Пророчий вірш Василя Симоненка «Де зараз ви, кати мого народу?» ще матиме не одне своє логічне підтвердження переконанню «Пощезнуть всі перевертні й приблуди, І орди завойовників-заброд!» — Україна переможе у священній війні за рідну землю. Так станеться, бо інакше й бути не може. Однак боротьба буде нелегкою, якою вона й була в усі часи.

Саме за полум’яне прочитання Симоненкового слова, у якому що не рядок, то пророцтво, засудили двадцятип’ятирічного Геннадія Афанасьєва — одного з кримських активістів, який під час окупації півострова підтримував рух за єдину Україну, брав участь в акціях протесту.

Процес визволення українців: далі буде складніше, однак Батьківщина нікого не забуде. Фото Михайла МАРКІВА

А Юрія Солошенка — цього красивого сивочолого чоловіка, який завжди любив Україну не на словах, а на ділі, — звинуватили в промисловому шпигунстві.

У вівторок в’язнів двох поколінь — дідів і онуків — повернули в Україну. Першими їхніми словами були нагадування про інших кремлівських бранців, які ще й досі сидять у російських тюрмах. Зокрема Юрій Солошенко закликав робити все, щоб інші ув’язнені з Росії повернулися додому. «Вони теж чекають на допомогу», — сказав він.

За словами Солошенка, в РФ йому казали, що Україна про нього забула. Спонукали прийняти російське громадянство і обіцяли захист. Та хіба можна довіряти тим, хто пише історію за сценарієм ФСБ.

Відтак Геннадій Афанасьєв закликав світ не відмовлятися від санкцій проти Росії. Він припустив, що завдяки цьому, можливо, скоро повернуться інші ув’язнені українці, зокрема Олег Сенцов та Олександр Кольченко.

Сподіваємося, що будуть кращі новини й про Миколу Карп’юка та Станіслава Клиха. Нині висока ймовірність того, що їм дозволять побачитися з рідними, однак їхня дорога додому лише починається.

Президент України Петро Порошенко, який зустрічав Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка на порозі ДНУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами, пообіцяв, що Україна боротиметься доти, доки не визволить останнього українця з неволі.

Глава держави нагадав, що Україна чекала на повернення Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка 767 днів. «Радий, що у вас не було жодної секунди сумнівів, що держава бореться за вас і робить усе, щоб повернути вас додому. Це робить велика кількість людей. Це свято не лише для вас та ваших близьких, це свято для всієї України. Дорогі мої, ласкаво просимо додому!» — наголосив Президент.

Деталями звільнення українців поділилася уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, до Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка не пускали українського консула. «Найболючіше було чути, коли Юрій і Геннадій розповідали, що до них упродовж 10 місяців не пускали консула і щодня говорили, що Україна за них не бореться. А ми знали, що українські дипломати, Служба безпеки, Президент на кожній міжнародній зустрічі порушують це питання», — сказала вона.

Ірина Геращенко додала, що Україна зараз бореться за звільнення ще мінімум 25 українців, яких утримують на Донбасі. «Усі ключі від усіх в’язниць і камер — у Кремлі. Тому тут важлива міжнародна солідарність, аби звільнення заручників, а не лише політичні питання, було першим під час зустрічі у нормандському форматі», — наголосила вона.

До речі, 16 червня в Кіровському обласному суді РФ відбудеться розгляд апеляційної скарги на відмову в умовно-достроковому звільненні українському політв’язневі, активістові Євромайдану Олександрові Костенку. «Раді за тих, хто повернувся, але пам’ятаємо про тих, хто поки що за гратами», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці адвокат євромайданівця Дмитро Сотников.