Дніпропетровськ:
Інфраструктурні проектистануть пріоритетом

На сесії Дніпропетровської облради за кошторис і програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2011-й проголосували одностайно.

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул подякував представникам усіх гілок влади за тісну співпрацю, відзначивши, що об'єднання зусиль допомогло досягти лідируючих позицій у державі. Він підкреслив, що 2011 рік буде більш напруженим, адже він стане періодом упровадження численних проектів і програм розвитку Дніпропетровщини. За словами О. Вілкула, прийняттю обласного бюджету передувала кропітка робота, зокрема, щоб збалансувати його з бюджетами кожної територіальної громади (а їх 35).

"Наступний рік - проривний. У 2011-му будуватимемо дороги, дитячі садочки, купуватимемо шкільні автобуси, створюватимемо комп'ютерні класи. Будемо газифікувати область, підводити воду, - пообіцяв голова Дніпропетровської облдержадміністрації. - Головний пріоритет - великі інфраструктурні проекти. Це також зростання заробітних плат і соціальних гарантій. Рік має стати важливим щодо притоку інвестицій".

Голова обласної ради Євген Удод зазначив, що депутати підтримали пропозиції профільних управлінь. А для зменшення навантаження на бюджет "почали з себе" - апарат облради скоротили на 25% (зі 115 до 91). За словами Євгена Удода, обласний кошторис спрямований на соціально-економічний розвиток Дніпропетровщини. Передусім - на зростання зарплат та викорінення заборгованості, фінансування на достатньому рівні питань освіти, медицини. "І цю планку, яку ми підняли і задали собі, будемо утримувати й надалі, - заявив голова облради. - Вважаємо, що цей дніпропетровський стандарт повинен стати запорукою нашого спільного успіху".

Отже, за "дніпропетровськими стандартами", загальний обсяг доходів обласного бюджету встановлено на рівні 4 млрд 856 млн 713,8 тис. грн, а видатків - 4 млрд 856 млн 684,5 тис. грн. Зокрема, на утримання закладів освіти заплановано витратити 728 млн 230,7 тис. грн, на придбання шкільних автобусів для сільських районів області - 5 млн 500 тис. грн на оснащення навчальними комп'ютерними комплексами -2 млн 100 тис. грн, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл - 700 тис. грн, придбання ноутбуків для переможців обласного конкурсу "Кращий молодий вчений" -108 тис. грн. У галузі охорони здоров'я в 2011 році передбачаються видатки на суму 849 млн 340,9 тис. грн, а на соціальний захист та соціальне забезпечення - 130 млн 122,8 тис грн. У культуру і мистецтво заплановано вкласти 83 млн 316,3 тис. грн. Зокрема, передбачено капітальний ремонт Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького, на який в облбюджеті закладено 1 млн 190 тис. грн.
 

Наталія БІЛОВИЦЬКА

Харків:
Витрати будуть під жорстким контролем

Харківська облрада прийняла обласний бюджет, за яким обласні установи житимуть протягом наступного року. Загальний його обсяг становить 3,704 мільярда гривень. Як поінформувала перший заступник начальника Головного фінансового управління Харківської облдержадміністрації Галина Пронькіна, проект, за який проголосували депутати, в основному спрямований на споживання, а та частина, що відповідатиме за розвиток, переглядатиметься протягом року. Врахували, здається, все: чотириразове підвищення заробітних плат і пенсій, повністю забезпечили видатки на енергоносії та захищені статті. Але при всьому цьому показники обласного бюджету на 2011 рік дуже складні.

- Саме тому, - зазначила Г. Пронькіна, - приймаючи його, облдержадміністрація готує заходи щодо наповнення дохідної частини, а також проведення оптимізації видатків з жорстким контролем щодо цільового використання бюджетних коштів. Освітяни в наступному році отримають 559 млн грн, медики - 654 млн грн. На соціальний захист передбачено 100 млн грн. Культура і мистецтво фінансуватимуться у розмірі 75 млн грн. Для громадян, які мають пільги та користуються субсидіями, закладено 554 млн. грн.

Перегляд основного фінансового документа, за словами Г. Пронькіної, очікується вже в першому кварталі цього року. Тоді депутати закцентують свою увагу на фінансуванні програм, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіону. Головним джерелом доходу обласного бюджету стане податок з доходу фізичних осіб - він більший, ніж минулого року, на 18,5 відсотка.

