ЗАКОН

Тепер боржник не зможе ухилитися від виконання судового рішення

З 9 березня 2011 року набрав чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)".

Міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи цей документ, розповів, що відтепер змінюється роль боржника у виконавчому провадженні. Попередня редакція закону давала боржнику "шпарини" для ухилення від виконання судових рішень, притому на законних підставах - державний виконавець повинен був погоджувати з ним фактично кожну процесуальну дію. Нова ж редакція дозволяє відійти від адміністративного оскарження боржником дій державного виконавця та забезпечити судову процедуру. Адже, пояснив міністр, тільки суд, який виносив рішення, може й далі вирішувати питання про можливість або неможливість його виконання.

Цією редакцією закону також передбачено новий механізм реалізації та оцінки арештованого державним виконавцем майна. Відтепер на прилюдних торгах (аукціонах) реалізовуватиметься лише нерухомість, транспортні засоби, повітряні, морські й річкові судна. В інших випадках реалізація майна допускається на комісійних засадах. Прискорюються й процедури примусового виконання рішень. Зокрема державний виконавець отримав право на доступ до електронних баз даних та реєстрів, що містять інформацію про майно й кошти боржників. Це, пояснюють фахівці, дасть можливість оперативного звернення стягнення на це майно. Крім того, законом передбачено підвищення розміру штрафів за невиконання рішення суду. Новий закон зняв проблему неузгодженості норм Закону "Про виконавче провадження" з нормами інших законодавчих актів щодо організації примусового виконання рішень.