ВИСОТА

У Донецьку відбувся міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини»

Змагання, які  вперше провели в Донецьку ще в 1990 році, закономірно називають візитівкою міста. А ще побачення кращих стрибунів із жердиною має стійку репутацію… кузні рекордів. Адже за попередні роки тут встановлено 11 світових (вони належать Сергію Бубці та Олені Ісинбаєвій), 7 континентальних, рекорд світу серед юніорів та 17 національних рекордів. Цьогорічний турнір теж подарував кілька найвищих досягнень, причому один з національних рекордів встановила українська спортсменка.

Без «Бубки  в спідниці»

Змагання, на які щороку з усіх кінців світу в Донецьк  з’їжджаються кращі стрибуни з жердиною, має ще одну традицію. Журналісти вже звично запитують в організатора турніру, багаторазового рекордсмена світу Сергія Бубки: чи вдасться комусь колись перевершити його досягнення(6.15) і чи варто сподіватися на рекорд саме цього разу?

«Ми завжди чекаємо від спортсменів найвищих результатів, але все залежить від них, — зазначив напередодні змагань президент Національного олімпійського комітету. — Як і завжди, тут зібралися кращі з кращих атлетів, серед яких є й лідер нинішнього сезону, тому бажаю їм успіху і очікую цікавої боротьби за перемогу».

Чекати підкорення рекордної висоти було від кого. Адже в сектор для стрибків готувалися вийти відразу четверо спортсменів, які свого часу підкорювали «гросмейстерську» висоту 6 метрів. А Уолкер Бред зі США та Лавіліньє Рено з Франції мали в своєму активі особисті рекорди відповідно 6.04. та 6.03. Цікава боротьба передбачалася і в жіночому секторі: незаперечний лідер — росіянка Олена Ісинбаєва, яка встановила тут низку рекордів (чого тільки вартий 5 метрів!), на фартові для неї змагання не приїхала. Чемпіонка, рекордсменка, «Бубка в спідниці» і «почесна громадянка Донецька» буквально кілька днів тому виступала в Польщі, де подолала 4.68, проте вперше за багато років чогось відмовилася від «Зірок жердини». Отож на перемогу тепер реально претендували «завжди другі» і водночас титуловані Світлана Феофанова з Росії, Анна Роговська та Моніка Пирек з Польщі. На їхньому тлі дещо скромніше виглядали шанси вихованців донецької школи — спортивного клубу Сергія Бубки.

Рекордсменка України Наталя Кущ після народження доньки зараз відновлює свої кондиції, а 18-річна Ганна Шелех тільки вдруге брала участь у цих престижних змаганнях. За її словами, під час дебюту на турнірі минулого року вона просто не змогла справитися з хвилюванням за великої кількості глядачів та маститих суперників. Маючи особистий рекорд 4.40, юна стрибунка тепер запевнила, що налаштовується підкорити 5.50. І невимушено додала: «Якщо, звичайно, не злякаюся…»

  

 Ганна Шелех: «Є національний рекорд!». Фото Павла КУЩА 

Обіцяла —  стрибнула

Донеччани вже не уявляють собі другої суботи чи неділі лютого без улюблених змагань. Причому «розбалувані» попередніми рекордними стрибками свого земляка, а потім Олени Ісинбаєвої, вони тепер чекають від учасників тільки найвищих результатів. На жаль, земляки — вихованці клубу Сергія Бубки — їхніх сподівань не виправдали. Максима Мазурика, який кілька років тому перемагав на турнірі, а торік був другим із солідним результатом 5.88, навіть вважали одним із фаворитів. Однак, пропустивши стартові 5.32, атлет тричі збив планку на 5.52 і вибув узагалі з нульовим результатом. Із скромними 5.62. фінішував і Денис Юрченко, якому теж удома стіни не допомогли.

 Симпатії глядачів відразу завоював технічний кубинець Боргез Лазаро. Проте під час однієї зі спроб він травмував плече і припинив змагання, підкоривши 5.72 (рекорд Куби для закритих приміщень). З таким же результатом «бронзу» змагань виборов Мохр Мальте з Німеччини, який на подолання цієї висоти витратив меншу кількість спроб. Другим фінішував його співвітчизник Отто Бйорн — він із третьої спроби взяв 5.82. А переможцем став француз Лавіліньє Рено, перелетівши через планку з першої спроби. Штурм «дорослої» висоти 5.92 для двох атлетів виявився невдалим.

За відсутності «Бубки в спідниці» серед жінок певний час тривала рівна боротьба. Наша Наталя Кущ, припинила змагання на 4.40. Подолавши цю ж висоту, через отриману травму відмовилася від подальших стрибків росіянка Світлана Феофанова. Не пішли стрибки в досвідчених польських атлеток. Зате більш упевнено виступали дебютантки турніру — дві кубинські спортсменки. Так само своєрідним відкриттям стала Ганна Шелех. Як і обіцяла, донеччанка вже з першої спроби подолала 4.50 — є новий рекорд України серед юніорів. А потім підкорила ще й 4.60 — національний рекорд серед жінок і почесне третє місце на турнірі. Цей результат став рекордним і для Куби, його встановила Сільва Яріслі. Так само рекорд для себе та своєї країни — 4.70 — зробила переможниця змагань  чешка Ірина Птачникова.      

«Намагалася стрибнути якомога вище, — зізналася по закінченні турніру юна рекордсменка України Ганна Шелех, відзначивши відмінні умови, створені тут для змагань. — Спробую вдосконалити техніку і, сподіваюсь, надалі буде все добре». Оскільки вона виконала й перевиконала взяті напередодні зобов’язання, залишається повірити їй знову.
 

ТАБЛО ТУРНІРУ
 

Міжнародний легкоатлетичний турнір «Samsung Зірки жердини».  Донецьк. Палац спорту «Дружба».

Чоловіки. Лавіліньє Рено (Франція) — 5.82 (1 місце), Отто Бйорн (Німеччина) — 5.82 (2), Мохр Мальте (Німеччина) — 5.72 (3).

Жінки. Ірина Птачникова (Чехія) — 4.70 (1 місце), Сільва Кріслі (Куба) — 4.60 (2), Ганна Шелех (Україна) — 4.60(3).