Володимир Машков, 
актор

Російський актор Володимир Машков вважає Одесу своїм рідним містом, тож саме тут відбулася українська презентація фільму "Край", у якому він зіграв головну роль. Одесити також виказують акторові свою прихильність, особливо після ролі Давида Гоцмана у серіалі "Ліквідація".

Під час зустрічі з одеськими журналістами кореспондентові "УК" вдалося поставити і свої запитання.

- Як відомо, зріднитися з Приморською Перлиною вам допомогли зйомки в серіалі "Ліквідація"...

- Упродовж року, поки ми знімали фільм "Ліквідація", я постійно жив в Одесі. Моїм завданням було розчинитися в цьому місті, щоб особливо не відрізнятися від його мешканців. І ось стався такий випадок - у костюмера поцупили праску. Тож я, як був у сценічному костюмі, так і пішов прогулятися. Аж дивлюся - чолов'яга йде, похитуючись. І прямо - до нашого вагончика, за мить - тягне звідти прасувальну дошку. Я йому: "Ти що робиш, мужик?". Він пояснив, що вже взяв там праску, а от ще й дошку надибав. Він практично запропонував, аби я допоміг йому її віднести. Цієї миті стало зрозуміло, що тут я свій.

- У "Ліквідації" ви зіграли підполковника міліції. Пам'ятник одеським міліціонерам повоєнних років, що з'явився біля обласного управління МВС позаторік, невдовзі після прем'єри серіалу одесити охрестили "пам'ятником Гоцману". Цей персонаж став їм близьким. А вам?

- До речі, Гоцман не викликає негативних емоцій і в тієї публіки, що перебуває по інший бік закону. Мені доводилося грати і тих, і тих. Тож на загал важко відповісти, яка роль ближча - підполковника Гоцмана чи злодія Толяна із фільму "Злодій". Я не прокурор. Акторська професія більш адвокатська. І в цьому сенсі я маю збагнути, чому людина поводиться саме так. Це різні люди, і в них різна мета в житті, їхнє буття - різне. Якщо говорити про Гоцмана, то я думав - як це і собі стати кращим. Чи ось зараз Ігнат у "Краї": а чи зміг би я пройти такий шлях? Але якщо казати про занурення в образ, то це для актора річ обов'язкова. На зйомках "Краю" я 12-кілограмовий молоток не випускав із рук ні на хвилину, адже по людині видно - працює вона фізично чи розумово, чи взагалі не працює. Це такі дуже тонкі сигнали, що їх подає тіло.

- Чи вірите ви у фатальний вплив ролі на долю актора?

- Ми надто рідко стикаємося з легкими історіями - зазвичай це трагедії, боротьба з чимось. Кіно досліджує гострі моменти в житті людини, які можуть її проявити. Але є роль, котра перевищує мою здатність до переживання. Це -Володимир Висоцький. Для мене Володимир Семенович - це Бог. Зіграти Бога - не можна. Для мене як для артиста ця роль є несумісною із життям.

- Ви пробували себе й у режисурі. Можливо, хотіли б підкорити й інші професії?..

- Нічого іншого пробувати й не хочеться. Професія актора займає практично все єство. В режисурі я виступав більше як аматор, коли хотілося просто поділитися часткою своєю душі. Так з'явився фільм "Сирота казанська", який я присвятив усім мамам, і стрічка "Тато", яку присвятив усім татам. Та поки що хочеться бути просто артистом і далі працювати з цікавими режисерами.


- Режисер Олексій Учитель про роботу Володимира Машкова у стрічці "Край":

"Я в своєму житті не зустрічав такого ставлення до справи. Цілий рік він ходив у солдатській гімнастерці, не відволікався на жодні інші виступи чи зйомки. Неможливо було провести грань - де його герой, а де він сам. Все робилося на межі фанатизму і дало свій плід - більш цікавого результату в кіно я давно не бачив".

ДOСЬЄ "УК"

Володимир МАШКОВ. Народився 1963 р. у місті Тула, в сім'ї акторів лялькового театру. У кіно дебютував 1989 р. у стрічці Анатолія Матешка "Зелений вогонь кози". Популярним став після фільму "Ліміта" Дениса Євстигнєєва. Зараз у кінодоробку актора понад 30 ролей, найпомітніші з-поміж яких - роль злодія Толяна у фільмі "Злодій", Парфена Рогожина у новій екранізації "Ідіота", головні ролі у стрічці "Олігарх" та серіалі "Ліквідація". Знявся в кількох зарубіжних фільмах. В 2001 р. уклав контракт на роботу в найвідомішій у світі кінокомпанії "Голлівуд". Цьогоріч удостоєний звання народного артиста Росії.