Яка прекрасна пора року весна! У травні яскравими фарбами, квітковим розмаїттям вкривається земля. Над врунистими ланами з ранку до вечора лунає дзвінкий переспів жайворонків, а в гаях і садах не вгавають солов’їні концерти. Нічна прохолода, росяні світанки, теплий південний вітерець, короткочасний грибний дощик — усе це ознаки того, що «травень літо в гості кличе». У хліборобів активна пора весняно-польових робіт. Великодній тиждень — це Богом даний перепочинок перед початком нового трудового сезону. Нехай святковий благовіст разом із бурхливим пробудженням природи наповнить вашу душу гарним настроєм, добрими помислами, вірою, надією та любов’ю.

Донедавна в нашій незалежній державі велелюдно відзначали дні міжнародної  солідарності трудящих і День Перемоги. Другий рік поспіль ці свята затьмарені російською агресією. Учасники Другої світової війни відзначають «свято зі сльозами на очах» зовсім іншими сльозами: вони оплакують втрату онуків і правнуків, які віддали життя, захищаючи рідну землю від ворожої навали північного сусіда. Світова спільнота намагається привести до тями новоявленого путлера дипломатичними умовляннями і засобами економічних санк цій. Наростає хвиля протестів проти загарбницької політики Кремля і в самій Росії. Ми вистоїмо, ми переможемо в цій неоголошеній війні, а спогадом про неї в  українському календарі буде  ще одна дата — День Перемоги над російським сепаратизмом і шовінізмом.

Природа, земля і все суще на ній прагнуть благодаті для паростків нового життя під мирним небом і ласкавим сонцем. Останній місяць весни вважають визначальним для прогнозів на майбутнє літо. Старі люди і народні синоптики здавна звертають увагу на стан погоди в такі дні релігійних свят: Луки (5), Юрія Весняного (6), Миколи Літнього (22), Мокія (24).

На Поділлі в пору мого далекого дитинства день Луки (за дайбозьким віруванням — Леля і Лади) відзначали як молодіжне обрядове свято. Хлопці й дівчата збиралися на луці біля річки. Під троїсті музики водили хороводи, співали «Подоляночку», грали у квача, шуліку. З польових квітів дівчата плели віночки. Обравши поміж себе Ладу — символ весни, складали їх біля її ніг і збиралися неподалік у гурт. Лада оберемком кидала віночки над гуртом. Хто зловив на льоту — на щасливу долю і майбутнє.

«На Луки сій моркву й буряки» — каже народне прислів’я. Господині знають: усе, що цього дня висіють на грядках, добре зійде і вродить. Хороша прикмета на врожай городини, якщо на Луки пройде дощ.

Юрій Весняний оберігає поля і врожаї від стихійного лиха. Святий — охоронець пастухів, вершників, вояків. На Юрія слід завершити оранку землі для посіву яровини. Вважають, що Юрій чарівним ключем відмикає землю і випускає на волю росу, від якої буяють трави. За давнім звичаєм, до Юрія не можна розпочинати випас домашньої худоби. А врочистий обряд проводів вівчарів з отарами на літні пасовища й досі проводять цього дня в західних областях України. Зібрана на Юрія роса має цілющі властивості. Вранці пройдіться по росяній травичці босоніж, умийте цілющою вологою обличчя й убезпечите себе від семи недугів. Так стверджує народна мудрість.

Якщо на Юрія приморозить, буде врожай проса, вівса та гречки. Почуєте зозулю — літо буде засушливе, неврожайне.

У народі кажуть: «Прийшов Миколай — коней випасай», «До Миколи Літнього не сій гречки і не стрижи овечки». Не поспішайте висівати баштанні культури, ще можливі  ранкові заморозки. Дощ на Миколи зайвим не буває — він хліба піднімає. «На Миколи дощовито — влітку гарно вродить жито», каже народна мудрість.

Мокій — цар граду і грому. Градобій завше був для хліборобів великим лихом. Щоб задобрити Мокія, цього дня краще в полі не працювати. Можна лише прополоти і полити присадибні грядки. Якщо на Мокія схід сонця багряний, літо буде з грозами і пожежами; якщо пройде дощ, то весь наступний місяць дощитиме. Який Мокій — таке й літо. Сподіватимемося, що в природи не буде поганої погоди. Бо будь-яка погода — Божа благодать. 

НАШ КАЛЕНДАР 

1 травня — Великдень

1-2 травня —Дні міжнародної солідарності трудящих

3 травня — Всесвітній день свободи преси

5 травня — Міжнародний день акушерства

7 травня — Всесвітній день птахів, що мігрують

8 травня — День  матері; Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8-9 травня — Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

9 травня — День Перемоги

15 травня — Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва; Міжнародний день сім’ї;  День пам’яті жертв політичних репресій

17 травня — Всесвітній день телекомунікації та інформаційного суспільства

18 травня — День боротьби за права кримськотатарського народу; День пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу; Міжнародний день музеїв

19 травня — День банківських працівників

21 травня — День науки; День Європи; Всесвітній день культурного різноманіття задля співробітництва  та розвитку

22 травня — День Весак (свято буддистів, визнане Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 р.); День перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева;  Міжнародний день біологічного різноманіття

24 травня — День слов’янської писемності і культури

25 травня — День Африки

25-31 травня — Тиждень солідарності з народами несамо врядних територій

28 травня — День прикордонника; День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

29 травня — День хіміка; Міжнародний день миротворців ООН

31 травня — Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»