Нинішня весна не забарилася. Березень активно пішов у наступ на залишки лютневого снігу, вмив землю дощами і заходився чепурити її зеленим вбранням.  6 березня у столичному лісопарку Пуща-Водиця побачив біля прогрітих сонцем стежин кілька ожилих мурашників. Ще через тиждень помітив перших метеликів — краєочків (їх ще називають бурячками). Уже прилетіли шпаки. Звернув увагу і на таку неприємну картину: початок заготівлі березового соку. Болісно дивитися, як люди жорстоко підрубують, свердлять, довбають цвяхами білокорих красунь. «Вам не здається, що так точите з живого дерева кров?» — запитую одного із заготівельників.  У відповідь: «Ні. Я десь читав, що березі така процедура навіть на користь».

Фото з сайту imagesofwellness.com

Хто міг написати таку нісенітницю. За сорок років я вздовж і впоперек пройшов пішки, проїхав на велосипеді й на лижах пуща-водицький ліс. Знаю кожен його куточок. У сімдесяті роки директором господарства був мій добрий приятель Володимир Лук’янов. За його керівництва на деревах вивішували шпаківні, а на галявинах облаштовували годівниці для лосів, кізочок, диких свиней. Нині паркове господарство вкрай занедбане. Повсюди буреломи загиблих дерев. Особливо помітні на цих кладовищах трухляві стовбури білокорих красунь, життєві соки з яких виточили губителі природи.

Не рубай березу  —
це твоя дружина,
А в зеленім листі
спить твоя дитина.

Може, зворушить  народна мудрість цих слів чиюсь зачерствілу душу.

Квітень, за прогнозами синоптиків, буде вологим, зі змінами тепла на похолодання. «Мокрий квітень, сухий май — на все збіжжя урожай», — каже з цього приводу народне прислів’я. Власні прогнози на майбутнє  народні синоптики  складають за прикметами погодних умов у такі дні квітневих релігійних свят: Благовіщення (7), Марка (11), Вербна неділя (9).

На Благовіщення весна зиму перемагає.  Не можна братися за жодну роботу. Цього дня  «навіть птахи гнізда не в’ють, бо Господь на землю спускається». Особливо це застереження стосується вагітних. Від Благовіщення до середини травня ще знижуватиметься температура вночі й уранці. Подекуди може випасти сніг. Якщо це трапиться на Благовіщення, то до Юрія (6 травня) утримається холодна погода.  Якщо цього дня йтиме дощ — на тепле літо і гарний урожай горіхів. Якою буде погода цього дня, такою вона буде до кінця місяця.

Спостерігаючи за станом погоди в день Святого Марка, старі люди складали прогнози на наступне літо й осінь. Якщо день погожий, сонячний — літо буде врожайним; якщо дощитиме — гарно вродять овес, кукурудза, соняшник, цукровий буряк.

За тиждень до Великодня — Вербна неділя. Здавна у віруваннях багатьох народів вважається, що верба має таємничі властивості притягувати до себе вологу. До наших днів зберігся звичай: повертаючись зі святкового богослужіння з гілочками  освяченої верби, люди, не заходячи до  хати,  висаджують їх на межах городів, біля криниць, на берегах сільських водойм,  «щоб росли Богові на славу, а людям на вжиток». Тому й побутує в народі прадавнє прислів’я: «Без верби і калини нема України».

Якщо Вербна неділя погожа, то літо буде теплим, засушливим; якщо йтиме дощ  — літо буде з дощами і грозами.

Найвелелюднішим весняним святом залишається Великдень. Йому передує Чистий четвер. За народною традицією, це день очищення обійстя від усякого непотребу. Вдосвіта  слід навести лад у господарських приміщеннях, в хаті й на подвір’ї. Сміття треба  спалити. Вважається, що цього дня чарівну оздоровчу силу має вода. Завершивши прибирання обійстя, прийміть очищувальний душ прохолодною водою.  Чистий четвер ще називають Страсним. З вечірнього богослужіння приносять додому страсну свічку. Її полум’ям викопчують на сволоках хрестики, «щоб лиха нечисть до оселі не потрапила».

Де взяти таку чарівну свічу, яка б захистила міста і села на сході нашої країни від ворожої нечисті, російських гармат і «градів»? Пошли нам, Боже, такий оберіг.

 НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня  —  День сміху

2 квітня  —  День геолога;  Всесвітній день  поширення інформації щодо проблем аутизму

4 квітня  —  Міжнародний день просвіти з питань  мінної небезпеки та допомоги з діяльності щодо розмінування

6 квітня  —  Міжнародний день спорту заради  миру та розвитку

7 квітня  —  День здоров’я; Міжнародний день пам’яті про геноцид у Руанді; Благовіщення Пресвятої  Богородиці

9 квітня  —  Вербна неділя

12 квітня  —  День працівників ракетно-космічної галузі України; Міжнародний день польоту людини в космос

15 квітня  —  День довкілля

16 квітня  —  Великдень

17 квітня  —  День пожежної охорони

18 квітня  —  День пам’яток історії та культури

21 квітня  —  100 років з часу початку роботи Всеукраїнського конгресу, першого представницького форуму українського руху (19—21.04.1917)

22 квітня  —  Міжнародний день матері-Землі

23 квітня  —  Всесвітній день книги й авторського права

24-30 квітня  — Всесвітній тиждень імунізації

25  квітня  —  Всесвітній день боротьби із захворюванням на малярію

26 квітня  —  День Чорнобильської трагедії; Міжнародний день інтелектуальної власності

28 квітня  —  День охорони праці; Всесвітній день охорони праці

29 квітня  —  День пам’яті усіх жертв застосування ядерної зброї

30 квітня  —  Міжнародний день джазу 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»