На січневій сесії ПАРЄ, яка відкрилася вчора у Страсбурзі, депутати обговорять проблеми мігрантів, політичну ситуацію в Польщі, в Нагірному Карабасі та кричущі факти порушення прав людини в Азербайджані та Росії.  Єдині дебати, у яких опосередковано йдеться про інтереси України, — обговорення доповіді про введення санкцій проти депутатів ПАРЄ. У тексті проаналізовано дії тих членів делегацій Франції та Німеччини, які торік відвідали територію окупованого Криму та Донбасу.

Проте українська делегація вирішила нагадати асамблеї про Україну великою програмою заходів, які відбудуться в її межах у Страсбурзі. Можна з упевненістю стверджувати, що ще ніколи  українські депутати за сприяння і підтримки колег з інших національних делегацій  не розвивали такої активності на полях сесії ПАРЄ.

Учора з ініціативи нідерландського депутата Пітера Омціга  пройшли слухання «Українсько-російські відносини у світлі конфлікту на сході України: політичні в’язні та мінські угоди», а також обговорення проекту доповіді латвійського депутата Неллі Кляйнберг, присвяченої проблемам людей, які побували у полоні під час збройного конфлікту на Донбасі. Для участі в цьому заході до Страсбурга прибула група українських військовослужбовців, які пережили жахи ув’язнення і готові розповісти про це учасникам ПАРЄ. 

Крім того, з ініціативи української делегації й за участю лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва пройде прес-конференція «Іноземний тероризм в Україні: злочини, жертви, відповідальність»,  а також слухання «Право на свободу та безпеку на сході України», на яку запрошено українських правозахисників.

Першого дня сесії було обрано нового президента ПАРЄ. Ним став 64-річний іспанець голова політичної фракції Європейської народної партії в ПАРЄ Педро Аграмунт. У першій промові на посаді глави асамблеї він заявив, що, почавши війну в Грузії, анексувавши Крим і підтримуючи сепаратистів на Донбасі, Росія руйнує засади європейської безпеки. Ситуація в Україні, за його словами, викликає занепокоєння Ради Європи, бо території, які перебувають поза контролем української влади, стали тим майданчиком, де порушують права людини. Він переконаний, що Росія має зробити все, від неї залежне, щоб повернути ці території під контроль Києва. «А Президент України повинен бути готовим до діалогу зі сходом країни», — наголосив новообраний президент ПАРЄ, пояснивши, що українська влада має надати економічну підтримку регіонам, які страждають від збройного конфлікту.

За словами Педро Аграмунта, Росія повинна відігравати важливу роль у врегулюванні ситуації в Україні й  при цьому «виявляти повагу» до європейських цінностей. «А ми повинні бути готовими підтримувати діалог із Росією», — наголосив президент ПАРЄ.

Києву варто очікувати, що, попри свої заяви на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, новий глава ПАРЄ буде жорстко критикувати українську владу за зволікання з реформами судової системи та виборчого законодавства у країні.

Щодо Росії, то  вона напряму пов’язує поновлення свого діалогу з асамблеєю зі зміною керівництва ПАРЄ, про що неодноразово заявляв голова російської делегації Олексій Пушков. Проте його розрахунок може виявитися хибним. Педро Аграмунт, як видно з його промови, справді активно  виступатиме за поновлення діалогу ПАРЄ з Росією, проте чітко дотримуватиметься офіційної позиції Ради Європи щодо незаконних дій Росії у Криму та на сході України. Крім того, принципове для Росії питання повного поновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ все-таки вирішуватиме не її президент, а депутати із 46 країн-членів РЄ шляхом голосування.

ПРЯМА МОВА

Президент ПАРЄ
Педро АГРАМУНТ:

— Ситуація в Україні продовжує викликати занепокоєння, продовжує залишатися вибухонебезпечною. Території, контрольовані сепаратистами, залишаються місцем, де відбуваються масові порушення прав людини. 

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»,
Страсбург