Тут, по сусідству з Університетом внутрішніх справ, житимуть майже 400 сімей, які покинули рідні домівки через війну. Здебільшого це багатодітні родини, які знайшли прихисток у Харкові. Одна з таких зайняла аж три модулі, у кожному з яких є невеликі  спальня, їдальня та санвузол.

— Ми біженці з міста Свердловська Луганської області, — розповідає  господиня нового  помешкання мати-героїня Ірина  Білинська. — Я виховала п’ятеро власних дітей і четверо сиріт, які теж стали рідними. До Харкова приїхали торік у серпні, бо жити вдома було неможливо. З одного боку, нашу сім’ю переслідували, бо ми підтримували Україну, з іншого — «гради» почали стріляти дедалі ближче до наших  домівок. Ми не стали чекати, доки щось трапиться.

Останньою краплею, за словами Ірини, стала розмова з терористами ополчення, які неоднозначно заявили, що терпіти проукраїнські настрої родини не стануть і якщо вона «не візьметься за розум, то пустять в «расход». Отож, каже мати-героїня, доки в Свердловську орудуватиме так звана ЛНР, додому не повернемось. Звичайно, шкода всього нажитого, адже довелося залишити не лише житло, а й речі, дачу з присадибною ділянкою, де вирощували овочі та фрукти для великої родини. 

Багатодітна родина Ірини Білинської зі Свердловська Луганської області житиме у містечку для переселенців у Харкові. Фото автора

— Тепер намагаємося обживатися на новому місці, — розповідає Ірина. — Сім’я небагата, шахтарська, тож спочатку наймали на всіх однокімнатну квартиру в Харкові. Старші діти виросли, у них уже власні діти, тож ледве втискалися на ночівлю. Тепер нас розселили у модульні будиночки. Забезпечили всім необхідним: меблями, посудом, холодильником. А головне — тут не лише тепло й сухо, а спокійно і тихо.

У сусідніх з Іриною Білинською транзитних помешканнях розкладають речі інші вимушені новосели. Поспілкуватися з ними та ознайомитися з умовами  проживання у день відкриття модульного містечка прибули  разом із представниками місцевої влади й віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко і посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль.

«Зовнішня агресія змушує українців з Донбасу залишати домівки. Українська влада і весь народ України роблять усе можливе, щоб полегшити страждання цих людей, щоб вони отримали змогу швидше повернутися додому. Лише у жовтні-листопаді німецька сторона поставила в Україну модулі, а вже сьогодні люди заселяються в тимчасове житло», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Крістоф Вайль висловив підтримку українському народу. «Хто з нас ще рік тому міг подумати, що ми зіткнемося з агресією і викликами, які, як думали в Європі, вже давно подолано? Понад 800 тисяч українців були змушені залишити свої помешкання на сході й у Криму. Вони втратили майже все, що мали. Багатьох з них прийняли родичі або друзі, інші знайшли притулок у державних або приватних установах. Це стало величезним виявом мобілізації сил приватних осіб, держслужб та неурядових організацій. Але Німеччина і Євросоюз не залишать вашу країну в цей важкий час. Прошу бачити в цьому знак німецької солідарності з Україною», — сказав німецький посол.

Модульні будиночки, зведені завдяки гуманітарній допомозі з Німеччини,  уже встигли прозвати будиночками Меркель.  Житимуть у них 84 сім’ї. Німецька сторона висловила побажання, щоб направлення на проживання видавали передусім соціально незахищеним сім’ям. Нині у містечко вже встигли заселитися майже сто осіб. Як повідомила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, усі вони та решта мешканців  повинні будуть укласти договір на проживання строком на місяць, і в разі потреби зможуть його подовжувати. Обслуговуватиме модульне містечко КП «Харківспецбуд», адже напередодні відкриття сесія Харківської міської ради прийняла його в комунальну власність міста.

ДОВІДКА «УК»

Містечко для внутрішньо переміщених осіб у Харкові розташовано на майданчику площею 1,07 гектара. Воно складається з 10 будинків квартирного типу (100 житлових модулів), 3 гуртожитків (84 модулі), пральні (2 модулі) й адміністративно-господарського блоку (3 модулі).

Протягом листопада-грудня 2014 року в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях тривало спорудження 7 транзитних містечок, наданих Україні як гуманітарна допомога урядом Німеччини. Усього надійшло 1368 модулів. Змонтовано 67 десятимодульних блоків, 20 — 27-модульних, 4 — 28-модульних і 14 — адміністративно-господарських. Ці будинки розраховано на 3488 осіб.