Зранку, відкриваючи пленарне засідання Верховної Ради, її Голова, в.о. Президента Олександр Турчинов заявив, що найближчим часом ситуація у східних регіонах нормалізується. А в розпочатій у неділю провокації проти нашої країни, заздалегідь спланованій та скоординованій, він звинуватив спецслужби Росії.

Уже повністю звільнено від злочинців будівлі СБУ в Донецьку та обласної адміністрації у Харкові, а найближчим часом буде звільнено будівлі Донецької обладміністрації та СБУ у Луганську. Окрім цього, локалізовано спроби сепаратистів розпочати провокації у Дніпропетровській і Миколаївській областях. За гідне й професійне виконання обов’язків Олександр Турчинов подякував представникам силових структур.

Завершення першого етапу антитерористичної операції (у Харкові) підтвердив того самого дня в.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. Докази, що безлади, зокрема в цьому місті, проплатила й інспірувала група «Путіна—Януковича», він має на руках, одначе оприлюднювати не квапиться.

В неділю близько 11 ранку будівлю Харківської обласної державної адміністрації аж до ночі блокували «агресори». Величезне приміщення взагалі могло геть згоріти. Вранці спецпідрозділи МВС розпочали антитерористичну операцію.

Перекриті центр міста й метро допомогли за 18 хвилин «ювелірно» — без жодного пострілу — звільнити ОДА від радикалів. Картина ж дня така: 70 затриманих, у яких вилучено зброю, лежали долілиць на асфальті (із опитаних 64 «бойовиків» — усі задокументовані українці). Цікаво, що серед «повалених» для столичної влади деякі обличчя виявилися несподіванкою, однак їхні імена Арсен Аваков пообіцяв назвати пізніше. Обмежився лишень викриттям лідера «Українського східного блоку» Єгора Логінова. Перебіг першого антитерористичного етапу окреслив для МВС наступне завдання: істотно замінити особовий склад харківської міліції. Арсен Аваков визнав, що за три останні дні значна її частина не стільки служила Батьківщині, скільки саботувала захист.

Нині Харківську ОДА контролює МВС. Ситуація стабільна. На безболісний результат розраховує міністр у Луганській і Донецькій областях. В останній, до речі, і без міліціонерів екстремістські проросійські настрої менш ніж за добу повернули в проукраїнське русло. За результатом Народних зборів Донеччини, проведених Комітетом патріотичних сил Донбасу, представники 66 громад адміністративно-територіальних одиниць регіону спільно відмовилися від створення Донецької республіки, заборонили проводити на своїй території референдуми, допоки не з’явиться правова база, та визнали незаконними заяви про відокремлення Донбасу.

Затриманим інкримінуватимуть масові заворушення, захоплення й підпалення державних будівель, напади на правоохоронців, завдання їм поранень, ще й захоплення та розгром харківської телекомпанії АТН.

Сепаратистів закликав скласти зброю і в.о. Глави АП Сергій Пашинський. Він повідомив, що влада не проти мирного беззбройного протесту. Однак щодо терористів спецпідрозділи застосовуватимуть зброю, як це заведено в усьому світі... За умови, якщо сепаратисти не складуть і не здадуть свою зброю.

Сепаратизм загрожує здоров’ю

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (щодо відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України). За документ проголосував 231 народний депутат.

Закон вносить зміни до санкцій статей 110, 111, 113, 114 та 279 Кримінального кодексу в частині збільшення термінів позбавлення волі. Так, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України каратиметься ув’язненням від 3 до 5 років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, «потягнуть» на строк від 5 до 10 років. Якщо ці дії призведуть до загибелі людей або інших тяжких наслідків, передбачено покарання на строк від 10 до 15 років або довічним ув’язненням. Державну зраду каратимуть позбавленням волі на строк від 12 до 15 років, диверсію та шпигунство — на строк від 10 до 15 років, повідомляє РБК-Україна.

Також закон доповнює Кримінальний кодекс новою статтею 114-1, що встановлює відповідальність за перешкоджання в особливий період законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. За це позбавлятимуть волі на строк від 5 до 8 років. Те саме стосується й захоплення вокзалу, аеродрому, порту, станції або іншого транспортного підприємства, установи або організації. За ті самі діяння, які призведуть до загибелі людей або інших тяжких наслідків, учасники отримають від 8 до 15 років.