Враження і відгуки про перший півфінал цьогорічного Євробачення настільки різні, що сповна виправдовують головне гасло про пошану до розмаїття. Та в одному й оптимісти, і скептики майже одностайні: виступ наступного переможця пісенного шоу, яке вшістдесятдруге об’єднує Європу і працює на імідж України, ще попереду. Можливо, побачимо тріумфатора ще сьогодні — у другому півфіналі, а може й у суботу. Як відомо, представники країн «Великої П’ятірки»: Франції, Великої Британії, Німеччини, Іспанії та Італії напряму потрапляють до фіналу. Так само 13 травня заспіває на правах господаря український гурт О’Торвальд. Утім, прогнозування річ невдячна. Та й букмекери, буває, помиляються…

У вівторок після оголошення результатів представники Молдови, Азербайджану, Греції, Швеції, Португалії, Польщі, Вірменії, Австралії, Кіпру та Бельгії дали прес-конференцію у статусі фіналістів Євробачення-2017. Вони щиро подякували фанам за підтримку, розповіли про емоції та хвилювання під час конкурсу та про плани щодо фіналу.

Молдовське весілля зачепило і журі, і глядачів. Фото УНІАН

До слова, фіналістів визначали за сумою балів від членів національного журі держав та голосування публіки. Першим отримав схвалення гурт Sunstroke Project з Молдови. Хлопці обіцяли справжнє весілля на сцені — і свою обіцянку виконали. Після запальної «Hey Mamma» серця всіх мам, наречених і дівчат, які мріють отримати пропозицію від коханого, забилися частіше.

Журналісти запитали представників молдовського гурту: чи зателефонували вже хлопці своїм мамам після проходження до фіналу? На що вони зазначили, що обов’язково спробують це зробити. І навіть якщо вас не запалило молдовське весілля, не забувайте дзвонити мамі.

Самобутній Сальвадор Собрал із Португалії наголосив: відчуття від потрапляння до фіналу Євробачення-2017 — чудові. «Люди зрозуміли пісню, хоч тексту вони не розуміли, але це доводить, що музика — міжнародна мова. Коли я співаю від серця, коли це не пластикове — люди відчують це», — наголосив хлопець. До речі, співак один із небагатьох на цьогорічному конкурсі виконував пісню рідною мовою. Його композиція має назву Amar Pelos Dois, що в перекладі означає: «Кохання вистачить на двох».

При цьому важливою темою, котру висвітлив представник Португалії на прес-конференції, стали права біженців. Сальвадор прийшов до журналістів у тематичному світшоті та зірвав оплески своєю промовою-поясненням такого кроку. До слова, влучно відповідати на запитання того вечора вдавалося не всім. А один із фаворитів букмекерів швед Робін Бенгтссон на доволі провокативне: хто, на його думку, переможе — Швеція чи Італія (на котру також «ставлять») зауважив: «Гадаю, є багато гідних пісень не лише від конкурсанта з Італії. Наразі я насолоджуюся цим шляхом і хочу побачити, як далеко зайду».

Насамкінець, виконавці шляхом жеребкування обрали, у якій із частин фіналу виступлять. Так, Молдова, Азербайджан, Португалія, Польща та Вірменія представлять конкурсні композиції у першій частині, а Греція, Швеція, Австралія, Кіпр та Бельгія — у другій. Сьогодні другий півфінал Євробачення-2017 визначить ще десятьох фіналістів, які доєднаються до шістнадцяти відомих. І тоді з упевненістю можна буде сказати: серед цих двадцяти шести таки буде переможець.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»