План дій зі стабілізації фінансової та банківської системи країни, збереження помірного рівня інфляції та запровадження реального інфляційного таргетування, валютно-курсова стабільність, базові параметри Державного бюджету на 2016 рік, нова монетарна політика на 2015—2016 роки — на всі ці питання шукали відповіді під час засідання Ради фінансової стабільності Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Національного банку Валерія Гонтарева та міністр фінансів Наталія Яресько.

Щоправда, про тактичні напрацювання представники ЗМІ не почули. У відкритій частині заходу глава уряду лише побіжно означив позицію керівників фінансового сектору країни.

Виклики дисциплінують

Попри те, що Державний бюджет має в розпорядженні необхідні ресурси для виконання внутрішніх зобов’язань та фінансування витрат на оборону й підвищення соціальних стандартів (цього вдалося досягти завдяки накопиченим 45 мільярдам гривень на Єдиному казначейському рахунку — це без урахування іноземної валюти), слід враховувати зовнішні виклики, які «надходять» з країн Азії та СНД. «У світі дуже динамічно змінюється ситуація. Багато що залежить від того, як розвиватимуться глобальні тенденції в економіці. Виклики, які з’явилися у Китаї, Індії, Казахстані, Росії, Білорусі та інших країнах, впливають на Україну, оскільки вона є частиною глобальної світової економіки. Тому нам треба оцінити всі ймовірні ризики і знайти відповіді на ці ризики, щоб бути до них готовими», — наголосив Арсеній Яценюк.

У контексті теми реструктуризації частини українського боргу комітетом кредиторів він укотре попросив Росію самотужки визначати подальшу долю кредиту, «надану Януковичу за непідписання Угоди про асоціацію з ЄС».

«Ми визначилися, що цей борг повинен бути реструктуризований. Ми запропонували умови. Інших умов, а тим більше кращих умов, для російського боргу не буде», — наголосив Прем’єр.

Уже потім він попросив усі гілки влади об’єднатися для ухвалення законів, потрібних для фінансової стабілізації та виконання зобов’язань перед кредиторами. «Ми очікуємо приїзду місії МВФ для третього перегляду програми співпраці з цією структурою. Неприпустимо, коли в країні проводять реформи, а лише третина законів, необхідних для їх проведення, голосуються в парламенті». Кілька пакетів таких законів парламент має розглянути вже наступного пленарного тижня.

Прем’єр наголосив, що завдяки спільним заходам уряду і НБУ фінансовий сектор стабільний. Так, наприклад, результат роботи в банківському секторі дасть змогу профінансувати 100 мільярдів гривень на національну безпеку і оборону. «Кошти на Єдиному казначейському рахунку стали для нас «подушкою». Її буде використано для закриття державного оборонного замовлення і фінансування всіх видатків з національної безпеки і оборони та для виплат підвищених зарплат і пенсій», — додав він.

Єднання як умова прогресу

Про те, що дохідну частину загального фонду державного бюджету за підсумками восьми місяців цього року перевиконано на 24,6 мільярда гривень, розповіла міністр фінансів Наталія Яресько. За її словами, це результат децентралізації і застосування нової податкової політики.

А голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що очолювана нею структура за 4 роки планує наростити міжнародні резерви України більш як у 2,5 раза. «Рівень наших міжнародних резервів вже досяг 12,6 мільярда доларів. Ми маємо дуже амбітні плани на кінець цього року: повинні досягти 18 мільярдів доларів. А за чотири роки хочемо досягти рівня 34 мільярдів доларів, чого ніколи не було в нашій країні», — наголосила вона.

Досить лаконічно підбив підсумки роботи Арсеній Яценюк: «Незважаючи на політичні погляди і політичні прапори, вся країна повинна бути об’єднана в необхідності ухвалення і виконання законів, мета яких — фінансово-економічна стабілізація, зростання України, створення робочих місць, нових підприємств, збільшення доходів, відповідне збільшення заробітних плат, пенсій та інших соціальних стандартів в країні». 

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»