Також додасться у 2011 році ще кілька серйозних статей доходу обласного бюджету. Зокрема, від використання лісів і водних об'єктів планується отримати близько 21 млн грн, а за користування надрами Харківщини, що мають загальнодержавне значення, - 173 мільйони гривень. Адже згідно з новим Бюджетним кодексом, починаючи з 2011 року, рівними долями в державний і місцеві бюджети зараховуватиметься плата за: спеціальне використання лісових ресурсів державного значення, спеціальне водокористування, користування надрами загаль-нодержавного значення.

Крім цього, в 2011 році з державного бюджету до місцевих передана й плата за використання інших природних ресурсів, оренду озер, що містяться в басейні річок загальнодержавного значення, а також ліцензії на виробництво алкогольних і тютюнових виробів, за державну ліцензію (окрім плати за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності).

Рівень інфляції, закладений до цьогорічного бюджету області, як повідомила Г. Пронькіна, становить 8,9 відсотка, подорожчання енергоносіїв передбачається в розмірі 10,49 відсотка. Дотація з держбюджету в 2011 році становитиме 390 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж торік.

За такий бюджет проголосувало 107 депутатів Харківської облради, проти - не було, а утрималися 16 народних обранців.

Світлана ГАЛАУР

Oдеса:
Скромно, але з "естетикою"

В обласному бюджеті Одещини, котрий був ухвалений ще в передостанній день минулого року, визначати якісь вади та переваги ще, вочевидь, зарано. Наразі про нього відомо хіба те, що він буде майже бездефіцитним і матиме обсяг на рівні трьох мільярдів 195 млн грн. Аби виконати президентські приписи та не пригальмувати бюджетний процес на місцях, обласна рада прийняла бюджет доволі оперативно, але в компромісному варіанті - лише в частині, що стосується фінансування бюджетних установ. Власне, й без ухваленого бюджету їх фінансували б за тимчасовим бюджетним розписом. Тобто - на рівні минулого року, перевищити котрий у 2011-му навряд чи вдасться. Втім, сподіваючись на краще, і міська і обласна влада кажуть, що будуть неодноразово протягом року коригувати свої бюджети - навздогін зростаючим прибуткам.

Бюджетом суворої економії назвав цьогорічний кошторис Одеси міський голова Олексій Костусєв. Його ж опоненти більше схильні до формулювання "бюджет виживання". Наразі очевидною перевагою одеського бюджету-2011 є хіба оперативність ухвали - торік із цим документом забарилися аж до травня, цьогоріч його прийняли вже 4 січня. За рештою позицій - усе значно складніше. Нова влада наполягає, що нинішній бюджет є більшим від торішнього. При цьому, приміром, у 2011-му бюджетні надходження міста заплановані на рівні 2,3 млрд грн, хоча торік їх планували в обсязі 3,3 млрд. Інша річ, що зібрати тоді спромоглися лише 2,2 млрд. Тобто, порівнюючи цьогорічний план із торішнім фактом, міська влада й вимальовує ті самі +16%.

Втім, запланований розподіл міської скарбнички є значно відмінним від торішнього. Доводиться зауважити згортання багатьох соціальних програм. Так, на соціальну підтримку населення міська влада цьогоріч планує виділити 123 млн грн, проти 666 млн (530 - за фактом) минулого року. Опозиція обурюється скороченням фінансування програм, спрямованих на підтримку "чорнобильців", дітей-інвалідів, а також ліквідацією конкурсу соціальних проектів.

Не приховує свого невдоволення союзник міського керівництва, видатний український футболіст Ігор Бєланов, котрий віднедавна очолив міське управління у справах фізкультури та спорту. 13 із 14 млн, виділених його відомству, підуть тільки на зарплату працівникам: "І що залишається? Як на ці гроші розвиватися?"

На думку І. Бєланова, сьогодні міський спорт потребує фінансування на рівні 40-50 млн. До речі, саме таку суму -58 млн грн - мерія виділила одеським школам естетичного розвитку, що видалося окремим депутатам надто підозрілим на тлі тотального затягування пасків.

Іван ШЕВЧУК