Ніде правди діти: на Волині існує проблема залучення добровольців на службу в Збройних силах України. З-поміж ключових пересторог — чинник 14-ї бригади, бійці якої тривалий час перебувають на сході, відлуння ситуації з її попередницею 51-ю бригадою, що зазнала значних бойових втрат протягом 2014—2015 років.

Окрему роль відіграє сусідство з Польщею та Білоруссю, на територіях яких частина волинян має непогані заробітки. Плюс бурштинові копанки нашої області та Рівненщини зі швидкими та легкими кримінальними грішми, до яких краяни ой які ласі. Тож ситуація, м’яко кажучи, непроста.

«Премія»  для родини

І завдання щодо залучення громадян на військову службу за контрактом на Волині намагаються вирішувати спільно службовці комісаріатів області та виконавчої влади, щотижнево порушуючи проблему на рівні ради оборони краю. Найперше, що зробили, — зорганізували все так, щоб волиняни, які виявили бажання підписати контракт, не витрачали власні кошти на необхідні для цього довідки-сертифікати (наприклад, щодо перебування на обліках у психо- чи наркодиспансерах або щодо відсутності судимостей), дорогі  біохімічні аналізи крові на трансмісивні інфекції (СНІД/ВІЛ, гепатит). У цільовій програмі обласної адміністрації закладено гроші на оплату послуг перевезення кандидатів з обласного збірного пункту до навчальних центрів Збройних сил.

А ще Волинь вдалася до новаторства, якого немає у жодному іншому регіоні України. Тут влада, за підтримки голови обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, організувала роботу щодо виплат тим, хто підписав контракт у навчальному центрі, йдучи на службу з цивільного життя.

Відбувається це через внесення змін у місцеві бюджети. Нині до ініціативи доєдналися 14 міст та районів області. І сім’ям контрактників ЗСУ, що підписали документи з 1 січня 2016-го, відповідно до витягів з наказів командирів навчальних центрів, виплачується як премія «матеріальна допомога» у сумі 5 тисяч гривень.

— На Горохівщині, яка першою впровадила ініціативу, додали ще й свого. Тож тут контрактник отримає 10 тисяч гривень: п’ять — із бюджету району і п’ять — із бюджету сільських чи селищних рад, де він живе, — розповідає начальник відділу комплектування та призову — заступник військового комісара Волині підполковник Андрій Кузьма і додає, що це передовий досвід, який завдяки підтримці місцевих депутатів є унікальним в Україні.

Луцька міська рада, ухвалюючи рішення щодо виплати матеріальної допомоги, подбала і про тих, хто без додаткового фінансового заохочення вже рік стоїть на сторожі нашого спокою.

— За пропозицією міського голови Миколи Романюка у проект рішення внесли зміни, і кошти також надійдуть усім громадянам, що служать за контрактом із 1 січня 2015 року. Нині чекаємо інформацію від військкомату про всіх прописаних у Луцьку контрактників й одразу ж перерахуємо кошти їм на картки, — пояснює заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв.

Ще у п’яти районах готові ухвалити такі рішення на найближчих сесіях місцевих рад.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик зазначив, що залучення на контрактну службу — серед пріоритетів у його роботі.

— Переконаний, це не таке значне фінансове навантаження, яке не здатні виконати міські та районні бюджети, — наголосив він. — Ці гроші насамперед — допомога сім’ям тих, хто стає контрактником, а значить, підтримка сімей найкращих синів Волині.

Позитивна динаміка

У військкоматі уточнюють, що така ініціатива дає певні результати, і Волинська область цьогоріч уже показує позитивну динаміку. Бо у першому кварталі 2016 року з відібраних військовими комісаріатами області кандидатів підписали контракти 271 чоловік, тоді як за увесь 2015-й до військових частин спрямували 241 кандидата. А в попередні роки їх було ще менше.

Однак якщо зважати на чітко визначені завдання, то цифра не надто вражає. Кількість волинян, які за покликом серця обирають шлях захисту Вітчизни у важкий для неї час, на жаль, порівняно з іншими регіонами є однією з найнижчих. Державне завдання щодо укомплектування військових частин контрактниками виконано на Волині трохи більше ніж на 50 відсотків. Хоч в області сподіваються, що лід скресає і гарна ініціатива ще дасть свої плоди.

Крім цього, є сподівання, що наша область з честю виконає завдання щодо призову на строкову військову службу, яке для Волині становить 504 чоловіки. Адже таких військовослужбовців до участі в проведенні АТО не залучають, вони служать лише в пунктах постійної дислокації військових частин за межами Донецької і Луганської областей.

Андрій Кузьма сподівається, що молоде покоління, яке народилось у незалежній Україні, покаже патріотичний приклад для старшого. З давніх часів чоловік, який не служив в армії, в суспільстві не мав поваги. А нині й поготів. Якщо державі важко, а ти зобов’язаний, та не підставив своє плече — ти  шеляга не вартий, чоловіче.