Старі люди кажуть: скільки світ стоїть, стільки й Умань. Безліч міфів склали про це давнє місто, безліч оповідей! Однак найкрасивіша бувальщина твориться сьогодні в цьому майже 90-тисячному вулику. І творить її місцева спільнота, громада, велика сім’я. Чого тільки не було в її багатій історії! Довелося місту свого часу переживати набіги татарів, бачити розкішні бали польських аристократів. Пам’ятає воно й моторошну помсту загарбникам України. Але відроджувалося, відбудовувалося, щоб постати живим свідком незламності й унікальності нашого народу.

Умань! Добра, ласкава Умань. Хмари в небі — мов сива шаль. Я люблю у Софіївці думать, Із минулого знявши вуаль.

Таким побачив це місто черкаський поет Василь Симоненко. А яким бачить його нинішній міський голова? Яким бачать колеги, адже неповторність, своєрідність громади не може не позначатися на атмосфері міста, на всьому тому, що ми вкладаємо в слово мікроклімат? 

Не раз довелося бувати тут, спілкуватися з місцевими керівниками, простими уманцями. І завжди впадала в око розважливість, самостійність (іноді, як здавалося, на межі із самовпевненістю). Це стосувалося і керівників колективів, і владних структур. Якщо в інших містах і районах нерідко сліпо виконували вказівки з області чи столиці, то тут завжди думали, що з того вийде, часто пропонували власні варіанти розв’язання тієї чи іншої проблеми. І в підсумку виходило, що таки мали рацію. Саме з особистих вражень та оцінок уманської громади почалася наша розмова з Уманським міським головою Олександром ЦЕБРІЄМ.

Міський голова Олександр Цебрій. Фото надане автором

— Уманська громада й справді особлива. Проживши тут усі свої 43 роки, здається, добре знаю її, особисто знайомий з багатьма, але часом вона мене дивує компетентністю, глибоким розумінням багатьох питань, пов’язаних із життям міста. Іноді здається, що уманці не помічають, приміром, тих чи інших недоречностей у роботі транспорту, звиклися з побутовими незручностями, іншими недоліками, яких у місті ще вдосталь. Проте ви прийдіть на сесію й послухайте, як професійно аналізують вони діяльність міської влади! Тут так розкладуть роботу того чи іншого чиновника, що соромно стає і мені за нього, а сам герой ніколи більше не наважиться працювати недбало. Однак на цьому, як правило, не закінчується, активісти (а таких у місті більшість) обов’язково проконтролюють, як виправляють у міській раді недоліки, самі допоможуть усунути перешкоди на цьому шляху.

— Очевидно, такий тісний контакт допомагає знаходити больові точки в житті міста й усувати їх?

— Безперечно, саме тому ми й зосереджуємо головні зусилля на соціальній роботі. У щоденному спілкуванні з жителями знаходимо вектор, якому приділяємо підвищену увагу. Гостро відчуває потреби сьогодення зокрема депутатський корпус. Свідчення цього — велика кількість рішень виконавчого комітету, сесій,  розпоряджень, спрямованих на соціальну підтримку простих людей.

Ми створили розгалужену структуру закладів соціального захисту, саме тому Умань нині цілком заслужено називають соціальним містом. Відповідно до міської довгострокової програми «Турбота» за кошти міського бюджету надаємо додаткові соціальні пільги ветеранам підпільно-партизанського руху, в’язням фашистських концтаборів, реабілітованим особам, 100-річним громадянам, сім’ям загиблих в Афганістані та учасників АТО.

Здавалося б, невелика допомога — придбання додаткових балонів скрапленого газу і мобільних телефонів для ветеранів війни, а вони дуже вдячні за таку турботу. Як і діти загиблих учасників бойових дій на сході України, які одержують щомісячні стипендії, безплатно харчуються в школах і дитячих садках. 

— З огляду на непросту економічну ситуацію, очевидно, нелегко координувати цю роботу, адже число тих, хто потребує соціальної допомоги зростає щодня?

— Для цього створили при раді комісії, які вирішують питання вразливих категорій населення, сектор позаштатних інспекторів. За рішенням виконкому підприємства різних форм власності надають шефську допомогу ветеранам війни, інвалідам, чорнобильцям. Матеріальна підтримка можлива за кошти міського та обласного бюджетів, ефективно працює міський фонд соціальної допомоги імені О.М. Коллонтай.

Уже 20-й рік у місті працює клуб ветеранів війни і праці «Надвечір’я», на засіданнях якого щомісяця звітують керівники відділів, управлінь і служб міської ради, дають відповіді на запитання, які ставлять ветерани. Там вшановуємо золоті подружні пари, вітаємо ювілярів, вручаємо їм нагороди. 

Уже 11 років у місті діє спрощена система надання субсидій та допомог, яка недавно запрацювала у всій Україні. Пільги й субсидії на житлово-комунальні послуги надають за принципом «єдиного вікна» без звернень до комунальних підприємств. Започаткували прийом документів на призначення різних видів соціальних допомог спеціалістами управління безпосередньо в пологовому будинку, що дає змогу надавати соціальні послуги за принципом раннього виявлення сімей з дітьми. Це позитивно сприйняли жителі нашого міста.

Вважаємо нашим найбільшим досягненням упровадження інноваційних підходів у надання соціальних послуг. У його основі лежить посилена увага до потреб кожного жителя міста. Багато сил і енергії, власної ініціативи в забезпеченні цієї ділянки роботи докладає начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер. Структурні підрозділи центру соціальних послуг цього управління опікуються понад 16 тисячами непрацездатних осіб міста. Майже 2 тисячі обслуговують три центри реабілітації, що мають усю необхідну матеріально-технічну базу, облаштовані підйомниками для доступності інвалідів-візочників.

У центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» проводимо реабілітацію 303 дітей з особливими потребами. На канікулах оздоровлюємо в таборі санаторного типу «Мрія», який внесено до державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Діти із кризових сімей, зокрема неповних, мають змогу одержати цілий спектр послуг досвідчених психологів, вихователів, лікарів у центрі денного перебування «Пелюстки довіри».

Діти-інваліди, які досягли 18 років, мають змогу здобути робітничу професію в центрі професійної реабілітації інвалідів за ліцензією МОН України. Багато з них після цього працюють секретарями-друкарками, майстрами з ремонту взуття, операторами комп’ютерної верстки, перукарями, флористами. До речі, реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами, який будували всією громадою, має відзнаку Ради Європи та Державної служби у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції. Це осередок спілкування ветеранів, інвалідів, учасників АТО. У комплексі працює відділення фізіотерапевтичних і водних процедур, в якому за направленнями та путівками управління праці надаємо соціально-реабілітаційні послуги особам з інвалідністю і ветеранам праці, проводимо реабілітацію молоді з інвалідністю.

З повним навантаженням працюють відділення стаціонарного догляду Будинку ветеранів, зокрема відділення паліативної (хоспісної) допомоги, Будинок милосердя з відділенням денного перебування. Найбільше ж відділення — з надання соціальних послуг удома. Його працівники регулярно відвідують важкохворих, надають медичну й іншу соціальну допомогу.

Можна було б ще і ще перелічувати соціальні послуги, які одержують уманці, але, гадаю, достатньо сказати, що управління праці та соціального захисту населення міської ради стало школою передового досвіду в Черкаській області з реабілітації людей з особливими потребами та надання інноваційних моделей соціальних послуг, на базі якого проходять апробацію інноваційні види соціальних послуг, зокрема «Представництва інтересів», «Підтриманого проживання», «Соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці».

До Умані щорічно з’їжд­жаються на всеукраїнські семінари представники управлінь соціального захисту населення з різних регіонів України за підтримки Міністерства соціальної політики України та Фонду соціального захисту інвалідів. Тут проводять всеукраїнські конференції «Соціальні закони — в життя».

— Не можу не зауважити: рівень соціальної роботи в Умані просто вражає. Однак громада, як відомо, живе й іншими інтересами. Її непокоять і розбиті шляхи, й необхідність змін у медичному обслуговуванні, й подолання багатьох інших комунальних негараздів. Як органу самоврядування не загубитися в цій круговерті міських потреб?

— Скажу правду: це нелегко. Хоч і не новачок я в цій справі, адже не один рік, працюючи депутатом, брав участь у роботі постійних комісій, вивчав практику найкращих депутатських груп, проте життя висуває дедалі нові виклики та випробування.

Як уже згадував, тісно працюю з депутатським корпусом, налагодили у виконкомі чітке планування та контроль за реалізацією запланованого. Єдність слова і діла увійшла в систему нашої роботи, кожен працівник ради чітко знає, за що відповідає. Саме тому всі важливі питання міста, підвищення якості життя членів громади завжди залишаються на першому плані.   

Прагнемо добиватися конкретних зрушень у важливих напрямах. Приміром, останнім часом жителі почали дедалі частіше звертатися до лікарів зі скаргами на поганий зір. Як виявилося, місцеві медики самотужки розв’язати проблеми не можуть, необхідна допомога фахівців високого класу. З огляду на це запросили до співпраці провідних спеціалістів зі столиці. За останній місяць за участю фахівців кафедри офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика на чолі з доктором медичних наук завідувачем кафедри офтальмології експертом Всесвітньої організації охорони здоров’я по боротьбі зі сліпотою в Україні Сергієм Риковим проконсультували та пролікували сотні уманців. Тепер київські фахівці вахтовим методом щотижня ведуть прийом у поліклініці, проводять оперативні втручання, застосовуючи високотехнологічне обладнання провідних світових виробників.

У найближчій перспективі плануємо поліпшити офтальмологічну допомогу для дітей, зокрема створити консультативно-діагностичний кабінет і кабінет плеоптичного лікування. Крім співпраці зі столичними офтальмологами, плануємо залучити до надання медичної допомоги жителям міста інших провідних спеціалістів охорони здоров’я. Крок за кроком упроваджуємо й інші  докорінні зміни в галузі, передбачені програмою її реформування.

Ще одна проблема — вкрай поганий стан вулиць і шляхів. Уже понад місяць активно ремонтуємо дорожнє покриття, тротуари. Цього року запланували оновити понад три десятки вулиць, для чого передбачили з міського бюджету необхідні кошти. Перед Великодніми святами завершили капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Миколи Хвильового та Благовісної. 

Цілком усвідомлюємо, що Умань — місто важливе не тільки в Україні, а й у міжнародному розумінні. Тому розгортаємо підготовку до щорічного традиційного прийому прочан-хасидів, поліпшуємо туристську інфраструктуру. Важлива кожна дрібниця, адже це наше реноме, імідж усієї України. 

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ЦЕБРІЙ. Народився 1974 року в м. Умані на Черкащині. Закінчив Уманське кооперативне училище,  Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, здобув кваліфікацію бакалавра з економіки підприємства та магістра з економіки підприємства.

Займався підприємницькою діяльністю, працював секретарем Уманської міської ради, виконував обов’язки міського голови. 

Засновник міської громадської організації автовласників «Умань», член громадської організації «Рідна Умань», ревізійної комісії Всеукраїнського об’єднання «Клуб мерів». Був депутатом і головою постійної комісії з питань розвитку виробництва, підприємництва, інвестиційної та зовнішньо­економічної політики міської ради.  25 жовтня 2015 року його обрано Уманським міським головою.

Роман КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»