Основною метою робочої поїздки Президента Петра Порошенка до Донецької області стала участь в урочистій церемонії складання присяги працівниками управління патрульної поліції в містах Краматорськ і Слов’янськ, а також відкриття нової загальноосвітньої школи санаторно-оздоровчого центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто» у Святогірську.

Цей навчальний заклад глава держави назвав найважливішою школою для України. Він розповів учням і педагогічному колективу цього навчального закладу, що вже обговорив питання будівництва 21-ї опорної школи з головою Донецької військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським. Будівництво загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів на 440 місць санаторно-оздоровчого центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто» було розпочато у 2001 році. Станом на 1 травня 2016-го всі роботи виконано в повному обсязі, зокрема відновлено пошкоджені елементи фасаду, внутрішнього оздоблення та енергопостачання, відкориговано проектну документацію. Санаторно-оздоровчий центр соціальної реабілітації «Смарагдове місто» засновано у 1995 році. Мета його діяльності — комплексна медична, психологічна, соціально-педагогічна реабілітація дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, представників інших пільгових категорій Донецької області. Оздоровлення дітей у центрі здійснюється без відриву від навчання.

Нові поліцейські — символ мирного життя. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Під час виступу на урочистій церемонії складання присяги працівниками управління патрульної поліції у містах Краматорськ і Слов’янськ (захід відбувся на площі перед будівлею Краматорської міської ради) Президент наголосив, що влада робитиме все можливе, щоб мирним шляхом відновити український прапор і український суверенітет над окупованими територіями. Він підкреслив, що, попри заяви так званої п’ятої колони, мінські угоди діють і дають результат. Збройні сили, українська дипломатія, волонтери, добровольці, всі й кожен спільно докладають максимум зусиль для встановлення миру. Крім цього, Петро Порошенко зазначив, що нині триває підготовка до відновлення політичних процесів, однак вони можуть відбутися лише за повного виконання всіх домовленостей: коли на лінії зіткнення стоятимуть міжнародні моніторингові озброєні місії ОБСЄ для забезпечення стовідсоткового режиму припинення вогню, коли відведена важка техніка перебуватиме під охороною цієї місії, коли контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону спочатку буде передано до поліцейської місії ОБСЄ, а на другому етапі — до українських прикордонників.

Нині триває робота з формування спеціального фонду, кошти якого спрямовуватимуть на відновлення Донбасу. «Я провів нараду з формування значних коштів і з державного бюджету, і донорської допомоги наших країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій. 500 мільйонів від Німеччини, 200 мільйонів — з Європейського банку реконструкції та розвитку, 200 мільйонів — від Європейського інвестиційного банку, значні кошти — від країн «Великої сімки», ООН», — означив стан справ Петро Порошенко.

Уже сформовано й пооб’єктний перелік напрямів використання донорської допомоги, відновлення зруйнованого війною житлового фонду.

«Весь Донбас, уся Україна і весь світ повинні бачити першочерговим пріоритетом всієї державної влади відновлення Донбасу. Всі бачать різницю ставлення до людей тут і там, всі бачать, як ми відновлюватимемо і вже відновлюємо нормальне життя людей, і до чого призвела так звана «русская вєсна або русскій мір», — продовжив виступ глава держави.

Прикладом поступового відновлення визволених територій він назвав відбудову житлових будинків у Миколаївці Донецької області, відкриття школи у Святогірську. На переконання Президента, символом відновлення мирного життя стала і робота нової патрульної поліції у Краматорську та Слов’янську.

Працівників управління патрульної поліції у Краматорську та Слов’янську названо новим обличчям України та нового покоління українців. За словами Петра Порошенка, старт роботи поліції в цих містах дуже символічний і має велике значення, адже місія поліцейських на Донбасі полягає не лише у захисті правопорядку — своєю службою вони мають продемонструвати кардинальну різницю життя на визволених територіях від життя на окупованих.

А йдеться про 194 патрульних поліцейських, які пройшли жорсткий відбір. 80% із них мають вищу освіту.

Як цитує слова глави держави департамент прес-служби АП, дві третини звернень громадян до влади стосувалися прохання сформувати новий підрозділ патрульної поліції й занепокоєння погіршенням криміногенної ситуації в регіоні. Саме тому ухвалено рішення створити управління патрульної поліції у Слов’янську і Краматорську. Анкети кандидатів приймали з 26 вересня по 19 жовтня 2015 року. Навчання тривало три місяці на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. У Краматорську та Слов’янську щодня вулиці патрулюватимуть 28 автопатрулів. Наряди працюватимуть у дві зміни на добу.