Міністр у справах сім'ї,
молоді та спорту
Равіль САФІУЛЛІН


Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту вже багато років поєднує в собі три великі суспільні напрямки - сім'ю, молодіжну політику і спорт. З його керівником Равілем Сафіулліним кореспондент "УК" вирішила поспілкуватися на тему розвитку молодіжної політики в Україні.

- Равілю Сафовичу, як ви вважаєте, чи легко бути молодим у сучасному світі?

- В усі часи, на мою думку, бути молодим нелегко. А сьогодні - особливо. Проблем насправді дуже багато: з придбанням житла, першим робочим місцем, доступністю занять спортом, здобуттям безоплатної вищої освіти та здоровим дозвіллям. І це далеко не весь перелік.

Нещодавно відбулися парламентські слухання щодо формування здорового способу життя української молоді, де наводилася просто-таки кричуща статистика. Так, добрим своє здоров'я назвали тільки 56% молодих людей, а більше третини юнаків та юнок оцінює його на "задовільно". Серед молоді зростає кількість курців, споживачів алкоголю, наркозалежних, швидко поширюється ВІЛ/СНІД. Лише вдумайтеся: майже 80% наркозалежних сьогодні - молоді люди віком від 14 до 35 років.

Ще одна проблема, яка нині є надто гострою, - здорове харчування молоді: дослідження свідчать, що 48% юних вживають нездорову їжу (холестерин, барвники), майже у третини на якісні та екологічно чисті продукти просто не вистачає коштів. А ще сучасні хлопці та дівчата проводять багато часу за комп'ютером або біля телевізора, а не на спортмайданчиках: гіподинамія (знижена рухова активність) спричиняє молодому організму чимало проблем.

Та попри все, вважаю, молодим бути надзвичайно цікаво. Адже юність - це, передусім, багато можливостей, час пошуку і вдосконалення, захоплення та ентузіазму. Щастя, коли цей час прожитий благодатно, плідно. Сучасним же юнакам та дівчатам я б порадив бути більш активними: як в особистому житті, так і в житті колективу, своєї громади, країни.

- Багатьох молодих людей цікавить, чи буде врешті відкрито Будинок молоді України? Яким, на вашу думку, він має бути та в чому основна причина затримки його створення?

- Відкриття Будинку молоді - тема давня і болюча. Я переконаний, що його треба відкривати якнайшвидше. Це має бути дієвий центр молодіжного руху України, де зароджуватимуться найбільш творчі ідеї та проекти. Знаю, як це роблять в інших країнах, зокрема в Угорщині, де такий будинок - найжвавіший осередок життя молоді.

В ньому мають діяти інформаційні, сервісні, консультаційні центри для молодих, видаватися газети, книги. Мають бути зала для відпочинку та культурного дозвілля, молодіжний розважальний клуб, спортивно-оздоровчий комплекс. Мусить бути свій Інтернет-сайт, теле- чи радіостудія, газета, яка писатиме про заходи, плани і здобутки юних в Україні...

- Чи є можливість побудувати для цього нове приміщення?

- Робити це зараз, коли ми лише починаємо виходити з економічної кризи, на мою думку, недоцільно. В держбюджеті просто немає вільних коштів. Раціонально створити цей будинок на базі вже існуючого приміщення, яке перебуває у державній власності. Спільно з Фондом держмайна ми вивчили перелік вільних площ у Києві. Проте, як з'ясувалося, вимогам, які я перелічив вище, не відповідає жодне із запропонованих.

Останньою розглядалася можливість розмістити Будинок молоді в приміщенні Будинку культури і техніки "Дніпро", що на балансі Виробничого об'єднання "Київський радіозавод". Це підприємство підпорядковане Міністерству промислової політики. Є доручення уряду про передачу цього приміщення на баланс Мінсім'ямолодьспорту. Створено спільну робочу групу, до якої увійшли представники і нашого міністерства. Та нині підприємством управляє арбітражний керуючий, оскільки воно перебуває у стадії банкрутства. Тож на який час затягнеться процедура з переданням - сказати важко. Хочу зазначити, що Будинок культури "Дніпро" - не найкращий з варіантів, адже він розташований не в центрі міста, а приміщення потребує капітального ремонту. Перевага - там є чудовий зал на 400 посадкових місць. Тому пошук найбільш підходящого приміщення для Будинку молоді ще триває.

- Розкажіть, будь ласка, про співпрацю міністерства з молодіжними та дитячими громадськими організаціями, як оцінюєте цю роботу?

- З кожним роком кількість молодіжних та дитячих громадських організацій зростає. Якщо в 2006 році Мін'юст зареєстрував 132 всеукраїнські молодіжні громадські організації, то у 2010-му - вже 173. Ще понад 8 тисяч таких об'єднань діють на місцевому рівні . Їхня діяльність дуже різнопланова: це і розв'язання соціальних, професійних, освітніх проблем молоді, соціальний захист, міжнародна молодіжна співпраця та ін.

