Україна — елемент загальної ситуації в сфері безпеки, отже формат її взаємодії з НАТО можна буде конкретизувати вже після Варшавського саміту. Про це під час брифінгу для преси напередодні Варшавського саміту Північноатлантичного альянсу, який відбудеться  8—9 липня,  заявив Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін.

«Очевидно, що Україна є складовою та учасником загального процесу з безпеки в Європі. Напевно, говорити про конкретні параметри відносин, які країни НАТО хотіли б мати з Україною, можна буде вже після саміту. Але очевидно, що Україна — один із партнерів, з яким НАТО хотіло б досягти сумісності, і очікує побудови такої системи безпеки, військової дисципліни та процедур, які були б сумісними з тими, що існують у НАТО», — сказав дипломат, відповідаючи на запитання українських журналістів. Він наголосив, що Польща «окремо зацікавлена» у зміцненні співпраці НАТО з Україною.  Дипломат також зауважив, що з польської точки зору важливо підкреслити, що політику відкритих дверей як один з принципів політики НАТО буде підтверджено.

У червні українські і польські військові брали участь у спільних навчаннях під егідою НАТО — Анаконда-2016. Фото з сайту censor.net.ua

— Ми переконані, що цей принцип буде підтверджено. Не знаємо, в якому документі, однак  лідери НАТО наголошуватимуть на принципі відкритих дверей та на суверенному праві Альянсу приймати такі рішення. Тобто політика розширення — це суверенне рішення НАТО, на яке не може бути жодного впливу з-поза меж Альянсу, — наголосив Генрик Літвін. Він зауважив, що Альянс має намір розвивати відносини з партнерами на підставі різних міжнародних договорів та платформ для розширення зони стабільності та безпеки за межами НАТО.

Саміт НАТО у Варшаві, за словами пана посла, проходитиме в дусі союзницької солідарності. Окрім ключових рішень  щодо зміцнення політики стримування і оборони в контексті східного флангу, очікується, що на саміті  буде знайдено комплексну відповідь на виклики і загрози, спровоковані з півдня.

«Очікується, що на саміті у Варшаві  буде ухвалено  рішення про розміщення на східному фланзі НАТО значних багатонаціональних сил — чотирьох  батальйонів  НАТО у Польщі та країнах Балтії й створення в  нашій країні командування на рівні дивізії», — повідомив польський посол. У Варшаві  буде надано чергове підтвердження того, що  безпека союзників на сході й півдні неподільна за принципом 360 градусів, 24 години на добу, сім днів на тиждень.

«У Варшаві ми б хотіли заявити  про прогрес  у розвитку протиракетної оборони НАТО, яка слугуватиме захисту населення, територій та військових  сил європейських членів НАТО від балістичних  ракет. Колективна  протиракетна  оборона передовсім  базується на повній  готовності операційної бази протиракетної оборони Aegis у Девеселу (Румунія), радара в Туреччині й чотирьох кораблів у Роті (Іспанія). Ми хотіли б, щоб Альянс  зафіксував, що будівництво бази протиракетної оборони в Редзіково в Польщі на доброму шляху і, як очікують, буде завершено 2018 року», — поінформував польський посол. За його словами, готову базу протиракетної оборони буде передано до командування НАТО, вона забезпечить значне збільшення обороноздатності системи ПРО.

Важливе посилення стабільності за межами Альянсу шляхом співпраці, сприяння зміцненню партнерів у політичній та оборонній сферах, а також забезпечення можливості спільної діяльності. 

Щоб стабілізувати своє оточення, Альянс  пропонує допомогу партнерам у зміцненні власних структур  безпеки та оборони. На саміті буде  послано політичний сигнал про підтримку для України, наголосив польський посол. Він  нагадав, що у межах саміту відбудеться  засідання комісії Україна — НАТО на рівні глав держав і урядів. Рішення з Варшави будуть важливим кроком  на шляху подальшого зміцнення за допомогою НАТО оборонного  потенціалу України.

«Польща інвестує значні ресурси на підтримку України та її Збройних сил. Ми проводимо спільні військові навчання разом зі США, Великобританією, Канадою і Литвою, навчаємо українських солдатів у Яворові. Ми також створили багатонаціональну литовсько-польсько-українську бригаду», — перерахував спільні здобутки Генрик Літвін.

Насамкінець додамо, що результати саміту НАТО для України, зокрема й щодо збільшення допомоги Україні, значною мірою залежатимуть від української делегації,  яку очолює Президент України Петро Порошенко. А щодо думки простих співвітчизників, то, за даними  нещодавнього опитування,  понад 40% українців вважають членство в НАТО основною гарантією нацбезпеки нашої країни.