соціальний захист і соціальне забезпечення жителів краю. 

За рахунок коштів обласного бюджету передається низка субвенцій містам та районам області на виконання заходів цільових обласних програм. Загальний їх обсяг — 44,1 мільйона гривень, зокрема майже 40 — на соціальні виплати і пільги, передбачені чинним законодавством, інвалідам, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того, починаючи з 2012 року, депутати обласної ради запровадили  виплату допомоги сім’ям загиблих учасників бойових дій на території Республіки Афганістан. Цього року на це виділено 260 тисяч гривень.  

Геннадій Михайленко підкреслює, що в нинішніх обмежених фінансових  умовах  одним із головних пріоритетів діяльності облради є залучення  додаткових коштів з державного бюджету, від спонсорів, інвесторів, з інших джерел, не заборонених чинним законодавством, і спрямування їх насамперед на фінансування видатків розвитку. Так, у 2014-му завдяки цьому заплановано використати на розбудову інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури області майже 600 мільйонів гривень.   

Завдяки тому, що депутати не забарилися ухвалити обласний бюджет,  головні фінансові документи затверджено у 18 районах, 15 містах, 20 селищах та 384 сільських радах Сумщини. Усі їх попередньо обговорювали на  засіданнях депутатських комісій та сесіях місцевих рад, у пресі, їх ухвалено з урахуванням економічних особливостей кожного з районів. Найбільшу частку коштів передбачено на охорону здоров’я, освіту і соціальний захист краян.