Держава надає їм певні кошти для реалізації програм підтримки дітей, молоді, жінок та сім'ї. Хоча представники цих організацій скаржаться, що грошей замало, однак існуюча економічна ситуація не дає змогу вповні задовольнити запити.

Цього року для державної підтримки молодіжних та дитячих громадських організацій в бюджеті передбачено 5 мільйонів гривень. Аби гроші розподілялися ефективно, міністерство щорічно проводить конкурс таких проектів. В 2010 році конкурсна комісія підтримала 68 програм 64 всеукраїнських молодіжних та дитячих громадських організацій.

У проекті Держбюджету на 2011 рік ця сума сягає близько 6 мільйонів гривень. Проте додатковим бюджетним запитом ми хочемо збільшити її до 13 мільйонів.

- Як відбувається ця співпраця в розрізі наближення до Євро-2012?

- Напрямків багато. Один з найактуальніших - популяризація волонтерського руху. Взагалі волонтерство має велике значення в суспільстві. Нам не тільки треба приймати закон про волонтерський рух, а популяризувати його, адже нині в Україні про цей рух відомо не багатьом. Гадаю, що проведення Євро- 2012 послугує добрим стимулом до розвитку волонтерства в нашій державі.

У липні 2010-го Мінсім'ямолодьспорту уклало домовленість з "Українсько-польським Центром академічних обмінів" про підготовку за кордоном вітчизняних волонтерів до Євро-2012. А наприкінці вересня у польському місті Ополє розпочала навчання перша група українських студентів. Воно проходить у рамках державної програми підготовки до Євро-2012, найближчим часом програма буде розширена за рахунок інших країн.

Принагідно нагадаю, що наприкінці жовтня підписано Міжурядовий українсько-канадський меморандум про молодіжні обміни, який має спростити та полегшити адміністративні процедури для молодих громадян, студентів двох країн, які хочуть навчатися чи працювати на території іншої держави.

- Чи завжди й в усьому знаходите порозуміння з лідерами молодіжних організацій?

- Я намагаюся знайти порозуміння з людьми, де б не працював, інакше ефективної роботи не побудуєш. Це стосується й представників молодіжних та дитячих громадських організацій. Порозуміння зазвичай з'являється під час особистого спілкування, як кажуть, істина народжується у дискусії. Тому у жовтні цього року особисто зустрічався з їхніми лідерами.

Ми проаналізували стан реалізації державної молодіжної політики, проблеми, обговорили шляхи їх розв'язання. Спільно вирішили, що державна молодіжна політика обов'язково має бути прозорою. А її головним завданням має стати підтримка конкретної молодої людини. Водночас ця людина має усвідомити відповідальність за своє життя і брати її на себе, незалежно від суспільних обставин.

- На вашу думку, чи достатньо сучасна молодь займається фізичною культурою і спортом? Як заохотити хлопців і дівчат бути здоровими?

- На жаль, показники здоров'я населення, особливо молодого, як я вже зазначав, нині в Україні вкрай незадовільні. Нас уже давно не 52 мільйони: зростає захворюваність, смертність. Чому? Тому що сьогодні хлопці та дівчата більше часу проводять за комп'ютерами, а не на спортмайданчиках. А ще, чого гріха таїти, проблема й у тому, що масово займатися спортом тим, хто цього хоче, особливо ніде. Тому показово, що ініціативу міністерства будувати щорічно по всій Україні 500 спортивних майданчиків, 15 басейнів та 15 льодових катків підтримав Президент Віктор Янукович. Адже все це з часом дасть великі дивіденди: здорова людина, йдучи на виробництво, віддасть суспільству більше. Проте ініціатива має бути не тільки на міністерському рівні. Ось, наприклад, на Закарпатті за кошти місцевого бюджету збудували 21 сучасний спортивний майданчик, при тому, що область не є однією з найбільших чи промислово розвинених. Так що все можна робити сьогодні, головне - бажання і розуміння.

На мій погляд, першопричина небажання молодих активно займатися фізичною культурою - у їхній свідомості, до якої маємо "достукатися". Адже можна вибудувати багато сучасних стадіонів і басейнів, однак при цьому не переконати хлопців і дівчат, що спорт - це запорука здоров'я і життєвого успіху. Тому в регіонах України спільно з НОК проводимо зустрічі юних з відомими спортсменами, які розповідають, як прийшли у спорт і що це змінило в їхньому житті. Переконаний, що серед героїв нації обов'язково мають бути видатні спортсмени. А молоді повинні на них рівнятися.

ДOСЬЄ "УК

Равіль САФІУЛЛІН. Народився 4 лютого 1955 року в Макіївці Донецької області. Закінчив Донецький медичний інститут. За фахом лікар-гігієніст, епідеміолог. Працював лікарем, завідувачем відділення міської СЕС. Був заступником комерційного директора МП "Моноліт", першим віце-президентом футбольного клубу "Шахтар". З 2000 - президент професіональної футбольної ліги України. Депутат Верховної Ради ІV, V, VІ скликань. З березня 2010 року - міністр у справах сім'ї, молоді та спорту.