Розвиток партнерства в стосунках громадян, представників  бізнесу та працівників підрозділів Міністерства доходів і зборів України є одним з визначальних у роботі відомства. Нині воно працює за Стратегічним планом розвитку на 2013 — 2018 роки, розробленого за участю провідних міжнародних консультантів, схваленого Всесвітньою митною організацією та затвердженого відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів. Повага, довіра та допомога чесним громадянам і бізнесу, викриття тих, хто порушує законодавство, адже останні завдають неабиякої шкоди бюджетному процесу і  ускладнюють життя сумлінним платникам, — за такими принципами працюють міндоходівці.

Робота на запобігання

Один із головних напрямів — оптимізація оперативно-слідчої діяльності у галузі оподаткування, митній та бюджетній сферах. Нині, як розповів заступник начальника — начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Черкаській області Сергій Віннік, діяльність слідчо-оперативних підрозділів орієнтована на роботу з базами даних і аналітично-інформаційними системами без фактичного втручання у господарську діяльність підприємців. Аналітика та робота на запобігання податковим та митним правопорушенням стали основними пріоритетами під час реформування підрозділів, які проводять оперативно-розшукову та слідчу діяльність. Для виявлення злісних неплатників податків застосовується ризикоорієнтована система моніторингу.

— Наше завдання, — підкреслює Сергій Віннік, — створити такі умови, за яких вести бізнес поза законом просто стає невигідно. Головне правило: кожен порушник за свої діяння невідворотно повинен відповідати перед законом. Так, за 10 місяців за кримінальними провадженнями, що розслідуються слідчими Головного управління Міндоходів у Черкаській області, бюджету відшкодовано збитків на суму понад 17 мільйонів гривень.

На яких же напрямах концентрують головну увагу працівники слідчо-оперативних підрозділів? Протидія оборудкам з податком на додану вартість, опрацювання  підприємств реального сектору економіки — користувачів послуг «конвертаційних центрів», протидія розкраданню державних коштів та їхньої легалізації, а також  кримінальним правопорушенням з використанням високих інформаційних технологій.

Нинішнього року в провадженні слідчих Головного управління Міндоходів Черкаської області перебувало 331 кримінальне провадження. Двадцять одне з обвинувальним актом уже направлено до суду, ще чотири містять клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності.

Слід зазначити, що в цьому році порівняно з минулим дещо збільшилася питома вага кримінальних правопорушень категорії «тяжких» та «особливо тяжких». Завдяки оптимізації оперативно-слідчої діяльності ретельніше почали вивчати і обгрунтованість заяв щодо відшкодування податку на додану вартість. Як з’ясувалося, не дарма. Таким чином запобігли незаконному відшкодуванню близько семи мільйонів гривень.

Не відійшли, на жаль, у минуле й так звані «фіктивні» суб’єкти господарської діяльності. Завдяки тісним контактам з підприємцями нинішнього року підрозділ оперативного управління виявив вісім таких суб’єктів. Припинили й діяльність двох «конвертаційних» центрів, через які незаконно проведено понад  170 мільйонів гривень. На їхніх рахунках заблоковано 150 тисяч гривень та вилучено чимало готівки.

Багато зроблено й для виявлення злочинів у сфері державних закупівель та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Розпочато 13 кримінальних проваджень цієї категорії. Нині відшкодовують завдані державі мільйонні збитки й ті хитромудрі «інтелектуали», які використовували для незаконного збагачення новітні технології.

Черкаські податківці борються з нелегальним виробництвом спиртних напоїв. Фото з сайту az-ua.com

Фальсифікат небезпечний для життя

Під особливим контролем — ринок підакцизних творів. Як повідомив Сергій Віннік, із незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму майже три мільйони гривень, виявлено одинадцять цехів з виробництва лікеро-горілчаних виробів.

— Особливо дошкуляють підпільні виробники алкогольних напоїв, — зауважує посадовець. — Фальсифіковані ними вироби особливо небезпечні для населення, адже, як правило, виготовляються в антисанітарних умовах з грубими порушеннями технології. Приміром, останню з гуралень виявлено на території пилорами. У підприємливого «цеховика» вилучили понад 5100 літрів сировини (спирту) невідомого походження та 765 літрів готового фальсифікату.

Маємо чимало прикладів отруєння споживачів такою продукцією.

А загалом з незаконного обігу цього року вилучено товарно-матеріальні цінності на загальну суму понад 17 мільйонів гривень. Зокрема, розпочато кримінальне провадження за фактом експорту ядра волоського горіху, закупленого у населення з ухиленням від сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб, та безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством, яке займається заготівлею та переробкою брухту чорних та кольорових металів.

— Дуже важливим є правдиве, неперекручене інформування громадян і бізнесу про нашу роботу, — підкреслив начальник слідчого управління фінансових розслідувань. — Ми проводимо низку профілактичних та роз’яснювальних заходів, постійно вдосконалюємо свою роботу і посилюємо персональну відповідальність за виконання поставлених завдань.

Сергій Віннік зазначив, що нові законодавчі норми та структурні зміни у роботі Міністерства доходів і зборів України сприяли тому, що нині у справах щодо несплати податків в Україні під вартою не утримується жоден підприємець.

У відомства нині є достатньо інструментів, щоб контролювати якість послуг управління та додержання законодавства у кожному населеному пункті області. Це і сучасний моніторинговий центр з найкращими ІТ-рішеннями, і підрозділ з контролю за дотриманням професійних та етичних стандартів, і «гаряча лінія». Однак найефективнішою формою контролю є і завжди буде прямий зв’язок з тими, хто користується послугами міністерства, тобто з платниками податків та представниками громадськості. Саме вони належно оцінюють роботу структури та її ефективність.