Президент Петро Порошенко таки провів зустріч із представниками Української православної церкви Московського патріархату в Українському домі на Хрещатику. Попри те, що керівництво УПЦ МП зробило все, аби така зустріч не відбулася. Хоча дату зустрічі оголосили заздалегідь, єпископат УПЦ МП скликав у Києво-Печерській лаврі екстрене засідання синоду, який ухвалив рішення скликати собор, участь у якому обов’язкова для всіх архієреїв. На соборі УПЦ МП офіційно заявила про припинення євхаристичного спілкування з Константинопольським патріархатом і оголосила, що вважає рішення священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року щодо українського церковного питання «недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили». Крім того, собор єпископів УПЦ МП також заявив про неможливість приєднання до процесу створення єдиної помісної автокефальної православної церкви в Україні. Хоча собор єпископів підтвердив свою готовність до зустрічі з Президентом, але на церковній території.

«Той, хто не хоче результату, шукає причин для відмови.

Так і велика частина архієреїв УПЦ МП почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: мовляв, місце не підходить», — так відреагували в Адміністрації Президента на відмовки церковнослужителів. У заяві також наголосили, що ані мова ультимативних вимог, ані проведення засідання Синоду за сценарієм, вірогідно, надісланим із Москви, не здатні зірвати процес створення Української помісної православної церкви. «Цей процес підтримує абсолютна більшість громадян нашої держави. Тому йти проти волі власного народу — це очевидно шлях в нікуди», — переконані в АП.

За інформацією «Релігійної правди», на зустріч в Українському домі прибули три архієреї УПЦ МП: митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), митрополит Вінницький та Барський Симеон та архієпископ Новокаховський та Генічеський Філарет. Вони розповіли Петру Порошенку про безпрецедентний тиск Москви, що чиниться на них. Про це повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко у Facebook. За його словами, «так було зірвано сценарій Москви» — представники групи архієреїв УПЦ (МП), які підтримують звернення до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії, зустрілися 13 листопада ввечері в Українському домі з Президентом України.

Президент поінформував ієрархів про свої перемовини зі Вселенським патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом і про готовність Вселенського престолу сприяти проведенню Об’єднавчого собору. Петро Порошенко запевнив, що Українська держава захищатиме право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції. Президент також заявив, що Вселенський патріарх зі свого боку гарантує повний канонічний захист прибічникам автокефалії в Україні.

Про закриту зустріч Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП, які підтримують ідею автокефалії, в ефірі телеканалу «Прямий» розповів і радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко. «Прибули представники того крила УПЦ МП, у якому схвально ставляться до ідеї автокефалії для Української православної церкви, які підтримують створення такої церкви, планують спільно йти на собор і творити цю церкву, і не злякалися. Вони говорили про шалений тиск, який на них чиниться», — заявив Ростислав Павленко. Також він припустив, що ті, хто не хотів зустрічі Петра Порошенка з представниками УПЦ МП, або звіряли годинники з Москвою, або отримували звідти інструкції. «Мета полягала в тому, щоб перешкодити прямому діалогу, щоб з відкритої дискусії зробити якусь політичну демонстрацію», — додав чиновник.

Попри потужний спротив Москви, оформлення історичного рішення про надання автокефалії українській церкві незабаром буде завершено. Лють і шал, які відчуває Росія, спостерігаючи, як невпинно зменшується шагренева шкіра її впливу в Україні, цілком зрозумілі. Адже із втратою свого статусу в нашій країні вона втратить чималу частку своїх парафій і майна. За кількістю парафій УПЦ МП перевищує УПЦ КП, їх налічується відповідно 11 393 і 5114. При цьому УПЦ КП має у своєму віданні 60 монастирів, а УПЦ МП — 219.

Але цікаво, що в самій РФ Російська православна церква має 499 монастирів, а загалом у всіх країнах, де є парафіяни Московського патріархату, — 871. Тобто за допомогою нескладних математичних підрахунків і врахування масштабів території Росії й України неважко зрозуміти, що українські парафіяни УПЦ МП становлять дуже вагомий елемент у створенні образу «великої і впливової» російської православної церкви, яка є невід’ємною частиною кремлівської концепції про «рускій мір», котрий треба захищати по всьому світу. Тож Москві є що втрачати, і варто очікувати, що в цій боротьбі вона йтиме до кінця, вдаючись при цьому до методів, далеких від заповідей Божих.