Вишиваний рушник… Атрибут народного побуту, весільної та святкової обрядовості, традиційна окраса селянського житла. У всьому декоративно-прикладному мистецтві немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень.

Українські рушники — це справжні витвори мистецтва, безцінні скарби прикладної творчості, які лишилися нам у спадок, це жива пам’ять про традиції предків. Їхні орнаменти зберігають символи-обереги, магічні знаки, вузлики-амулети. Майстрині, які  вишивали ці полотна, передали нам свої таємниці, надії, душу.

Отож дуже важливо зберегти пам’ять, історію, традиції українських вишивальниць. Саме з цією метою у Черкаському обласному краєзнавчому музеї вирішили створити каталог з електронним додатком «Рушники Шевченкового краю». Працівники музею вже зібрали понад півтори тисячі рушників з усієї області. До цього проекту, крім музейників, долучилися відомі черкаські майстри, а також пересічні черкащани. Пошукова робота, часом невдячна й рутинна, триває. Тим цінніші знахідки, що їх приносять до музею.

Величезну кількість рушників зібрали саме завдяки музейним працівникам, які дарують вишивки своїх рідних, друзів, знайомих. Директор музею Алла Кушнір однією з перших  взяла участь в акції. Всіляко пропагувала її, сама принесла рушники, вишиті її мамою. Ця акція набула розголосу. Нині люди з різних районів передають матеріали разом із фотографіями й описами до них. Музейники прагнуть, щоб  майбутній каталог  був не лише ілюстрований гарними світлинами, а й доповнений науковими коментарями, над чим вони нині наполегливо працюють.

Однак з’ясувалося, що в деяких районах не  тільки не зберегли зразки вишивок, а навіть немає майстрів, які б змогли вигаптувати рушник на домотканому полотні. Не скрізь літні майстри-вишивальниці встигли передали молоді свої навички. Подекуди ветерани вже відійшли, а молодь не завжди цікавиться таким мистецтвом. Приміром, у  Чорнобаївському районі віднайшли приблизно 500 експонатів,  тоді як у Лисянському — тільки чотири, Смілянському — сім.  Мало поки що й зразків із Монастирищенського району. Наукові працівники фотографують кожен експонат, систематизують і вносять відомості до каталога.

Щодня до музею приносять  вишивки різних періодів. Старший науковий працівник відділу археології Тамара Кургіна-Коваленко (на знімку) потішила цінним експонатом — оригінальним весільним рушником 20—30-х років ХХ століття, виготовленим із  домотканого конопляного полотна. Зображених на ньому пару бджіл та вітряки  побачиш на вишивках нечасто. А поряд  іще один весільний рушник, який жінка в роки Голодомору виміняла на хліб. Можливо, ціною свого життя людина купила рушник для обряду, бо без цього весільна церемонія не могла обійтися…

На такий рушник стати — навіки щастя мати. Фото з сайту novadoba.com.ua

Усі рушники та інші вишивки містять величезну кількість інформації про область, район, окремий населений пункт. Тому музейники закликають людей не викидати їх і дякують за збереження історії для нащадків. 

Відома на Черкащині мисткиня і науковець Олександра Теліженко, яка сама створила багато шедеврів народного мистецтва, збагативши традиційний рушник неповторним авторським стилем, високо оцінює таку роботу науковців. Вочевидь, у майбутньому каталозі знайдуть місце й для сучасних творців високого мистецтва вишивання. Отож неперервність народної традиції буде збережено.